Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Magyar Péter felbukkanására eddig rosszul reagáltak az ellenzéki pártok

- Advertisement -

Magyar Péter váratlanul feltűnt, az ellenzéki pártoknak pedig valahogy reagálnia kellett erre, hogy jól, vagy rosszul, az a közvélemény-kutatási adatokból kiderült: nem jól. Kérdés, mit kellett volna, mit kellene tenniük az ellenzéki pártoknak annak megakadályozására, hogy a Tisza Párt elszipkázza a szavazóikat.

Magyar Péter és vele a Tisza Párt két frontos harcot indított, egyet a Fidesszel és Orbán Viktorral szemben, valamint az ellenzékkel szemben is. Mikecz Dániel politológus szerint a mindenkori kihívókkal szemben végső soron kétféle módon léphetnek fel a hatalmon lévők: megpróbálhatják megbékíteni, integrálni, vagy ellenkezőleg, kiszorítani őket.

A politológus megjegyzi, hogy a Fidesz által kialakított választási rendszerben elkerülhetetlennek tűnik az ellenzéki együttműködés, ami tulajdonképpen a kihívó betagozódása a régi ellenzékbe. Magyar Péter azonban nem kíván együttműködni a 2022-ben vesztes ellenzékkel, ami a támogatói számára az egyik leginkább vonzó tulajdonsága.

Ha az ellenzék elismerné Magyar Péter érdemeit és karizmáját, az azzal a veszéllyel járhat, hogy megkönnyíti az átjárást szavazói számára a Tisza Párthoz. Magyar fideszesként való azonosítása megnehezítheti ugyan az átjárást a választók számára, de igazolja Magyar Péter elbeszélését arról, hogy nincs különbség a két oldal között – fogalmazott Mikecz Dániel.

A Momentum az integráció mellett tette le a voksát, de nem bizonyult olyan erősnek, hogy ő „falja fel” Magyart. A DK kiszorítós stratégia igazolja azokat a véleményeket, hogy Gyurcsány Ferenc nem érdekelt a valódi változásban.

A DK esetében a megbékítés, az integrálás stratégiája azt jelentette volna, hogy elismeri Magyar Péter helyét a jobboldali ellenzéki erők között, és sok sikert kívánnak a csalódott Fidesz-szavazók megszólításában. Hogy erre mit reagáltak volna a párt szavazói, nehéz felmérni.

Figyelmen kívül sem hagyhatja az ellenzék Magyart, mert az utóbbi két hónapban az ellenzéki pártok is Magyar Péter kapcsán kapnak nyilvánosságot, nagyon nehezen tudnak saját kezdeményezésekkel, kampányüzenettel eljutni a választókhoz.

Az ellenzék elmúlt kétéves tevékenységének erős kritikája fogalmazódik meg abban, hogy ilyen gyorsan ilyen sok ember átpártolt Magyar Péterhez és a Tisza Párthoz – mondta Tóka Gábor, a Vox Populi választási kalauz szerzője. Szerinte az ellenzéki pártoknak nem az új politikai erő megjelenése után kellett volna küzdeniük vele szemben, hanem megelőzni a lehetőségét annak, hogy ehhez hasonló helyzet előállhasson.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt viszont nem reagált. Úgy tűnik, a pártnál országos kampányra nem marad figyelem. Lehet azt mondani, hogy a kutyapárt nem egy szokványos párt, másra költi a pénzt, nem kampányra, de „ennek most megisszák a levét, az biztos” – fogalmazott Tóka Gábor.

Háromféle stratégiát alkalmazott Magyar Péterrel szemben az ellenzék: támogatás, elutasítás, hallgatás. Tóka Gábor szerint az ellenzéki pártoknak lett volna egy negyedik stratégia is, amit követniük kellett volna: meggyőzni a választókat arról, hogy az ő pártjuk ajánlata hitelesebb, vonzóbb, több és jobb annál, amit Magyar Péter kínál.

Az EP-választás esetében könnyű lenne megindokolni, miért van szükség arra, hogy Magyar Péter mellett más alternatíva is maradjon az ellenzéki oldalon. A fővárosi választásra készülve pedig hangsúlyozni lehetne, mennyire fontos, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek meglegyen a közgyűlési többsége.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version