fbpx
22 C
Kecskemét
2024. május 1., szerda

FRISS HÍREK

A visszajelzések alapján Angliától Ausztriáig jönni fognak emberek Magyar Péter szombati tüntetésére

- Advertisement -

Mikecz Dániel politológus szerint a támadások azt igazolhatják Magyar Péter támogatói számára, hogy valóban veszélyes a Fideszre nézve. Ezúttal kevésbé látszik hatásosnak az Orbán-kormány máskor pusztító propagandája – írja a Népszava.

Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért címmel hirdetett tüntetést április 6-ára, szombatra Magyar Péter. A „nemzeti menet” a program szerint a Deák tér környékéről délután 2 órakor indul majd a Kossuth térre, hogy követelje: „a kormány adja vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek”.

Mikecz Dániel szerint a szombati gyűlésnek akkor lenne politikai jelentősége, ha többet meg lehetne tudni arról, Magyar Péter milyen párttal egyezett meg az európai parlamenti választáson való indulásról. Mivel Magyarnak szüksége van az aktivisták munkájára az EP-kampányában, így a rendezvény egyben a toborzásra is lehetőséget adhat.

A kormány politikai gépezete azon dolgozik, hogy hiteltelenítse Magyar Pétert, így a szombati tüntetés megmutatja, hogy demobilizálta-e a támogatóit a házasságáról kikerült részletek, a bántalmazásról elmondottak – mondta a politológus. Hozzátette, hogy ismert az a jelenség, miszerint egy politikai eseményről, jelesül a március 15-eiről lemaradók egy másik alkalommal kívánhatják pótolni részvételüket, ami így erősítheti a részvételt.

Ma Magyarországon politikai apátia van, Magyar mégis képes tömegeket megmozgatni. Mikecz Dániel hangsúlyozta: a jelenség oka a nem teljesülő elvárások és az eszköztelenség érzése miatt bekövetkező közöny, fásultság. Magyar Péter sikerét éppen az okozza, hogy az apatikus közeg benyomása az, van itt valaki, aki képes felkavarni az állóvizet, kellemetlenséget okozni a Fidesznek és megvannak az ehhez szükséges eszközei.

Azonban hosszabb távon derül majd ki, hogy mekkora és milyen stabil választói támogatottságra számíthat Magyar Péter, mert a magyar politikai kultúrának része a hirtelen nekibuzdulás, a felfokozott vágyak nem teljesülése után azonban újra visszatérhet a kiábrándultság.

Hasonló cikkünk:  Elektromos grillek bárhol, bármikor

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka annak, hogy a máskor pusztító hatású fideszes propagandagépezet Magyar Péter esetében a jelek szerint nem működik, vagy éppen visszafelé sül el, Mikecz Dániel elmondta: nehéz megítélni, hogyan hat a propaganda az egyes választói csoportokra. A Fidesz számára most az elsődleges szempont a korábbi szavazótábor erodálódásának megállítása, választóinak megnyugtatása. A fókusz áthelyezése a közéleti kérdésekről Magyar Péter magánéletére azonban nyitva hagy korrupcióval kapcsolatos kérdéseket, így megmarad az érdeklődés. Támogatói számára a támadások pedig azt igazolhatják, hogy Magyar Péter valóban veszélyes a Fideszre nézve.

A Fidesz az utóbbi időszakban a kegyelmi ügy miatt veszített szavazókat. Reális veszély volt, hogy végzetesen sérül a „családbarát kormányzás” imázsa. Most viszont újra a korrupció került a középpontba, ami kevésbé kockázatos a Fidesznek, Magyar korábbi házasságáról szóló hírek pedig végső soron relativizálják a Fidesz érintettségét a kegyelmi ügyben. Ha megáll a Fidesz tábor további csökkenése és a kormányzati kommunikáció a „balosozással” sikeresen akadályozza a vele való azonosulást a jobboldali szavazók részéről, akkor Mikecz Dániel szerint Magyar Péter inkább ellenzéki szavazatokra számíthat.

Magyar Péter a minap közösségi oldalán „szívességet” kért támogatóitól: írják meg, melyik településről érkeznek a menetre. „Ezzel tudunk válaszolni a rogáni propagandára, miszerint egy budai úri fiú bel-budapesti projektéről van szó” – írta. A felhívására eddig több, mint hétezer hozzászólás érkezett: ezek alapján az ország minden szegletéből terveznek Budapestre utazni, de a tüntetési kedv határokon átívelő, jelezték részvételüket Ausztriából, Máltáról, Angliából és az USA-ból is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...