Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Ne tekerd, pumpáld!

- Advertisement -

Néhány hónapja már birtokba vehették az amatőr sportolók is a Műkerti sétány és a Vadaspark közötti területen megépült pumpapályát, amelynek az első igazán látványos rendezvénye a napokban lezajlott verseny, a Pannon Pump Track Kupasorozat 2024 kecskeméti fordulója volt. A több mint 140 rajthoz álló kerékpáros, rolleres és gördeszkás között nem csupán városunk és környékének lakosaival találkozhattunk, de szép számmal akadtak olyanok is, akik az ország távolabbi pontjáról érkeztek.

Kecskemét már évtizedek óta befogadója a kerékpársportot időről időre felfrissítő új irányzatoknak, a kétkerekű mozgáskultúra egyre szélesedő világának. Sokak szeme még ma is felcsillan például Sinkó Lajos nevének hallatán, akinek – pontosabban akiknek, hiszen fiával, ifj. Sinkó Lajossal együtt építették fel – köszönhetően a kilencvenes évek elején a BMX-sport egyik hazai fellegvára éppen városunk lehetett. De emlékezhetünk a Szabadidőközpont területén hosszú éveken át civil kezdeményezésben működő Dirt Park ugratóira is, ahol igen sokan próbára tehették az ügyességüket, és tölthették a szabadidejüket sportolással, egészségüket folyamatosan karbantartó mozgással.

Fotó: kecsup.hu

Erre a küldetésre vállalkozik a nemrég átadott pumpapálya is, amely egyszerre tudja szolgálni a mindennapos testmozgásra jelentkező igényeket, a kerékpárkezelés technikájának játékos fejlesztését, és az egészen fiatal sportág versenykövetelményeinek teljesítését. A kétszáz méteres, közepes nehézségű pályán úgy kell újra és újra végigmenni, hogy jól használjuk a kialakítás engedte pályaelőnyöket a sebességünk/lendületünk megszerzésére, megtartására, illetve annak visszanyerésére, és ezáltal minél kevesebbszer kelljen „beletekernünk”, a pedált hajtanunk – ez utóbbi versenykörülmények között szigorúan szabályozott, a rutinosabb korosztályoknak kifejezetten tilos, a betartását a pálya mellett elhelyezkedő versenybírók ellenőrzik.

Pumpapálya verseny

Idén nyolc fordulóból áll a versenysorozat, amelynek rangját az is jelzi, hogy a Magyar Kerékpáros Szövetség akkreditálta, a hatodik forduló egyben országos bajnokság is lesz, a licensszel rendelkező versenyzőket pedig a versenysorozat végén összetettben is értékelni fogják. Ahogy Király Ármin, a Pannon Pump Track Kupasorozat főszervezője elmondta nekünk, itt még nem akarnak megállni, a cél, hogy jövőre Magyar Kupa minősítést is kapjanak.

Fotó: kecsup.hu

A pálya egyébként bárki számára igénybe vehető a mindennapok során, a legfontosabb tudnivalók, biztonsági szabályok a mellette elhelyezett táblán is megtalálhatók – mindenképp olvassuk el ezeket, mielőtt a pumpapálya aszfaltcsíkjára gurulunk. Hódi András, a pumpapálya létesítésének civil kezdeményezője a bukósisak kötelező használatára hívta fel elsősorban a figyelmet, illetve javasolt szerinte a kesztyű, térdvédő, könyökvédő viselése is.

Bármilyen kerékpár (emellett roller vagy gördeszka) alkalmas lehet a pálya kipróbálásához, ugyanakkor minimális technikai feltételek megléte szükséges, hogy igazán ki lehessen használni a különféle pályaelemeket. A bringa nyergét állítsuk alacsonyra, mert a nyeregből kiállva sokkal szabadabban tud mozogni a testünk, illetve a kosarat ilyenkor hagyjuk otthon, hiszen nemcsak biztonságosabb nélküle „pumpapályázni”, de a súlypontot is jobban érezzük.

Fotó: kecsup.hu

A kiváló hangulatból és a kifejezetten nagy résztvevői létszámból kiindulva bizakodhatunk, hogy a versenysorozat jövőre is ellátogat Kecskemétre. A kecskeméti forduló eredményeiről és a sorozat további híreiről a Pump Track Hungary közösségi oldalán tájékozódhatunk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version