Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Kocsis Máté: a véres kommenteket állami beavatkozással kordában kell tartani

- Advertisement -

Valamit tenni kell a gyűlöletkeltés ellen – mondta Kocsis Máté az InfoRádió műsorában egy nappal Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet után.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a jogalkotásnak fel kellene lépnie a törvény erejénél fogva az emberi méltóságot sértő és életellenes kommentek ellen, vagyis lehet büntetőjogi felelőssége annak, aki egy ilyen hozzászólást megír.

Példaként említette a Magyarországon történt politikai erőszakkal kapcsolatban a 2023-as antifa támadásokat, bár ebben az ügyben csak külföldi állampolgárokat vádoltak meg.

„A jogalkotásnak a következő időszakban el kell azon gondolkodnia, hogy ezt a véres kommentszekciót miként lehet egy kicsit kordában tartani. Ez olyan fokon elfajult, hogy Szlovákiában most a történtekig vezetett. Magyarországon pedig ez a verbális erőszak, a virtuális térben zajló polgárháború mindenképpen megfékezendő” – mondta Kocsis.

Hozzátette: „Személyesen is okolok nagyon sok magyarországi, baloldali médiumot is, akik egyébként mesterfokon űzik a gyűlöletkeltést, az indulatkeltést, az elfogult közléseket, a mások megbélyegzését. Ide értve a Telexet, a HVG-t, a 444-et. És még hosszan sorolhatnám.” Szerinte ezeknek a médiumoknak kell legyen felelősségük, hogy életellenes kommentek jelennek meg a felületeiken, és azokat nem moderálják.

2015-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy minden oldal felelős a tartalmai alatt megjelenő kommentekért. Magyarországon egy évvel korábban, 2014-ben mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy a honlapján kommentek közzétételét lehetővé tevő tartalomszolgáltató akkor is felelősséggel tartozik a mások jogait sértő kommentek miatt, ha nem is volt tudomása a jogsértő tartalomról, de még akkor is, ha a sértett kívánságára azt azonnal el is távolította.

A frakcióvezető reméli, hogy minél előbb beterjesztik az erről szóló javaslatot, mert úgy látja, az ahogy az emberek egymáshoz viszonyulnak az interneten, elért arra a kritikus pontra, ahol az államnak be kell avatkoznia.

Kommenteléssel most is meg lehet valósítani a közösség tagja elleni uszítás bűntettét, de szerinte át kell gondolni, hogy ez a tényállás megfelelő-e – emlékeztetett Kocsis, majd hozzáfűzte, hogy azt is elítélné, ha valaki Gyurcsány Ferenc megöléséről írna kommentet.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Visszaáll a régi forgalmi rend az ÉZI-nél lévő kereszteződésnél

Az 52-es főút ideiglenes forgalomtereléseinek megszüntetését követően július 1-jén, hétfőn az önkormányzattal egyeztetett módon visszaáll Kecskeméten az Ipoly utca...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version