fbpx

FRISS HÍREK

Az Orbán-kormány szinte mindent fontosabbnak tart finanszírozni, mint a családi pótlék emelését

- Advertisement -

A Népszava gyűjtéséből kiderül, hogy 2010 óta az ellenzék 37 alkalommal adott be törvénymódosítást, vagy határozati javaslatot a családi pótlék emelésére.

A családi pótlék összege 2008 óta nem emelkedett, egy gyerek után 12 200 forint, két gyerek esetén gyerekenként 13 300 forint, három vagy több gyereknél pedig gyerekenként 16 ezer forint.

„Az elvei és irányai mások a 2010 utáni családpolitikának, mint a 2010 előtti családpolitikának, mert akkor alapvetően segélyezésalapú családpolitika volt, most meg egy munkára ösztönző, aktív támogatásokra helyezzük a hangsúlyt” – mondta Nacsa Lőrinc kormánypárti képviselő egy bizottsági ülésen.

Lényegében az összes Népszava által vizsgált jegyzőkönyv szerint a kormánypárt álláspontja az ellenzék és a kormány közt szemléletbeli különbségéről szól a „családi pótlék vita”.

A lapnak nyilatkozó Gregor Anikó szociológus azt mondta, a kormány álláspontja olyan munkaerőpiaci jelenlétet feltételez, ami tökéletes. „Magyarul egy illúzióra írja rá a családtámogatási rendszerét.”

Sztojka Attila kormánypárti politikus úgy érvelt egy alkalommal, hogy ők a munkaalalapú társadalom létrehozásában hisznek, míg az ellenzék „szakpolitikai gondolkodása alapvetően a segélyalapú társadalom megteremtésében nyilvánult meg, azt jelentette, hogy az emberek kiszolgáltatottságát szándékosan akarták fenntartani.”

Révész Máriusz szerint pedig „ingyenpénz az nincs” – mondta egy 2020-as vita folyamán, ami egy válságkezelő alapjövedelem bevezetését célozta volna a pandémia idejére. Ennek a csomagnak részét képezte a családi pótlék emelése is akkor.

Hasonló cikkünk:  A kormány feljelenti a SPAR-t

Szabó Tímea egy 2023. októberi családi pótlékot érintő vitánál elmondta, hogy annak emelése körülbelül 300 milliárd forintos összeg lenne a költségvetésben. Viszonyításként az akkor aktuális atlétikai világbajnokságot hozta példának. „Ilyenkor egy kormánynak a költései mindig értékválasztási kérdés is. Tehát pénz van, és egy kormány el tudja dönteni, hogy mire akarja fordítani ezeket az összegeket: sportra, szórakozásra, határon túli focira, mexikói templomok felújítására vagy a családi pótlék megemelésére?”

Gregor Anikó szerint ameddig akkumulátorgyáraknak, meg autóipari gyáraknak ad kedvezményt az állam, addig is az a pénz hiányozni fog a szociális, oktatási szektorból, és a családtámogatási rendszerből. Ez egy politikai döntés, hogy ki akarják zsákmányolni produktív és reproduktív értelemben is az embereket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Számonkérhetjük, leszidhatjuk-e a gyerek osztálytársát?

Egy kecskeméti édesanya azzal a panasszal kereste meg szerkesztőségünket, hogy fiát egy reggel, még az első óra előtt kihívta...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...