fbpx

FRISS HÍREK

Biztonsági őr pofozott fel, majd ütött ki a főtéren egy részeg férfit – állítja több olvasónk

- Advertisement -

Két olvasónk is arról számolt be, hogy Kecskeméten a péntek esti főtéri buli alatt a rendezvényt biztosító biztonsági őrök egyike felpofozott, majd a Kossuth-szobornál ököllel megütött egy erősen ittas férfit, aki hanyatt esett és beütötte a fejét a térkőbe. Majd felállt, de újra összeesett, a magatehetetlen férfit azonban a biztonsági őr sorsára hagyta. A bántalmazás szemtanúi hívtak végül orvost a megvert és részeg férfihoz, akit a mentők kórházba szállítottak.

Két olvasónk is felháborodottan számolt be a történtekről, egyikük részletesen le is írta a KecsUP szerkesztőségének, amit látott (ezt a levelet cikkünk végén idézzük).

Az általuk elmondottak-leírtak szerint az eset sokakban megbotránkozást keltett, és akár tragédiával is zárulhatott volna (a sértett állapotáról biztos információnk jelenleg nincs – a szerző).

Mi történt?

A főtéren április 26-án, péntek este Dzsúdló koncert volt a Kecskeméti Ifjúsági Fesztivál keretében, majd ezt egy afterparty követte. Olvasóink 11 óra körül értek a főtérre, ahol akkor még tartott a buli, és sok biztonsági őrt is láttak.

Elmondásuk szerint egyszer csak arra figyeltek fel, hogy a három-négy biztonsági őr odament egy padon ülő, sovány, középkorú férfihoz, akin látszott, hogy nagyon részeg,  olvasónk úgy fogalmazott, „valamit produkciózott a színpad előtt”.

Szóváltás alakulhatott ki, de ebből nem sok hallatszott a hangos zene miatt, majd a részeg férfi kapott egy pofont, majd még kettőt-hármat a biztonsági őröktől. Az közös volt olvasóink elmondásában, hogy a 088-as számú, mellényén Fazekas Security feliratot viselő, magas, vállas biztonsági őr lépett fel legagresszívabban az ittas férfival szemben. Egy társával aztán megfogták és a Kossuth-szoborhoz rángatták, el a színpad elől, majd a 088-as biztonsági őr ököllel, nagy erővel arcon ütötte.

A férfi hanyatt esett, és fejét beverte a térkőbe. Utána még felkelt, de újra összeesett, a biztonsági őrök viszont nem foglalkoztak vele, otthagyták. A bántalmazás szemtanúi értesítették a rendezvény egészségügyi biztosítását adó orvost, végül valaki kihívta a mentőket, akik kórházba szállították a megvert férfit.

Olvasóink szerint valószínűsíthető, hogy az ittas férfi botrányosan viselkedett a buli alatt, és szidalmazta a biztonsági őröket, mégis úgy vélik, aránytalan és indokolatlanul agresszív volt a fellépésük és intézkedésük, hiszen a férfi részéről fizikai erőszak fel sem merült, „lehet, hogy anyázott, de az ujját sem emelte fel”.

„Félelmetes és kiábrándító volt, egyben mélységesen felháborít, hogy ilyen történhet egy fiataloknak szánt rendezvényen, és pont olyanok vernek meg egy szerencsétlen figurát, akik a biztonságért felelnek” – összegzett egyik olvasónk. Hozzátette: reméli, kiderül az igazság, amit megkönnyíthet, hogy a főtéren azért van pár térfigyelő kamera.

Az esettel kapcsolatban szombaton kora délután emailben megkerestük:

  • a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházat, mennyire súlyos sérüléseket szenvedett a bántalmazott, milyen ellátásra volt szüksége, és hogy az ügyben a kórház tesz-e feljelentést, ha ezt a sértett nem teszi meg;
  • a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóirodáját, mit lehet tudni az esetről, az ügyben történt-e feljelentés, és indul(t)-e eljárás, ha igen, hány személlyel szemben és milyen bűncselekmények miatt;
  • az önkormányzatot és a Hírös Fiatalok Egyesületét, mint a Kecskeméti Ifjúsági Fesztivál szervezőit, értesültek-e az esetről és miként vélekednek róla?
  • Mivel olvasóink elmondása alapján a biztonsági őr ruháján a Fazekas Security felirat volt, a Fazekas Security Guard Kft.-nek is írtunk, és többek között megkérdeztük, valóban ők biztosították-e a péntek esti rendezvényt Kecskemét főterén, munkavállalójuk-e a férfit bántalmazó biztonsági őr, jelezte-e nekik az esetet, mivel magyarázzák a történteket, indokoltnak és arányosnak tartják-e a biztonsági őr(ök) fellépését, a pofonokat és az ütést, és lesz-e következménye az ügynek a cégen belül?

Választ egyelőre sehonnan sem kaptunk, ha ez megváltozik, visszatérünk a témára.

Végül pedig olvasónk levele (rövidítve, de tartalmi változtatás nélkül):

2024.04.26 Főtér, 23.00 körül. Baráti beszélgetés (…) Főtér séta. Dzsudló koncert utáni visszafogott „After” Kincses Szabival. A színpad előtt főként tizenévesek (…) Egyetlen perce álltunk meg a rendezvénytől kicsit távolabb, diszkréten, a magunk dolgaival törődve amikor némi dulakodásra figyeltünk fel. A rendezvényt „biztosító” Fazekas Security emberei lökdöstek a padok irányába egy szemmel láthatóan ittas, középkorú férfit. Ordítozás, nagy pofon az első padig. Mi történik??? A beszélgetésünk abba marad és csak arra koncentrálunk, vajon mit tehetett az ember amiért a padra ültetve összesen kb. 360 kiló élő szövet körbeveszi és hatalmas pofonokat oszt neki. Sem felállni, sem elmenni nem volt lehetősége a helyzetből, majd a „nagy 88-as” meg a „kicsi” oldalkocsija karon fogva elvonszolták a Kossuth szobor előtt.

