fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. május 1., szerda

FRISS HÍREK

Több, mint ötven vádlottja van a minisztériumokon átívelő korrupciós ügynek

- Advertisement -

Minisztériumi tisztviselők és egykori helyettes államtitkár – a vádirat szerint “Kékszakáll” – is ül a vádlottak padján. A 24.hu által közzétett vádirat szerint kenőpénzért cserébe EU-s támogatások elnyerésében működtek közre. Az ügyészség letöltendő börtönt kér rájuk.

2022-ben 150 ügyész és rendőr csapott le több tucat helyszínen elsősorban minisztériumi tisztviselőkre, akikre idén februárban emeltek vádat. A minisztériumokon átívelő korrupciós ügyben, amiben Varga Mihály pénzügyminiszter tucatnyi korábbi beosztottja is szerepel, letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség. Vannak közöttük osztályvezetők, főosztályvezető-helyettesek, egy főosztályvezető és egy volt helyettes államtitkár is.

A vádak szerint kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében működtek közre.

„Görögsali”, „Pumukli”, „Öreg” – a fővádlottak minisztériumi “tolvajnyelvet” találtak ki, hogy lehallgatásuk esetén a nyomozók ne tudják azonosítani őket, azonban mégis kiderült, kik ők. A korrupciós hálózat vezetője 10 évre börtönbe kerülhet, nála és családjánál százmilliós vagyont, BMW-t és Rolex karórát is lefoglaltak.

Négy év börtönt kaphat Karsai Tamás, akinek “Kékszakáll” volt a fedőneve, és aki 2014-2018 között a Pénzügyminisztérium jogelődje, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára volt. Barta-Eke Gyula öt évre kerülhet rács mögé, aki a BME kancellárja volt, később pedig Palkovics László miniszterhez köthető állami cégvezető.

Hasonló cikkünk:  Ligeti Miklós szerint erős lelkületű ügyész kellene, hogy vizsgálat induljon, valóban belenyúltak-e a Schadl-Völner iratokba

Az ügyészség szerint 108, EU-s forrásból finanszírozott pályázat, valamint további 8 hazai forrású pályázat érintett az ügyben. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, egy pénzügyminisztériumi referens jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki az uniós támogatások elnyerésére.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium reagált az ügyben: „A korrupcióval szemben zéró tolerancia van Magyarországon. Ezt az állítást bizonyítja az is, hogy az érintett dolgozók munkaviszonya – beosztástól függetlenül – azonnali hatállyal megszűnt. Itthon a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, és mind a hazai, mind pedig az európai uniós források védelmében hatékonyan működik a bűnüldözési rendszer.”

A 24.hu cikke szerint a büntetőügy ötvenkettedrendű vádlottja Vancsura István kecskeméti politikus, aki leginkább Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel együttműködő ügyvédként, szövetségeseként ismert. A férfit pénzmosással vádolja az ügyészség. Ő nyilatkozott a lapnak és azt állítja, a vád nem igaz, koncepciós eljárásról van szó.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...