fbpx

FRISS HÍREK

Hogyan készülnek Brüsszelben a júniusi választásra?

- Advertisement -

Brüsszelben járt a Kecsup az utolsó EP ülésnapon ebben a ciklusban. Hatalmas zsizsegést és médiazajt tapasztaltunk. 

Az Európai Parlament ezen ciklusának utolsó brüsszeli ülésén jártunk. A brüsszeli ülésnapok zsizsgéséhez képest is szokatlanul sok ember nyüzsgött a folyosókon. Látogató csoportok tömkelege és újságírók hada kapott meghívást. A magyarok még az influlenszereiket is bevetették mind két oldalon. Az EP-ben járt Győzike a fideszesek meghívására, de a Magyar Péter fan Cila (Kajdi Csaba) sem maradt adós pár EU-s zászlót lengető insta sztorival. A migrációs csomag szavazása miatt  a határok eltörlését követelő több ezer aktivista jött tünetetni Brüsszelbe. A lehető legmagasabb fordulatszámon pörgött Brüsszel.

Egyre nagyobb az aktivitás Európában

Fotó: kecsup.hu

Az Európai Parlament egyik vezető, nem politikus tisztségviselője a Kecsup kérdésére elmondta, hogy bár kisebb költségvetésből készülnek az EP választás reklámozására, az Eurobarométer mérései szerint soha nem volt még ekkora részvételi hajlandóság az európai polgárok részéről , hogy részt vegyenek az Európa Parlamenti választásokon.  Az állampolgárok szerint a fő kérdések, amire a válaszokat az unió intézményeitől várják a béke, a munkahelyteremtés és a klímaváltozás köré csoportosulnak. 

 

 

EP képviselők utolsó erőfeszítései 

Bár az egyetlen kecskeméti kötődésű EP képviselő valószínűleg búcsúzik posztjától. Hiszen a Jobbik listáján második helyen lévő pártelnök Gyöngyösi Márton a kecskeméti piaristákhoz járt gimnáziumba. Az újonnan bejelentett EP listáról várhatóan bekerülő nevek között sem találtunk kecskeméti kötődésűt, megnéztük, hogy az EP képviselők miként zárják a ciklusukat. 

A magyar képviselők számára is izgalmas volt ez a hét. A fixen elköszönő képviselők, mint az MSZP-ből kiszállt Ujhelyi István, számot vetettek munkájukkal. A stafétát átadni igyekvők, mint Gyöngyösi Márton, aki Róna Péter székért és a Jobbik életben maradásáért küzd, megpróbáltak még hajrázni egyet utolsót.

Az EP-ben elvégzett munkájuk, és az europai jogalkotásra gyakorolt hatásuk alapján jogosan jogosan az újrázásban bízó képviselők, mint Cseh Katalin a belpolitikai fejleményekre figyelnek, hogy nehogy Magyar Péter minden brüsszeli előélet nélküli emberei, nehogy kihúzzák alóla az EP képviselői széket. A biztos befutók, mint Deutsch Tamás és Dobrev Klára a kampány mellett a jogalkotási munkára is koncentrálhattak. A leendő képviselők, mint a kutyapártos Le Marietta keresték kapcsolódásokat a képviselő csoportokkal, elképzelhető lesz majd egy MKKP-Kalózok-Zöldek együttműködés a következő ciklusban.

Csúcsjelöltek a Bizottsági elnöki pozícióra?

A Spitzenkandidat csúcsjelölti rendszer azt hivatott betölteni, hogy arcot adjanak a pártcsaládoknak az EP választásokon. A szabályok szerint amelyik pártcsalád nyeri el a legtöbb képviselői helyet, annak a jelöltje lesz az Európai Bizottság elnöke. Eddig két próbálkozásból csak egyszer jött ez össze, mert bár mindkét alkalommal a Néppárt nyert, de Junkert nem Manfred Weber követte a poszton, hanem a Tanács döntése alapján Ursula von der Leyen. 

