fbpx
26.3 C
Kecskemét
2024. június 16., vasárnap

FRISS HÍREK

Egy felmérés szerint a magyarok többsége nem bízik az Orbán-kormányban

- Advertisement -

Az Európai Parlament zöldpárti frakciójának és Daniel Freund európai parlamenti képviselőnek a felkérésére készített felmérést a bécsi székhelyű Motivációkutató Intézet (Institut für Motivforschung) a korrupció és az ukrajnai háború megítéléséről, valamint Magyarország Európai Unióban játszott szerepéről.

A megkérdezett magyarok többsége az inflációt (74,8 százalék), a politikai hatalommal való visszaélést (72,1 százalék) és a kormányzati korrupciót (71,6 százalék) tartja nagy problémának Magyarországon. Kisebb mértékben tartották súlyos gondnak az általános korrupciót (64,6 százalék), a bűnözést (41,4 százalék), és a munkanélküliséget (41 százalék), az EU tagságról csak 9,1 százalékuk vélekedett ugyanígy.

A válaszadók 63 százaléka a rendőrségben, 62,1 százaléka az Európai Unió intézményeiben, 54,3 százaléka a helyi önkormányzatokban, 53 százaléka a bíróságokban bíznak, a legkevésbé pedig a kormányban és a köztisztviselőkben (24,5 százalék).

A felmérésben részt vevők 37,2 százaléka azt mondta, hogy a miniszterelnök és közvetlen környezetének minden tagja érintett a korrupcióban, további csaknem 30 százalékuk pedig azt, hogy a többségük – ezzel együtt a válaszadók 79 százaléka szerint az Orbán-kormány nagyon, vagy elég rosszul kezeli a korrupció ellenes harcot. Tízből hatan vélik úgy, hogy a vállalkozások gyakran pénzzel vagy kapcsolatokkal érik el, hogy elnyerjenek kormányzati megbízásokat.

Hasonló cikkünk:  Orbán csak a háborúról beszélt szokásos péntek reggeli nyilatkozatában

A felmérés szerint a magyarok 67,8 százaléka a megtorlástól való félelem miatt nem jelentik a korrupció eseteit az illetékes hatóságoknak.

Ésszerűnek tartaná a megkérdezettek fele, hogy az EU-s támogatásokat közvetlenül a polgároknak adják, és ne a kormányon keresztül utalják. A válaszadók 37,4 százaléka szerint Magyarországnak továbbra is vétóznia kellene európai ügyekben, majdnem háromnegyedük szerint pedig még akkor is, ha ez visszaveti az uniós politikai döntéseket. 36,4 százalék ugyanakkor ellenzi a vétót.

Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán a megkérdezettek 68,8 százaléka szerint semleges álláspontot kell képviselnie Magyarországnak, 22,7 százalék szerint Ukrajnát, 3,1 százalék szerint pedig Oroszországot kell támogatnia, míg 5,4 százalék nem nyilvánított véleményt.

A magyarok majdnem a fele úgy vélekedik, hogy az uniós intézményeket kritizáló Magyarországnak nem kellene betöltenie az EU soros elnöki tisztségét, míg 32,4 százalékuk ezzel ellentétes állásponton van. Utóbbi csoportnak csaknem fele azt mondta, hogy Magyarországnak soros elnökként egyaránt képviselnie kell a saját és az EU érdekeit, míg 41,3 százalékuk szerint csak a magyar érdekekért kell kiállnia.

Hazánk július elsejétől tölti be a posztot a kormányközi EU Tanács élén.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Minisztérium szerint hétfőre minden irányban átjárható lesz a kritikus Izsáki úti csomópont

Csütörtökön beszámoltunk róla, hogy az Izsáki út legforgalmasabb kereszteződésében, a Vízmű utca felőli közlekedési lámpa előtt egy körülbelül 10...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...