fbpx
28.6 C
Kecskemét
2024. június 17., hétfő

FRISS HÍREK

Megvan a kiválasztott, aki Farkas Bertalan után második magyarként juthat ki az űrbe

- Advertisement -

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette hétfőn, hogy Farkas Bertalan után ki lesz a második magyar űrhajós. A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor léphet majd ki a Föld légköréből, a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők ketten fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát.

A tárcavezető felidézte, hogy a 240 jelölt közül a szakértők kiválasztottak négy jelöltet, akik komoly kiképzésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig.

A minisztérium közleménye szerint küszöbön áll a következő magyar küldetés, a kormányzat ugyanis a tudományos és ipari fejlesztések, vívmányok tökéletesítése érdekében nemzeti kutatóűrhajós programot indított.

Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott. A tartalékos űrhajós Cserényi Gyula 35 éves villamosmérnök.

Hasonló cikkünk:  A magyar közmédia nézői is megismerhetik Hszi Csin-ping válogatásában a kínai kultúrkör bölcsességeit

A két kiválasztottnak nagyon komoly feladatokat kell majd végrehajtaniuk, mind a fizikai, mind a mentális állóképesség szempontjából, hiszen a következő magyar űrhajósnak ki kell bírnia például azt a mintegy 48 órás utat is, amelyet egy kapszulában szinte egy helyben kell eltölteni, amíg a Nemzetközi Űrállomást elérik – tette hozzá Szijjártó.

Arról is tájékoztat a külügyminiszter a közleményben, hogy Kapu és Cserényi hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Minisztérium szerint hétfőre minden irányban átjárható lesz a kritikus Izsáki úti csomópont

Csütörtökön beszámoltunk róla, hogy az Izsáki út legforgalmasabb kereszteződésében, a Vízmű utca felőli közlekedési lámpa előtt egy körülbelül 10...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...