fbpx

FRISS HÍREK

Hittan csoportjába járó gyerekeket vett rá szexuális kapcsolatra az egykori katolikus pap

- Advertisement -

Korábban Bács-Kiskun megyében volt pap az a férfi, aki ellen most emelt vádat a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség többrendbeli, hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntette miatt. Az ügyészség szerint a hittan csoportjába, illetve általa vezetett más, ifjúsági közösségbe járó fiúgyermekekkel – 13 és 16 évesekkel – szexuális kapcsolatot folytatott.

Az ügy tavaly márciusban kapott nyilvánosságot, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ekkor egy közleményt küldött a Magyar Kurír katolikus hírportál szerkesztőségének.

Ebben leírták, hogy a főegyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi szolgálatának bejelentő oldalán keresztül bejelentés érkezett a főegyházmegye egy papjával szemben.

„Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek az egyházi törvények szerint haladéktalanul előzetes vizsgálatot rendelt el az eset pontos és alapos kivizsgálása érdekében, és a szóban forgó lelkipásztort az egyházi törvények értelmében azonnali hatállyal felfüggesztette” – állt a közleményben.

Akkor azt is leírták, hogy az érintett felek részletes meghallgatása után az Érseki Hivatal megkereste az illetékes állami hatóságot kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja miatt, és a rendelkezésre álló dokumentációt teljeskörűen rendelkezésre bocsátotta. Ezzel párhuzamosan az Érseki Hivatal kezdeményezte az előzetes vizsgálat anyagának továbbítását a Vatikán felé.

További tájékoztatást nem adtak, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről van szó.

„A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye szeretné kifejezni megdöbbenését az események miatt, valamint biztosítja együttérzéséről az érintetteket, és imádkozik az okozott sebek mielőbbi gyógyulásáért” – ezzel zárult az akkori közlemény.

Április 9-én, kedden a KecsUP szerkesztősége is megkapta a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség tájékoztatását egy vádemelésről. „Szexuális visszaélések miatt kell felelnie az egykori egyházi személynek” – ez volt a tárgya, és mint rákérdeztünk, a fentebb leírt ügyről van szó, dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna főügyészségi csoportvezető ügyész, sajtószóvivő kérdésünkre ezt megerősítette.

Azt nem tudtuk meg, a vádlott – azaz az egykori pap – hol, mely településen szolgált, az indoklás szerint azért, mert ez alapján egyértelműen beazonosítható lenne (annyi kiderült, hogy nem Kecskeméten).

Az ügyészségi közlemény szerint a bűnügy vádlottja – „egy volt egyházi személy” – Bács-Kiskun vármegyei szolgálata során aktívan bekapcsolódott az egyház ifjúsági közösségi életébe, több csoport szervezője volt.

„Fiúgyermekek rendszeres látogatói voltak a plébánián kialakított közösségi térnek. A férfi hittant tanított, a szertartásokon segítőként foglalkoztatott, illetőleg anyagilag is támogatott több vele kapcsolatba került kiskorút. Megismerve a családi és anyagi körülményeiket, több fiút pénzzel, élelmiszerrel vagy más ajándékokkal támogatott, amely juttatások adását a plébánián történő látogatáshoz kötötte. A férfi a fiúgyermekekkel a közösségi levelezési oldalon is kapcsolatban állt, ahol bizalmasan becézgetve őket, találkozásokat sürgetett velük. A vádlott 2019. és 2022. között négy kiskorúval – ketten közülük tizennégy év alattiak voltak – végzett szexuális cselekményt. A kiszolgáltatott helyzetben lévő, a férfi befolyása alatt álló kiskorúak zavarukban eltűrték a vádlott cselekményét” – áll a vádiratban.

Hasonló cikkünk:  Nem vonatkozik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat

Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna kérdésünkre elmondta: két, a vádbeli cselekmények idején 13 éves és két, a történtekkor 16 év körüli fiúról van szó.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozott az ügyben, az egyházi szolgálat alól azóta már felmentett férfit őrizetbe vették, azóta előzetes letartóztatásban van.

Többrendbeli hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettével vádolja a főügyészség és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozzák számára, azzal a kitétellel, hogy feltételes kedvezménnyel nem szabadulhat. Mint a szóvivő elmondta, a büntetése – ha a bíróság bizonyítottnak találja a vádlott bűnösségét – 2-től 11 évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Az ügyészség közölte azt is, hogy a férfit a törvény kötelező rendelkezése alapján végleges hatállyal el kell tiltani minden olyan foglalkozástól, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását vagy gyógykezelését végzi, illetve kiskorúval egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll.

A Büntető Törvénykönyv szerint:

Szexuális cselekmény: a közösülés és minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas, vagy arra irányul.

Szexuális visszaélés:

Ha 18 évesnél idősebb (nagykorú) személy 14 év alatti gyermekkel szexuális cselekményt végez, vagy arra bír rá, hogy mással szexuális cselekményt végezzen, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ha a 14. év alatti sértett gyermek az elkövető hozzátartozója vagy nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése alatt áll, illetve az elkövető a szexuális visszaélést a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve követi el (edzője, pedagógusa, lelkipásztora stb.), a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Ha valaki 14 és 18 év közötti gyermekkel végez szexuális cselekményt hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...