fbpx

FRISS HÍREK

Japán teaceremónia is volt a kecskeméti Sakura ünnepen

- Advertisement -

Harminc éves idén a Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör (KABK), a kerek születésnapot több rendezvénnyel ünneplik meg az év során, a nyitány a vasárnapi Sakura ünnep volt a japán testvérvárosról elnevezett parkban.

„Remélem, hogy az ilyen rendezvények által tovább mélyülnek a két nép és két ország közötti baráti kapcsolatok és kölcsönös megértés. Végül, de nem utolsó sorban szeretnék köszönet mondani mindazoknak, akik hozzájárultak a mai Sakura ünnephez. Kívánok önöknek jó egészséget, valamint a Kecskemét és Aomori város közötti baráti kapcsolatok további fejlődését” – fejezte be közel három perces – végig magyarul mondott beszédét – Ozaki Takeshi.

Fotók: Hraskó István

Japán magyarországi nagykövetségének kulturális attaséja az április 21-én, a Rákóczi iskola előtti Aomori Parkban rendezett Sakura ünnepre érkezett Kecskemétre. Beszédében köszönetet mondott Király Józsefnek, a baráti kör tiszteletbeli elnökének, hogy kezdeményezésére és a Szent László Lions Club támogatásával 2012 áprilisában 35 cseresznyefát ültettek el a II. Rákóczi Ferenc iskola előtt, a 2011-es japán földrengésben és az azt követő szökőárban elhunyt áldozatokra emlékezve. Király József önkormányzati képviselő javaslatára aztán 2015-ben a cseresznyefák övezte parkot Aomori városáról nevezte el a közgyűlés és egy emlékkövet is elhelyeztek az iskola felé eső oldalon.

A nagykövetség munkatársa arra is kitért, hogy Kecskemét és a közel 300 ezer lakosú Aomori éppen harminc éve, 1994-ben kötött egymással testvérvárosi kapcsolatot. A kötelék fenntartásában fontos szerepet játszik az ugyancsak abban az évben megalakult baráti kör.

Hasonló cikkünk:  Az egyháztól kerüljön a városhoz a Szentháromság-szobor - indítványozza Király József

Jelenlegi elnöke, dr. Galuska László Pál elmondta: az időjárás idén hazánkban úgy alakult, hogy az ünnepre már rég elvirágzottak a japán cseresznyék, de Aomoriban most nyílnak csak a virágok, ezért időzítették ekkorra az ünnepet (a fa virága, a sakura Japán nemzeti jelképe és a japán identitás része, számos zenei, képzőművészeti és irodalmi mű témája).

„A cseresznyefa virága nagyon érdekes motívum, nemcsak a tavasznak és az újjászületésnek, hanem az emberi életnek is szimbóluma” – mondta Galuska László, aki arra is kitért, hogy a középkori és kora újkori szamuráj kultúrában is nagyon fontos szerepe volt a sakurának, gyakran feltűnt a nagy dinasztiák címerein, a harcosok páncélján.

Az elnök bemutatta a baráti kör új logóját, amelyet Csikós György, a KABK tagja tervezett, közepén a kecskeméti sárgabarack barackszínű virága, mögötte a piros japán rózsa, míg a halvány zöld körcikkek Aomori városát hivatott szimbolizálni (és a logóban így megjelennek a magyar zászló színei is).

Az ünnepség után egy japán teaszertartást láthattak az érdeklődők a Hakkoda Dojo-ban, az Urasenke Teaiskola elnöke, Rajzó-Kontor Kornélia magyarázta el a harmónián, tiszteleten és tisztaságon alapuló ceremónia hagyományait, szabályait.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...