fbpx

FRISS HÍREK

Orbán az EU kudarcáról beszélt a betiltott, majd engedélyezett szélsőjobboldali konferencián

- Advertisement -

Április 16-17-re tervezték a szélsőjobboldali NatCon konferenciát, amit Emir Kir, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere felfüggesztett. Ez az intézkedés bírálatokat és elítélést váltott ki, a polgármester még Alexander de Croo belga miniszterelnöktől is szemrehányást kapott. Végül a belga államtanács megsemmisítette a rendeletet, így végül megtarthatták a rendezvényt.

Orbán Viktor a rendezvényre érkezéskor kifejtette, hogy „Európában mindenütt a szabadság és az elnyomás határán állunk”, és a helyzetet a 80-as évek magyarországi kommunista elnyomásához hasonlította. A konferencia további szónokai is a véleménynyilvánítás jogára hivatkoztak.

A magyar kormányfő így fogalmazott a 80-as évekről:

„Budapestről béreltünk egy lakást. És csak néhány órával a találkozó előtt közölték, hogy sajnos már nem áll rendelkezésre. És akkor kerestünk egy másikat, és azt mondták, hogy ha a hely üzemeltetője ellát minket egy kis sörrel és egy kis étellel, akkor ő kiszáll az üzletből. Ugyanez a fajta nyomásgyakorlási technológia, amit itt tapasztaltunk, a 80-as évek második felében nagyon gyakori volt Magyarországon.”

Orbán arról is beszélt, hogy az unió vezetői nem teljesítették ígéreteiket. A júniusi EP-választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy le kell váltani az Európai Unió vezetőit, mert kudarcot vallottak.

„Megígérték, hogy fejlesztik a mezőgazdaságot, erre most egész Európában szenvednek a gazdák. A migrációs krízis megoldásáról is beszéltek, a helyzet azonban jelenleg rosszabb, mint valaha volt. Végül a háború lezárásáról szóló ígéretüket sem tudták teljesíteni” – mondta.

Hasonló cikkünk:  Minősített többségre cserélné a vétót az Európai Bizottság

A konferencia felfüggesztésének hivatalos indokaként a közrend veszélyeztetését jelölték meg. Azonban ez inkább ürügynek tűnt a szélsőjobboldaliak bojkottálására, ami kapóra jött nekik.

„Ez az akció tekinthető olyasminek, ami inkább segíthet a szélsőjobboldalnak, mint destabilizálhatja őket, mert természetesen tudjuk, hogy a szélsőjobboldal áldozati diskurzust folytat. Mindig azt próbálják mondani, hogy az establishment meg akarja akadályozni őket abban, hogy kimondják, amit gondolnak” – mondta David Sinardet a brüsszeli Vrije Universiteit Brussel politológus professzora.

Belgiumban nagyon vitatott téma, hogy vajon lehet-e tolerálni még az intoleranciát sugalló gondolatokat is, mint amilyeneket a nacionalista pártok gyakran hirdetnek a migránsokkal, a muszlimokkal és az LMBTQ közösséggel szemben. A konferencia felfüggesztése újra felelevenítette ezt a kérdést.

David Sinardet szerint „a frankofón Belgiumban egy kicsit tovább mennek, és van egy úgynevezett „médiakordon”. Ez azt is jelenti, hogy a radikális jobboldal, a szélsőjobboldal képviselői nem szólalhatnak meg a klasszikus médiában. Ez olyasmi, ami az ország északi részén már nem létezik.”

Végül a Nemzeti Konzervativizmus konferenciáját sokkal nagyobb médiafigyelem mellett tartották meg.

via Euronews

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...