fbpx
19.9 C
Kecskemét
2024. június 23., vasárnap

FRISS HÍREK

A megfelelő fogápolás és fogászati ellenőrzések jelentősége

- Advertisement -

Fogorvoshoz járni nem éppen leányálom, azonban hozzátartozik a megfelelő szájhigiénia megőrzéséhez, ahogy a rendszeresen és megfelelő technikával végzett fogápolás is. A fogorvosnál tett látogatásoknak nagy szerepe van a fogkő-eltávolításon túl az esetleges szájüregi problémák időben való felismerésében, illetve kezelésében.

A MesterDent Fogászati Rendelő fogkő-eltávolítás, általános fogászat, implantológia, mikroszkópos gyökérkezelés és egyéb kezelésekkel várja a pácienseket. A legtöbb fogászati probléma elkerülhető lenne rendszeres ellenőrzéssel, valamint a helyes fogápolás alkalmazásával. Ezzel sokan tisztában vannak, azonban csak kevesen fektetnek erre nagy hangsúlyt.

Fogszuvasodás

A rendszeres fogászati ellenőrzéseknek elsősorban a fogszuvasodás kialakulásának megakadályozásában, valamint időben való felismerésében van nagy szerepe. Ha korán felfedezi a fogorvos a fogszuvasodást, akkor a probléma könnyen orvosolható egy kisebb kiterjedésű tömés segítségével. Ha csak későn jutunk el a fogorvoshoz vagy direkt halogatjuk az időpont kérését, akkor könnyen előfordulhat, hogy a szuvasodás mélyebb kiterjedésű lesz és csak nagyobb tömés hoz megoldást.

Súlyos esetben a szuvasodás annyira elterjedtté válik, hogy fogideg érintettséggel jár együtt, amit csak gyökérkezeléssel lehet orvosolni. Ekkor általában annyira rossz állapotban van a fog és az ép foganyag is olyan kevés, hogy a gyökérkezelést követően korona, valamint betét kell kerüljön a fogra. A legrosszabb verzió, hogy a fog menthetetlen, így el kell távolítani és a helyébe pótlást kell alkalmazni.

Hasonló cikkünk:  Útmutató a macskaalom választáshoz

Fogágybetegség

A fogak felszínén található dentális plakk egy baktériumokat tartalmazó filmréteg, mely a fogakon képződik. Ezt a lepedéket el kell távolítani, ellenkező esetben fogkővé keményedik és csak dentálhigiénikus vagy fogorvos tudja eltávolítani. Ennek hiányában fogínygyulladás, később fogágybetegség alakul ki, ami a fogak mozgathatóságához vezet, melynek eredménye idővel a fogvesztés.

A fogágybetegség egyik jellemző tünete a fájdalom, a vörös, vérző íny, a kisebb-nagyobb mértékben mozgó fogak és a kellemetlen lehelet. Az általános betegségek, illetve az ínybetegségek között kapcsolat fedezhető fel, vagyis a fogágybetegség az általános kórképek tüneteit is súlyosbíthatja.

Szájüregi rákszűrés

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a különféle rákszűrések fontosságára. Hazánkban a szájüregi daganatok gyakoriság szempontjából vezető helyen állnak, ezért fontos lenne rendszeresen ellátogatni a fogorvoshoz állapotfelmérés, kezelés és rákszűrés érdekében. A korai felismerés nagyon sokat számít, és a gyógyulási esélyeket is nagymértékben növeli. Ezek a daganatok könnyen adnak áttétet, így halogatásra nincs idő.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Visszaáll a régi forgalmi rend az ÉZI-nél lévő kereszteződésnél

Az 52-es főút ideiglenes forgalomtereléseinek megszüntetését követően július 1-jén, hétfőn az önkormányzattal egyeztetett módon visszaáll Kecskeméten az Ipoly utca...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...