fbpx

FRISS HÍREK

Dürgés és futás: újra Túzokünnepet rendeznek Bösztörpusztán

- Advertisement -

Túzoknéző túrán, pusztai sétán, madárgyűrűzési bemutatón és futóversenyen is részt vehetnek, valamint bábelőadást is láthatnak azok az érdeklődők, akik április 27-én ellátogatnak a Túzokünnepre Kunszentmiklós-Bösztörpusztán, a Sztyeppék Házához. Az eseményt mindig a túzokdürgés, a magyar puszták egyik emblematikus természeti látványossága idején szervezi a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Az eseményt idén is a túzokdürgés alkalmából rendezik meg, és ezúttal is sok programot kínál minden korosztálynak. Helyszíne Kunszentmiklós-Bösztörpuszta, itt is a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) Nagyálláson lévő látogatóközpontja, a Sztyeppék Háza (a Kunszentmiklós-Szabadszállás közti út mellett itt található).

Kapunyitás fél 10-kor, majd egymást követik a programok: lesz több túzoknéző túra, előadás a túzokvédelem kihívásairól és a rákosi vipera védelméről, élő állatos szórakoztató, ismeretterjesztő bemutató, több időpontban szakvezetéses séta a pusztában, madárgyűrűzés, gyermek-és felnőtt futóverseny, bábelőadás a Ciróka Bábszínház jóvoltából, természetismereti foglalkozás, népi játszóház, báránysimogató, lovagoltatás, nemzeti parki és helyi termék vásár. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Alapítványt támogatókat a szervezők egy adag bivaly gulyáslevessel vendégelik meg.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A programokon való részvétel a lovagoltatás kivételével ingyenes. A futóversenyen is bárki indulhat nevezési díj nélkül, az első száz befutó mutatós érmet is kap. A gyerekeknek 1 kilométer, a felnőtteknek pedig 7 kilométer a táv (jelentkezni a helyszínen, vagy előzetesen is lehet, itt).

A túzoknéző túrák 15 órakor indulnak. Saját gépkocsira szükség lehet a megadott távoli pontokra való eljutáshoz!

Tipegés, szárnyhimbálás, bajusztollak az ég felé

A túzok Európa legnagyobb testű röpképes madara. Mint azt Kiss Mónika, a KNPI ökoturisztikai osztályvezetője a KecsUP-nak elmondta: a túzokok jellegzetes dürgése egy bonyolult szertartás, célja a tojó madarak csalogatása. A rituálé során a hím egyedek vizuálisan és akusztikusan is bizonyítják az utódnemzésre való alkalmasságukat.

A dürgő madarak látványos alakváltozáson mennek keresztül: a szárnyaikat úgy forgatják, hogy azok fehér rózsákra emlékeztetnek, a felfújt torokzacskó miatt a bajusztollak az égnek merednek, valamint a faroktollakat a hátukra vetik. A párválasztási szertartásba átfejlődött kakasok harmad-, negyed fordulatokkal tipegnek, a kifordított szárnyak fel, s alá himbálóznak, mindemellett „buffanó” hangot hallatnak.

Hasonló cikkünk:  Fiatal tehetségek koncertje a Kecskeméti Kodály Iskola dísztermében

Fotó: Gyuricskáné Balog Ágnes

A túzokdürgés fő időszaka általában március közepétől egészen április végéig-május elejéig tart. Ilyenkor a kakasok már hajnalban elfoglalják a dürgéshez kiszemelt helyeiket. A párzások nagy része is ebben az időszakban történik. A sikeres légyottokat követően a tojók elhagyják a dürgőhelyeket, és megkezdik a kotlást, majd a fiókanevelést.

„Fontos, hogy a túzokokat a dürgési időszakban semmilyen emberi zavarás ne érje. A szaporodás sikeressége jelentős részben azon is múlik, hogy háborítatlan körülmények között menjen végbe a nász. Éppen ezért a madarakat csak távolról, jellemzően 500-1000 méterről szabad megfigyelni” – hívta fel a figyelmet Kiss Mónika.

Fotó: Gyuricskáné Balog Ágnes

Aki szeretne betekintést nyerni a fokozottan védett, ritka madárfaj életébe, érdemes részt vennie az április 27-ei Túzokünnepen.

Aki akkor éppen nem tud ott lenni, a KNPI túzokleső túrákat is szervez. Ezek során a résztvevők saját gépkocsikkal a madarak tartózkodási helyétől függően járják be megfigyelési pontokat. Közben a Nemzeti Park munkatársának segítsével megismerkedhetnek a Felső-Kiskunság szikes pusztáinak jellegzetes madaraival, kiemelten a túzokkal, növényeivel és a térség arculatát alakító földhasználattal, annak természetvédelmi vonatkozásaival.

Túzokleső túrákat az idén a következő időpontokban szervez a KNPI a Felső-Kiskunságban: április 21., 28., május 5., 12., 19. (mind vasárnap).
Találkozó: minden alkalommal reggel 6 órakor Bugyi községben, a református templom melletti parkolóban.

A túrához saját gépkocsi szükséges, és akinek van, mindenképpen érdemes magával vinnie távcsövét vagy kölcsönkérnie egyet, így lehet a legjobban megfigyelni a madarakat.
Jegyvásárlás kizárólag online, a KNPI weboldalán: www.knp.hu/hu/programok, a kiválasztott túránál lehetséges. A túrákon a résztvevők létszáma 20 főben van korlátozva.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...