fbpx

FRISS HÍREK

Mit gondolnak a kecskeméti politikusok a Magyar Péter jelenségről?

- Advertisement -

Megkérdeztük a kecskeméti országgyűlési képviselőket, a polgármestert, a főállású alpolgármestereket és mind a húsz jelenlegi önkormányzati képviselőt, mi a véleményük Varga Judit egykori igazságügyminiszter közéletbe két hónapja berobbanó volt férjéről és mindarról, amit mond és tesz, látnak-e benne konkurenciát?

„Mi a véleménye a Magyar Péter jelenségről, az általa az ügyészségre benyújtott hangfelvételről, politikai szerepvállalásáról, az általa szervezett március 15-ei és április 6-ai tüntetésekről és beszédeiről, közéleti megnyilvánulásairól? Lát-e benne konkurenciát pártja/pártszövetsége/politikai szervezete számára?” – ezeket a kérdéseket küldtük el emailben április 8-án, hétfőn Salacz László és Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselőknek, Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármesternek, Engert Jakabné, Falu György és Sztachó-Pekáry István főállású alpolgármestereknek (mind Fidesz-KDNP) és a közgyűlés jelenlegi tagjainak, az összes önkormányzati képviselőnek.

(Azóta kiderült, hogy csütörtök délután nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Bizottság Magyar Péter pártját a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásra, a döntés értelmében a Tisztelet és Szabadság Pártja /TISZA/ április 20-án elkezdheti gyűjteni az ajánlásokat az induláshoz).

A Szabad Európa ebben a cikkében foglalta össze, nagy vonalakban mit lehet tudni Magyar Péter eddigi nyilvános lépéseiről, az idei év eseményeit pedig részletesen is megnézték.

Elöljáróban annyit, hogy érdemi választ összesen három önkormányzati képviselőtől kaptunk, de ennyivel nem értük be, és végignéztük a politikusok Facebook-oldalait is, ott vannak-e Magyar Péterhez kapcsolódó posztok, bejegyzések. Eláruljuk, voltak, valakinél szép számmal.

De lássuk a konkrét nyilatkozatokat!

Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője, polgármester-jelöltje, az MSZP kecskeméti szervezetének elnökének válasza:

„A bicskei pedofilbotrányt eltussolni akaró igazgatóhelyettes kegyelmi kérvénye kapcsán a NER-ben elindult egy bizalmi válság. A társadalmi morált is megrendítő döntés után a felelősségkeresés, majd találás végül olyan folyamatokat hozott a felszínre, amelyek addig ott lapultak és el voltak fojtva a NER működési rendszerében. Ez nyitott utat Magyar Péter felszínre törésének. A titokban készült hangfelvétellel olyan – a demokráciát is veszélyeztető – dolgok kerültek nyilvánosságra, amelyek véleményem szerint megkérdőjelezik Magyarország jogállamiságát. Az ellenzék már régóta felhívja a figyelmet az Orbán rendszer antidemokratikus, autokrata, és sokszor jogellenes működésére, ám a jobboldali propagandagépezet mindezt elfedte. Mivel Magyar Péter a NER-ből jött, mindezeket belülről tárta fel és az emberek szembesültek a valósággal. Úgy is mondhatnám, hogy ‘berúgta az ajtót’ és utcára hívta az embereket, akik egyre inkább látják, hogy rossz irányba megy az ország és a változáshoz hangot kell adniuk elégedetlenségüknek.

Nem konkurenciát látok benne, hanem az Orbán rendszer lebontásában érdekelt politikai szereplőt. Ugyanis a jelenlegi választójogi törvény miatt két év múlva vélhetően koalíciós kényszer lesz, és ezt Magyar Péternek is látnia kell.
Demokrataként tiszteletben tartom azokat a kiábrándult jobboldali demokratákat és pártnélkülieket, akik várják a mihamarabbi változást. Az idei önkormányzati és EP választások ‘ágyaznak meg’ a 2026-os országos változásnak, ezért nagyon fontos minden olyan erővel összefogni helyben is, amelyek mielőbb egy igazságosabb, élhetőbb európai országot akarnak.”

Király József egyébként ott volt a Magyar Péter szervezte április 6-ai fővárosi tüntetésen, erről a következőket posztolta:

„A beszédek között volt olyan rész amivel nem értettem egyet, volt olyan amivel vitatkoznék, de azzal mindenképpen egyetértettem, hogy hazánk már hosszú idő óta rossz irányba halad. A jelenlegi politikai kurzus által kiépített feudális rendszert fel kell számolni, békét kell kötnünk egymással országon belül és meg kell találnunk méltó helyünket Európában. És ezt nem halogathatjuk tovább! Június 9-ig, az önkormányzati és EU választásokig nem sok időnk van, cselekednünk kell!”

Képernyőfotó, Király József Facebook-oldala

Válaszolt Kopping Rita is, aki ugyancsak Szövetség önkormányzati képviselője és a Demokratikus Koalíció országos tanácsának tagja:

„Érdeklődéssel figyelek minden olyan politikai eseményt, melynek az Orbán rezsim megbuktatása a célja. Június 9-én szavazunk arról, hogy Orbán, vagy Európa. Azt még nem látom tisztán, hogy Magyar Péter és csapata ebben hol és hogyan fog szerepelni, hiszen ma már egészen másként áll Magyar Péter a politikához. Ez a Magyar Péter teljesen mást mond most, mint amit a Partizán interjúban mondott. Szerintem az önkormányzati választásokra kevésbé lesz hatással ő és a pártja. Mindenesetre mi dolgozunk, megyünk előre. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület a képviselő jelöltjeinek bejelentése után az elmúlt héten ismertettük a programunkat. Lassan megkezdődik a kampány. Nekünk ezzel kell foglalkoznunk.”

