fbpx
28.5 C
Kecskemét
2024. június 22., szombat

FRISS HÍREK

Ősztől már nem foghatják a Széktói Stadion gyepére a vereséget a vendégcsapatok

- Advertisement -

Vasárnap a Széktói Stadionban zárta a bajnokságot a KTE a Zalaegerszeg elleni győzelemmel, kedden pedig már meg is érkeztek az első munkagépek a pályára. Nemcsak a gyepet cserélik le, hanem megoldják a vízelvezetést, kialakítják a pályafűtést és teljesen új öntözőrendszer is épül.

„Akik követték a mérkőzést, láthatták, hogy végig a kispadon ültem, mert nem tudtam érdemben hozzászólni ehhez a találkozóhoz. Nem volt mit mondanom a játékosaimnak egy ilyen pályán, ilyen körülmények között. Annak örülök, hogy senkinek nem esett komolyabb baja, nem történt sérülés. Lehet, hogy valakinek a jövőben ellenőriznie kellene a pályát, hogy játékra alkalmas-e. Kizárólag a játékosok testi épségének védelmében, s nemcsak az én csapatomról van szó, hanem az ellenfél játékosairól ugyanúgy” – így fakadt ki tavaly novemberben Dejan Sztankovics, az FTC azóta Oroszországba távozott edzője, amikor a Fradi a Széktói Stadionban 2–1-re kikapott a KTE-től.

Fotó: Hraskó István

Rá bő két hétre sajtótájékoztatón számolt be a klub a pálya felújításáról, ezt a KecsUP is megírta. Kedden pedig arról posztolt a KTE, hogy elindultak a munkálatok a Széktói Stadion gyepén, és a tervek szerint a bajnoki rajtig be is fejeződnek, így akár már az első fordulóban pályára léphetnek itt a lila-fehérek. A Széktói Stadionban egyébként utoljára 2009 augusztusában cserélték le a gyepszőnyeget.

A kép azon a bizonyos Fradi meccsen készült / Fotó: Hraskó István

Filus Andor, a Kecskeméti TE ügyvezetője a novemberi sajtótájékoztatón kérdésünkre úgy válaszolt, nagyságrendileg 700 millió forintba fog kerülni a pályafelújítás, de pontosabb összeget akkor még nem tudott mondani, mert még nem állt rendelkezésre minden árajánlat a kivitelezőktől. Úgy értesültünk azonban, az akkor elhangzott összeg nem változott.

A KTE keddi posztjában emlékeztett arra a 2023. augusztus 23-án született MLSZ-határozatra, mely lehetővé teszi a pályatest átépítését és korszerűsítését.

„Az ehhez szükséges önrész biztosításáról a kecskeméti közgyűlés még tavaly decemberben döntött, ezzel a döntéssel a 2024-es költségvetés céljai között mintegy 300 millió forintos forrást biztosított a Széktói Stadion fejlesztésére. A projekt a tao-program keretein belül valósulhat meg, ez egyben azt jelenti, hogy a forrás 70 százaléka a társasági adójukat biztosító cégek segítségével kerül összegyűjtésre, míg az önkormányzat az ezen felüli költségeket, kiemelten a 30 százalékos önrészt biztosítja”adta hírül a klub.

Hasonló cikkünk:  Apró mocsári teknős bébik lehetnek az utakon - figyelmeztet a Kiskunsági Nemzeti Park

Fotó: KTE Facebook-oldala

Az utóbbi két hétben a külső munkálatok már elindultak. Zajlik a távhő bekötése, az új pálya fűtése ezen keresztül lesz megoldva a főépülettel együtt.

„Városi szinten is a leggazdaságosabb megoldás ez minden téren, gyakorlatilag kiváltjuk ezzel a gázt is, ami fontos szempont volt. Emellett egy új vízbekötést is eszközölni kell a pályához, mert a korábbi rendszer már igen régi” – olvasható Filus Andor nyilatkozata a kecskemetite.hu-n.

Fotó: KTE Facebook-oldala

Elindult a fű lemarása, a komolyabb földmunkák és a pálya kitakarítása, az egyéb eszközök kiszerelése, elszállítása a területről.

Az ügyvezető azt ígéri, több rétegű, minden igényt kielégítő pálya készül. Maga a helye nem változik, minimálisan tolják csak el.

„Ez nem csak a fű lecserélése lesz, hanem egy komolyabb rétegrend kialakítása is. Meg kell csinálni a vízelvezetést, teljesen új öntözőrendszer épül, kialakítjuk a pályafűtést, tehát nem csak a felszínt érinti a munka. Ezáltal lesz egy olyan pályánk, ami a modern kor igényeinek felel meg, ez volt az első cél. A pálya helye a lelátókhoz viszonyítva megmarad, egy méterrel toljuk el tulajdonképpen hosszában, hogy a felező valóban a játékoskijáróval szemben legyen.

Ahogy azt korábban is elmondtuk, a jelen pénzügyi keret arra ad lehetőséget, hogy a pályával foglalkozzunk, így a lelátókhoz, kiszolgáló egységekhez egy következő ütemben tudunk majd hozzányúlni. A szándékaink nem változtak, nagyon bízunk benne, hogy ez csak a folyamat első üteme, és ahogy újabb forráshoz tudunk jutni, úgy fokozatosan szeretnénk tovább fejleszteni” – tette hozzá Filus Andor.

Fotó: KTE Facebook-oldala

A bajnoki rajtot a munkálatok nem érintik: ha az időjárás „sem lesz szélsőségesen más, mint amire számítani lehet”, akkor befejeződnek az első forduló előtt, tehát a KTE akár a Széktói Stadionban is megkezdheti a következő szezont.

A bajnokság végén nekikezdenek egy teljesen új pálya építésének a Széktói Stadionban

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Visszaáll a régi forgalmi rend az ÉZI-nél lévő kereszteződésnél

Az 52-es főút ideiglenes forgalomtereléseinek megszüntetését követően július 1-jén, hétfőn az önkormányzattal egyeztetett módon visszaáll Kecskeméten az Ipoly utca...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...