fbpx

FRISS HÍREK

Változik a lakossági átalánydíjas gázfogyasztás elszámolása

- Advertisement -

Április 4-től változik a lakossági rezsicsökkentési rendszer, ami azokat érinti, akik átalány alapon fogyasztják a földgázt – jelentette be Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, és Bozóky Anita, a Magyar Villamos Művek (MVM) kommunikációs igazgatója.

Ezentúl egy napra kiszámolható lesz a kedvezményes gázmennyiség, így előre pontosan tudják majd az átalányosok, hogy mennyi a havonta fizetendő számla. Ezzel nem érheti őket olyan kellemetlen meglepetés, mint ami tavaly tavasszal mintegy százezer családdal megtörtént.

Ugyanis a kedvezményes éves gázmennyiség augusztus 1-től a következő év július 31-ig jár. Ezen időinkonzisztencia miatt tavaly április és július között történt az, hogy az MVM azt látta róluk a rendszerében, hogy addigra már kimerítették a kedvezményes éves gázmennyiséget, és így a soron következő számláktól kezdve hirtelen belépett a 7,5-szeres gázár a teljes mennyiségre. Ezért egyik hónapról a másikra jócskán megemelkedett a havi gázszámlájuk amellett is, hogy továbbra is átalány szerint fogyasztottak.

Hasonló cikkünk:  Nyomoznak a milliárdos Covid-gyorstesztek beszerzésére szerződött, majd felszívódott cégek ügyében

A jogszabályváltoztatás szerint az éves kedvezményes gázmennyiséget, ami legalább 1729 köbméter, naparányosítással havi szintre lehet bontani. Emiatt attól függően, hogy az adott hónap hány napból áll, előre kalkulálni lehet, hogy mennyi kedvezményes, rezsivédett árú gáz jár. Ez 144 köbméter körüli volumen lesz, a pontos szám az adott hónap napjainak konkrét számától, illetve az említett gázminőségtől függ majd.

Az éves leolvasáskor derül majd ki, hogy visszakap pénzt az ügyfél az MVM-től, vagy neki kell még befizetnie, attól függően, hogy mennyi volt a tényleges gázfogyasztása. Fontos, hogy a rezsivédett árú kedvezményes gázmennyiség mindenképpen minden ügyfélnek jár, valamint a Portfolio.hu úgy tudja, hogy a 100 forintos rezsivédett gázár, illetve a „versenypiaci költségeket tükröző”, 767 forintos gázár nem változik.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...