Kopping Rita egyébként posztolta a február 11-ei Partizán-interjút, majd március 30-án arról írt, hogy már elege van a „Magyar vs Varga ügyből”, amellyel szerinte a Fidesz nagyon el akarja terelni a figyelmet valamiről.

Hasonló cikkünk:  Menczer szerint nincs szükség olyanra, aki meg akarja buktatni a kormányt

Képernyőfotó, Kopping Rita Facebook-oldala

Jelzésértékű az is, hogy Kopping Rita ehét pénteken megosztotta a humorista-dalszerző Bruti egyébként még március 26-án közzétett posztját. Bruti ebben többek között arról írt, hogy semennyire sem bízik meg Magyar Péterben, „és ahhoz, hogy ez megváltozzon, nem elég másfél hónap szavalás, meg közhelyek puffogtatása”.

Képernyőfotó, Kopping Rita Facebook-oldala

Józsa Bálint válaszolt még, ő ugyancsak a Szövetség képviselője, a Jobbikból 2022-ben lépett ki, majd tavaly csatlakozott a Momentumhoz (mint azt megírtuk, januárban bejelentette a Jobbik és a Momentum, hogy nem kötnek választási együttműködést a Szövetséget alkotó többi párttal):

„A hangfelvétel egy olyan jelenségnek a bizonyítéka, amelyet már eddig is tudtunk. Súlyos állítások hangzottak el, ráadásul egy miniszter szájából azzal kapcsolatban, hogy ügyészségi dokumentumokból húznak ki részeket. Jó lenne, ha minél több ember lépne ki és mutatna be fontos bizonyítékokat. A Momentum több szükséges lépést is megtett: kérdésekkel fordultunk Polt Péterhez és Rogán Antalhoz, eljuttattuk a hangfelvételt az Európai Bizottságnak, valamint parlamenti javaslatot nyújtott be az Európai Ügyészséghez való csatlakozással kapcsolatban. Hatalmas felelősség nyomja egy olyan ember vállát, aki irányába ekkora reményt táplálnak. Sokan még több atombombát várnak, de önmagában véve nem lesz változás néhány hangfelvételtől.”

Tóth Szilárd is reagált (szintén Szövetség, valamint LMP), de csak annyit hogy:

„Elnézésüket kérem, de ebben a kérdésben nem kívánok nyilatkozni.”

Mástól nem kaptunk választ, így most lássuk a Facebook-kommenteket!

Végignéztük a politikusok Facebook-oldalát is, ott találunk-e valamilyen Magyar Péterhez kapcsolódó bejegyzést.

Siposné Bodrozsán Alexandra önkormányzati képviselő (a Szövetségé, párt: Momentum, majd DK) a Partizán-interjú után egy héttel közzétett posztjában nem említette Magyar Pétert, viszont érdekes, hogy használta a neféljetek hashtaget (a Ne féljetek volt Magyar első közéleti posztja Facebook-oldalán), és ezt is írta: „A politikai hovatartozásunk csak egy részünk. Attól, hogy nem értünk egyet sok-sok dologban, néhányban még összefoghatunk.”

Képernyőfotó, Siposné Bodrozsán Alexandra Facebook-oldala

Az ellenzék többi tagjánál nem találtunk Magyar Péterhez köthető reagálást, rá való reflektálást.

És mit mondanak a kormánypárti politikusok?

Közülük senki sem válaszolt emailes megkeresésünkre.

A két országgyűlési képviselő, Salacz László és Szeberényi Gyula Tamás március 26-án pár perces eltéréssel Varga Judit két aznapi posztját osztotta meg, amelyben a Magyar Péterrel való házasságáról ír, volt férjét „súlyos nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő, gonosz” emberként jellemezve – éppen aznap, amikor Magyar közzétette a leleplező hangfelvételt (ezen jól hallatszik, ahogy volt felesége bevallja neki, hogy Rogán Antal kihúzatta magát a Schadl-Völner-ügy ügyészségi jelentéséből).

Képernyőfotó, Salacz László Facebook-oldala

Képernyőfotó, Szeberényi Gyula Tamás Facebook-oldala

Képernyőfotó, Salacz László Facebook-oldala

Képernyőfotó, Szeberényi Gyula Tamás Facebook-oldala

Sem polgármester, sem a kormánypárti képviselők Facebook-oldalán nem találtunk olyan bejegyzést, amely Magyar Péterrel lett volna kapcsolatos – Leviczky Cirillt és Lévai Jánosnét kivéve.

Leviczky Cirill a Fidesz bejegyzését tette ki:

Képernyőfotó: Leviczky Cirll Facebook-oldala

Lévai Jánosné kormánypárti képviselőtársaihoz képest viszont nagyon aktív. Ugyan a legtöbbször továbbposztolt, főleg Menczer Tamásnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának bejegyzéseit, de gyakran felvállalja a véleményét. Ilyeneket írt ki:

  • „MSZMP-MSZP-MZP-MP – nincs tovább!”
  • „Nincs szükségünk „Magyar Péterekre”!
  • „Mélyen elítélem Magyar Pétert..”
  • „A Magyar Péter jelenség ’tiszavirág’ életű lesz. Hajrá Menczel Tamás! Hajrá FIDESZ-KDNP!”
  • „A FIDESZ-KDNP tagjait nem ingathatja meg senki és semmi! Kitartunk a magyar kormány vezette Orbán Viktor mellett!”
  • „Magyar Péter új jelenség. Ő is el fog tünni a politika süllyesztőjében, mint MZP! Mi kitartunk a FIDESZ-KDNP mellett!”
Lévai Jánosnénak olyan sok posztja van a témában, hogy ezekből inkább készítettünk egy galériát:
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...