Nem mindenki szereti Brüsszelben sem Ursulát

Fotó: kecsup.hu

 A választások után valószínűleg ismét a néppártiak lesznek a legnagyobb képviselőcsoport a az EP-ben. Az ő jelöltjük Von der Leyen jelenlegi elnök, de sorozatos botrányai, például legutóbb egyik közeli barátját nevezte ki egy top pozícióba, és hogy vonakodik megjelenni a vitán a többi csúcsjelölttel, valamint, hogy nem lenne “csak” EP képviselő, mind-mind gyengítik az esélyét, hogy a Tanács javaslatára az EP megszavazza ismét Bizottsági elnöknek. A szocialisták- PES Nicolas Schmitet, az Európai Bizottság Munkaügyi és Szociális Jogokért felelős biztosát jelölték. A Zöldek Terry Reintke német és Bas Eickhout holland  EP-képviselőket jelölték. Március 20-án, a liberális ALDE párt rendkívüli Kongresszusán, Brüsszelben bejelentette választott spitzenkandidatjukat: Marie-Agnes Strack-Zimmermannt, német liberális párt EP listájának a vezetője lesz a liberálisok új arca. A szélső balos csoport programját az osztrák kommunista Walter Baier fogja megtestesíteni.   Más pártok még nem döntöttek.

Hasonló cikkünk:  Világvége ismét: leállt a Facebook és a Messenger

Megváltozó nagykép

A hagyományos európai egyensúly megdőlt június elején. Hosszú évtizedeken át a néppárti és szocialista nagykoalíció irányította a brüsszeli politikát, később pedig a liberálisokkal kiegészülve alkottak egy erős triót. Így mindig biztos többségben voltak, még akkor is, ha néhányan kiléptek a politikai csoportokból. A zöldek mindig is ott akartak lenni az asztalnál, ám bár témáikat a Green Deal keretében átvették, javaslataik nagy része elveszett a néppárti, szocialista és liberális együttműködés során.

2024 júniusától a rendszer jóval bonyolultabb lesz. Más módon és más partnerekkel kell alkukat kötni. A liberálisok és a zöldek nagy veszteségeket fognak elszenvedni csoportjaikban. Elképzelhető, hogy a zöldek fele fog zsugorodni vissza. A szélsőbaloldal is veszít, bár ők mindig is távol maradtak a nagy alkukban. A szocialisták gyengültek ugyan, de nem olyan súlyosan, mint a zöldek. Az EPP maradt az egyetlen stabil erő a hagyományos pártok között. A választások győztesei a markánsan konzervatív és a szélsőséges jobboldal lesznek. A közvélemény-kutatások jelenlegi adatai szerint az ID, amely hajlandóbb Moszkvával együttműködni, megelőzheti a ReNew liberális csoportját, és az ECR mögöttük lesz. Ha megvalósul Orbán álma, és az ECR összeolvad az ID-vel, akkor már az EPP-vel is felvehetik a versenyt.

Bármi legyen is a vége, újra kell írni a régi mintákat. Véget ért az az időszak, amikor három csoportvezető informálisan döntötte el, hogy mely javaslatok mennek át a szavazáson. Az ECR-rel és az ID-vel való együttműködés nem csak az ideológiai különbségek miatt lesz nehéz. Sokkal lassabb és bonyolultabb döntéshozatal várható Brüsszelben, és a progresszív értékek sem lesznek annyira előtérben. Az eddig hatalmas politikai szereplők most aggódnak a jövőért.

Megváltozó politikai szokások a Bizottságban is

A bizottságnál is készülnek az erőtér átrendeződésére, ezért az eddigi prioritást jelentő zöld átmenetet jelentő Green Deal csomag szabályozásai háttérbe szorulnak, és a munkahely-teremtés illetve az európai ipar versenyképességére fókuszáló szabályozások kerülnek előtérbe. A Kecsup kérdésére bizottsági tisztviselők elmondták, hogy ez nem jelenti a zöld témák teljes eltűnését, hanem a versenyképességi csomagban találjuk majd a meg a zöld elemeket. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...