fbpx
19.9 C
Kecskemét
2024. június 23., vasárnap

FRISS HÍREK

Elkezdődött a felvételi az SZFE-n, ahol Orbán Viktor idézetet is fel kellett ismerniük a tesztíróknak

- Advertisement -

Molnár Áron színész kifakadt egy Instagram posztban: „Magyarázzátok már el nekem, mi a büdös franc történik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen?”

A kérdés nem költői, „ugyanis az egyetem televíziós műsorkészítő szakán, a felvételi első fordulóján az volt a kérdés a felvételizőktől, hogy melyik idézet való Orbán Viktortól? A helyes megoldás az volt, hogy »egy ország határok nélkül olyan, mint egy tojás héj nélkül«” – írta a színész.

Molnár Áron szerint világos, hogy az alapítványba kiszervezett SZFE már nem a jelentkezők általános műveltségét és olvasottságát méri fel, hanem a kormánypárthoz való lojalitását. Volt ugyanis olyan kérdés is a felvételin, hogy mit gondolnak például a sorkatonai szolgálatról, illetve, hogy döntési helyzetben mit változtatnának az országban.

Molnár hivatkozott Vidnyánszky Attila régebbi magyarázatára, ami szerint az indokolta az egyetem elfoglalásának szükségességét, hogy ott ideológiai nevelés zajlik, ám korábban soha nem fordult elő a felvételiben ehhez hasonló, politikai kérdés. A színész végül megkérte a diákokat, hogy legyenek résen, kérdőjelezzék meg a tanáraikat és ne engedjék, hogy elvegyék tőlük a szabad véleménynyilvánítás jogát.

A televíziós műsorkészítő szak első fordulója egy írásbeli teszt, amely „az alapműveltségen túl méri az olvasottságot, tájékozottságot a közéleti kérdésektől a történelmi, irodalmi, zenei, film- és média-történeti ismeretekig”. Aki ezen túljut, annak vizsgálják csak a rátermettségét, orgánumát, verbális képességeit.

Egy felvételiző megerősítette a Telexnek Molnár állításait, aki összességében a feladatok 30-40 százalékát találta kellemetlennek, úgy érezte, hogy valójában az ideológiai meggyőződéséről akar tájékozódni az egyetem vezetése. A teszt második részében pedig érvelni kellett a sorkatonaság újbóli bevezetése mellett, majd utána ellene is. Valamint egy kreatív írásos feladatban fel kellett sorolni, hogyha öt dolgot változtathatna a felvételiző döntéshozóként Magyarországon, akkor az mi lenne.

Hasonló cikkünk:  Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

A Telex megkereste az SZFE-t, ahonnan az a válasz jött, hogy „valahogy szűrniük kell”, mert sok szakjukon tízszeres, a színész szakon hatvanszoros a túljelentkezés. Az intézmény „a televíziós műsorkészítő szakra jelentkezők esetében az alapműveltség mellett különös jelentőséggel bíró közéleti tájékozottságot felmérő teszteket alkalmaz” – írták.

A válaszból kiderült az is, hogy Gyurcsány Ferenc-idézetet is került a feladatsorba, tőle természetesen az őszödi beszéd részletét kellett felismerni. A „Kitől származik az alábbi idézet? Párosítsa össze!” felütésű feladat kérdéseit közre is adták.

A. csoport:

„Amilyen a család, olyan a nemzet és olyan az egész világ, amelyben élünk.”

„Aki elég őrült ahhoz, hogy elhiggye, hogy meg tudja változtatni a világot, az meg is teszi.”

„A győzelemnek száz apja van, de a vereség apátlan árva.”

„Magyarországon a történelem során megtanultuk, hogy egy ország határ nélkül olyan, mint a tojás héj nélkül.”

A) Steve Jobs,

B) Orbán Viktor,

C) J. F. Kennedy,

D) Szent II. János Pál pápa.

B. csoport:

„Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket.”

„Aki nincs ellenünk, az velünk van.”

„… ennek a tízmilliós országnak a kormányfőjeként – lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánok lenni.”

„Olyan böszmeséget követtünk el, amilyenre Európában még nem volt példa.”

A) Kádár János,

B) Sir Winston Churchill,

C) Gyurcsány Ferenc,

D) Antall József.

Az egyetem azt is közölte, hogy a többlépcsős felvételi eljárásban pro és kontra is érvelniük kell a hallgatójelölteknek egy feladatban. Végül azt ígérték, hogy az intézmény „határozottan kiáll a felvételi tisztaságának biztosítása mellett”, és a legtehetségesebb fiataloknak akarnak segíteni a továbbtanulásban.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Visszaáll a régi forgalmi rend az ÉZI-nél lévő kereszteződésnél

Az 52-es főút ideiglenes forgalomtereléseinek megszüntetését követően július 1-jén, hétfőn az önkormányzattal egyeztetett módon visszaáll Kecskeméten az Ipoly utca...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...