fbpx

FRISS HÍREK

Nyomoznak a milliárdos Covid-gyorstesztek beszerzésére szerződött, majd felszívódott cégek ügyében

- Advertisement -

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kikérte az OKFŐ jogelődje, az egykori Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) néhány, nagy botrányt kavart szerződésének kapcsolódó dokumentációját. Azonban az iratokat lefoglalták a nyomozók.

Két Fidesz-közeli vállalkozás 2020-ban összesen közel 5 milliárd forint értékben szerződött túlárazottnak tűnő Covid-gyorstesztek szállítására az állammal közbeszerzés nélkül. Az ÁEEK előlegként a vételár felét el is utalta nekik, ami fedezte a szállítandó mennyiség beszerzési árát. Ezzel a cégek befektetett saját tőke és üzleti kockázat nélkül tudtak zsíros üzletet kötni az állammal.

A profit kivétele után viszont a cégek fantomizálódtak, a nyomuk is eltűnt – éppúgy, mint a túlárazott állami lélegeztetőgép-bizniszből milliárdos hasznot húzó más vállalkozásoké.

A két cég és a velük kötött állami szerződések részletei:

  • 2020. november 17-én a Rayrai Szolgáltató Kft.-vel 93 millió 870 ezer forint értékben szerződött az ÁEEK 30 ezer darab RapiGEN Biocredit Covid–19 antigéngyorstesztre.
  • 2020. november 23-án a Rayrai Szolgáltató Kft.-vel 1 milliárd 627,5 millió forint értékben szerződött az ÁEEK 500 ezer darab Biocredit Covid–19 Ag-gyorstesztre.
  • 2020. november 23-án a Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft.-vel 3 milliárd 150 millió forint értékben szerződött az ÁEEK 1 millió darab – különböző, ötféle – gyorstesztre.

A Rayrai Kft. egy thaimasszázs-szolgáltatóból vált milliárdos árbevételű gyógyászati nagykereskedővé. Tulajdonos a cégben Kupper András volt fideszes parlamenti képviselő és Tasnádi László volt belügyi államtitkár. A közben Steriflow Kft.-re átnevezett cég a tulajdonosoknak 795 millió forint osztalékot fizetett ki. Mivel a cég 2021-ben és 2022-ben is minimális árbevétel mellett már veszteséges volt, idén január 1-jén megindították a felszámolását.

Hasonló cikkünk:  Egy hónap alatt 143 millió forintot tapsolt el a Megafon facebookos hirdetésekre

A Minerva Kft. résztulajdonos-ügyvezetője Martos Dániel, a ferencvárosi Fidesz vezető embere volt, később Szijjártó Péter parlamenti gyakornoka lett. A Minerva Kft.-t 2021 februárjában adták el egy borsodi zsákfaluban, Rakacán élő, 19 éves fiatalnak, aki miután osztalékként utólag kifizetett neki és szintén fidelitasos üzlettársának 98-98 millió forint osztalékot, elindult a cég felszámolása.

Ujhelyi István szerette volna kikérni az OKFŐ főigazgatójától a megállapodások teljes dokumentációját, hogy kiderüljön: ki és milyen érvek alapján döntött a beszerzéseknél a közbeszerzési eljárások mellőzéséről, hogyan találták meg és vizsgálták a két érintett céget, és miként győződtek meg az alkalmasságukról.

Ujhelyi kötelességének tartja, hogy „a sokmilliárdos Covid-teszt beszerzéseinek minden egyes mozzanatát átláthatóan feltárjuk és tisztázzuk”. Szerinte „ezzel a járvány halálos áldozatainak és a rajtuk nyerészkedőknek is tartozunk”. Hangsúlyozta:

“Akik még egy halálos járvány közepén is csak a nyerészkedésre tudnak gondolni, azok a legdurvább maffiákban is a legsötétebb figurák”.

Mindkét céggel kapcsolatban folyik a nyomozás. A Rayrai Kft. esetében Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdése feljelentésként landolt a rendőrségen. Ott először ezt elutasították, de az ügyészség másképp látta, és a nyomozás lefolytatására utasított. A másik cég, a Minerva Kft. Ügyében pedig először a Nemzeti Adó- és Vámihivatal (NAV) vizsgálódott, de nemrég áttették az ügyet az V. kerületi rendőrökhöz.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...