fbpx
19.9 C
Kecskemét
2024. június 23., vasárnap

FRISS HÍREK

Újabb csúcson a jogsi és a fodrász ára, de mások is felzárkóznak a rekord magas árakhoz

- Advertisement -

Úgy érezheti mindenki, hogy még mindig sebesen haladnak az árak felfelé, pedig a KSH kimutatása szerint áprilisban csekély drágulás volt – írja Azénpénzem.hu.

Például a temetés, a jogosítvány, vagy egy hajvágás már tavaly novemberben is rekord összegbe került, de mindig van feljebb. A legfrissebb adatok szerint a temetés idén áprilisra 22-30 ezer forinttal tovább drágult. Ha fodrászhoz megyünk, vigyünk magunkkal pár százassal többet, a jogsi pedig több mint hatezer forinttal kerül már többe.

A portál mintegy negyven termék, illetve szolgáltatás árát elemezte, e szerint vannak újabb rekorddöntögetők is, amiknek az árát 2024 áprilisában találta a maximumon. Ezek közé tartozik a marhahús, a csemegeszalonna, a gomba, a narancslé és az ásványvíz. Rekordot ért el a napi menü és az iskolai ebéd ára is, de egy kávéért sem kértek el annyit a vendéglátóhelyek, mint áprilisban.

Hasonló cikkünk:  Díszőrség szolgál majd a Várban

Az, hogy miért találta csekélynek a drágulást a KSH, valójában a statisztika nagy varázslata. Az ugyanis, hogy éves összevetésben az árak már nem nőnek olyan ütemesen, az nem jelenti azt, hogy a háziasszonyoknak a boltokban ne kellene mélyen nyúlni a pénztárcájukba.

Az infláció egy viszonyszám. Azt jelzi, hogy a megnevezett – általában a pont egy évvel korábbihoz képesti – intervallumban milyen volt az árak mozgása. Amihez viszonyítanak az a bázis. A megugráshoz képest többnyire könnyű lanyhulást kimutatni. Ez sem tarthat azonban örökké.

Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője úgy véli, a „bázishatás” áprilisban még támogató volt, de májustól várhatóan ismét emelkednek az éves inflációs ráták. Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója is az infláció hullámzó emelkedését várja a „bázishatások kifutása és a szezonalitás miatt” májustól.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Visszaáll a régi forgalmi rend az ÉZI-nél lévő kereszteződésnél

Az 52-es főút ideiglenes forgalomtereléseinek megszüntetését követően július 1-jén, hétfőn az önkormányzattal egyeztetett módon visszaáll Kecskeméten az Ipoly utca...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...