fbpx
24.1 C
Kecskemét
2024. június 22., szombat

FRISS HÍREK

Régiós összevetésben Magyarország szinte minden szempontból sereghajtó

- Advertisement -

A Mazars adótanácsadó évente összehasonlítja az országok béreit és adórendszereit, a legfrissebb jelentésükből kiderül, hogy bár a vártnál nagyobb mértékben növekedtek a bérek Magyarországon, még mindig a régiós keresetek alsó harmadában vagyunk.

A cég a megemelt decemberi 266 800 forintos bruttó minimálbért vette figyelembe a kutatás során, ennek ellenére az összegyűjtött adatok szerint a szűkebben vett régióban a magyar minimálbér a negyedik legalacsonyabb volt tavaly.

A bruttó 266,8 ezer forintos legkisebb fizetés – 388 forintos euróárfolyamon kalkulálva – nettó 456 eurós magyar minimálbért eredményezett, ami a V4-országokkal összevetve a legkisebb összeg, tavaly Szlovákiában 526, Csehországban 666, Lengyelországban pedig 743 euró volt a legkisebb fizetés. Az említett országokban idén is emelhetik a fizetéseket, míg Magyarországon nem, mivel már megtörtént – így a különbség tovább nőhet.

Az Orbán-kormány Ausztria utolérését vette célba, de az osztrák jövedelmek jóval az uniós átlag felett vannak. Nyugati-szomszédunkban nincs egységes minimálbér, a statisztikák szerint a legkisebb fizetés tavaly nettó 1843 euró volt, ami négyszerese magyarnak.

Az átlagos bérekkel is messze a régiós átlag alatt teljesít a magyar gazdaság. Ez nem meglepetés, hiszen az elmúlt három évtizedben a magyar gazdaság mindig az alacsony bérekkel, illetve a mérsékelt bérköltségekkel igyekezett versenyképes maradni. Emellett az elmúlt években folyamatosan értékelődött le a forint, így érte el a gazdaságpolitika, hogy a fizetések forintban emelkedni tudtak, eközben a nemzetközi összehasonlításban a költségek kismértékben emelkedtek.

Hasonló cikkünk:  Egyre többen helyezkednek el az IT szektorban Kecskeméten

A többi országban a termelékenységet növelték a helyi deviza leértékelése helyett, így fenntartva a versenyképességet. Ezeken a helyeken a bérek euróban is emelkedtek, így alakulhatott ki mára jelentős hátrány lengyel, cseh vagy akár a balti gazdaságokkal szemben.

A Mazars adatbázisa szerint Magyarországon az átlagbér a versenyszférában bruttó 621 ezer forint volt tavaly novemberben, átszámítva nettó 1062 euró. Tavaly még mögöttünk végzett Románia 895 euróval és Bulgária is 798 euróval. A többi környező országban mindenütt jobban éltek, legyen szó a horvátokról ( 1122 euró), a lengyelekről (1257 euró) vagy a csehekről (1410 euró).

A magyar nettó bérek akkor válnának versenyképessé, ha nem kellene utánuk adót fizetni, viszont a személyi jövedelemadó a magyar adórendszer egyik fontos pillére. Magyarországon az egykulcsos 15 százalékos szja van érvényben, míg az uniós országok többségében a progresszív jövedelemadót részesítik előnyben, egyes országokban a legmagasabb jövedelmeket akár 50-55 százalékos adó is terhelheti, mint például Ausztriában vagy Szlovéniában.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Visszaáll a régi forgalmi rend az ÉZI-nél lévő kereszteződésnél

Az 52-es főút ideiglenes forgalomtereléseinek megszüntetését követően július 1-jén, hétfőn az önkormányzattal egyeztetett módon visszaáll Kecskeméten az Ipoly utca...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...