fbpx
22 C
Kecskemét
2024. június 26., szerda

FRISS HÍREK

A raktárakban porosodó lélegeztetőgépek egy részét alvászavarban szenvedők kaphatják meg

- Advertisement -

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Népjóléti Bizottság áprilisi ülésén beszélt arról, hogy a beszerzett lélegeztetőgépek különböző tudásszintűek. Vannak olyan típusúak, amiket súlyos alvászavarban szenvedő betegek kaphatják meg.

A Bay Zoltán Kutatóintézet bevonásával vizsgálják, hogy hogyan tudják az erre alkalmas eszközöket úgy átalakítani, hogy 77 ezer alvási apnoésnak természetben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tudja odaadni – mondta Takács, aki szerint a kutatóintézet bevonásával a lélegeztetőgépek jelentős részét jó eséllyel át tudják alakítani az alvási apnoés betegek támogatására.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. célja a „hazai vállalatok versenyképességének és hatékonyságának növelése sikeres innováció és technológiatranszfer révén, szoros együttműködésben vezető hazai és külföldi partnerintézményekkel” – olvasható többek között a cég honlapján. A kutatóintézet ügyvezető igazgatója Schmidt Balázs, aki 2022 júniusa óta a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri tanácsadója.

Hasonló cikkünk:  Gyermekvédelem: a „kifogástalan életvitelt” ellenőrző kérdőíven magánügyeket is firtatnak

Takács Péter az április 16-ai bizottsági ülésén a hatalmas lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, „mivel nem lehetett tudni, hogy nem jön-e egy olyan mutáció a Covidban, ami újra tömeges és súlyos megbetegedéseket okoz, ezeket a gépeket nekünk készleten kellett tartani. A WHO most azt mondja, hogy a Covidnak nagy eséllyel nem fordul elő újabb mutációja a következő időszakban, amikor is tömegével kell lélegeztetett betegekre számítani, ezért ezt a raktáron tartott készletet redukálni fogjuk. A készletcsökkentés egyik formája lesz a súlyos alvászavarban szenvedő betegek számára történő átalakítás.”

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Háromról két műszakra áll át a Mercedes-gyár júliusban, kérdés még, hány dolgozótól válnak meg

A KecsUP szerkesztősége úgy értesült, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár július 22-től két műszakos munkarendre áll át, amely állítólag tartós...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...