A rekordinfláció miatt alaposan visszafogták az emberek a költéseiket, mérhető szinten van a spórolás. Az áremelés alól a cukrászdák sem voltak kivételek, azonban az emelkedő költségeik ellenére idén nyáron várhatóan nem fognak drasztikusan árat emelni.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Portfóliónak nyilatkozva elmondta, örülni kell annak, hogy a tavasz eleji jó időben szinte megrohamozták a cukrászdákat és fagylaltozókat a vendégek.
A cukrászdák többsége átállt a fix energiaáras szerződésekről a tőzsdei árakon nyugvó megállapodásokra, de emellett a víz- és a csatornadíj is emelkedett – azonban ezek ellenére sem várhatók drasztikus áremelések. Többen a tavalyi árakon indították el a 2024-es szezont, várhatóan tíz százalék körül viszik majd feljebb az áraikat.
Egy átlagos fagylaltgombóc 500-600 forintba fog kerülni, a cukrászdák pedig forgalomnövekedést is várnak attól, hogy nem növelik jelentősen az árakat.
Várhatóan a csokoládé drágulni fog, ugyanis a kakaó világpiaci ára soha nem látott csúcson van. Elefántcsontparton és Ghánában, a világ két legnagyobb kakaóbab-exportőr országában kétszámjegyű mértékben esett vissza a termelés az időjárás és a növényeket pusztító járványok miatt.
Erdélyi Balázs elmondta, hogy már az elmúlt években is duplájára emelkedett a csokoládé ára a megnövekedett előállítási és szállítási költségek miatt, a mostani tőzsdei árak miatt viszont az év második felében további áremelés lehet, így akár 50-60%-os emelkedés sem zárható ki.