Emberünk láthatóan nem fogadta örömmel az eltávolítást, de sem a fizikumát, sem az állapotát tekintve nem volt tárgyalóképes helyzetben. Nem mintha eszmecserére épült volna ez a közjáték. Ennek ellenére jól látható – de kevésbé hallható – módon közölték álláspontjukat egymással a felek. Az elválás nem volt baráti. Ezt abból tudtuk meg, hogy a férfi utolsó szavait követően a 88-as dózer visszalépett hozzá és egy hatalmas ütéssel leterítette. A tökéletes „hanyattesést” fejjel tompítva a térköveken feladta. Lassan felállt és vert helyzetéből elindult az ellenkező irányba. Kb. 10-15 lépés után azonban összeesett. Ez volt igazán ijesztő! 

Hozzá közelebb álló járókelők azonnal hívták a helyszínen tartózkodó mentőorvost, akik megkezdték a férfi vizsgálatát.

Közelebb mentünk. Akkor már mások is felháborodva álltak a mentősök mellett, akik az eset szemtanúit kutatták. Próbálták pontosan felmérni mi is történt, valóban megütötték-e a férfit vagy csak illuminált állapotában elesett és valótlanságokat állít.

Többen ott maradtunk és jeleztük, hogy bárki kíváncsi a történtekre hajlandóak vagyunk tanúsítani az esetet. Közben a biztonsági szolgálat emberei látható izgatottsággal köröztek mellettünk. Érezték, hogy baj van. Figyelték az embereket, kezeket, telefonokat… Vajon felvette valaki?

Nem. Nem hiszem. Nekünk sem volt időnk erre. Bár lett volna!

Néhány percen belül megjelent még több biztonsági ember, akik a mentősökkel együtt úgy faggattak, mintha fogalmuk sem lenne a történtekről. Nem rejtettem véka alá a felháborodásomat az intézkedéssel szemben, amire kötelezően érkeztek is az ellentámadások.

„Honnan tudod mit csinált? Honnan tudod mennyire volt veszélyes a szituáció?”

Valóban nem tudom mit csinált a férfi színpad mellett. Valamiért ezt az embert kiemelték a „tömegből” és el akarták távolítani. Nem kétlem, hogy okkal történt mindez. Ugyanakkor számos kérdést felvetnek a történtek. Ha olyan súlyos vétséget követett el, ami fizikai erőszak alkalmazását követelte meg, akkor miért nem történt meg a rendőrség értesítése? Ha elegendőnek találták a rendezvényről való eltávolítását, elküldését, akkor mi indokolta a verést?

Nem nagyon jött a magyarázat egyik kérdésemre sem. Érezték is a „szakemberek”, hogy az érvelésük téglái között meglehetősen híg a malter és legnagyobb meglepetésemre egyikük (a megkülönböztetett öltözetű, talán főnök!) kimondta amit én is: „Neki itt nem ez a dolga! Ehhez nem volt joga!” – utalva saját társára! 

Szóval honnan tudom mennyire volt veszélyes? Onnan, hogy pár méterről láttam (láttuk), hogy egy részeg, de egyáltalán nem agresszív, kb. 70 kilós férfival orditoznak, megpofozzák, megalázzák majd a főtér kellős közepén a szórakozó tizenévesek és a járókelők szeme láttára megverik és hagyják a betonon heverni. Ezt láttam.

„Beszólt a Secusnak?” Biztosan. Na és?

A szakmát védendő, ez nem egy könnyű tevékenység. Ugyanakkor a profizmus pont a különböző szituációk, konfliktusok kezelésében mutatkozik meg. Amikor túl nagy lovat adnak a kicsi huszár alá, vagy olyat alkalmaznak akinek a szellemi képességei nem érnek fel erre a magaslatra, netán jogköröket képzel magának a „kukásmellény” és az olcsó spiáter öntvény kitűző mögé, akkor jönnek a bajok! Meg az előítéletek a biztonsági emberek szellemi képességét illetően. Aztán jön a rossz hírnév, ügyfél vesztés, csőd, cég átnevezése és mehet minden elölről! Tudom, tudom! Munkaerő hiány, miegymás… 

Nem, nem! Ez vezetői felelősség!

Nem akarom semmi jogsértés alól felmenteni azt az embert! Nem is kell, mert azt megtették ott és akkor a biztonsági emberek. Ha indokolt lett volna, akkor rendőri fellépés és jogi következmény lenne. Nem volt ilyen. A biztonsági emberek személyes sértettsége nem elegendő alap az antiszociális viselkedésre!”

Olvasónk azzal zárja levelét, hogy a szórakozó tömeg ezután gyorsan néhány főre csökkent.

Hasonló cikkünk:  Lehet-e tenni bringás teljesítménytúrával a kirekesztés és az ítélkezés ellen?

„Kincses helyett laptop DJ, kiábrándult fiatalok szerteszét. Néhányan közülük megjegyezték, hogy ismerik a biztonsági céget, látták őket szórakozóhelyeken. Végül közölték, hogy nem mennek többé olyan helyre, ahol ennek a cégnek az emberei „dolgoznak”. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...