Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Útmutató a macskaalom választáshoz

- Advertisement -

Cicatulajdonosként a macskaalom vásárlásának kérdését semmiképpen sem bagatellizálhatod el. A probléma viszont az, hogy a piacon olyan sokféle változata kapható manapság, hogy az ember sokszor csak kapkodja a fejét a széles kínálat láttán.

Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben adunk némi betekintést a cicaalmok világba, ugyanakkor elmondjuk azt is, hogy melyik típust hogyan kell tisztítani.

A macskaalomból két fő típust különböztetünk meg

Vannak a bentonitból készült csomósodó változatok, amelyek a nevükből adódóan a vizelettel, valamint a folyékony és szilárd ürülékkel érintkezve csomókká állnak össze az alomtálcában, amelyek ezután egy alomlapát segítségével a szemetesbe dobhatók, vagy esetenként komposztálhatók.

A másik típus pedig az Isapet macskaalom kínálatában is kapható kőzet, szilika gél és cellulóz alapú nedvszívó macskaalmok, amelyek magukba szívják a nedvességet, és jó esetben a szagok nagy részét is. 

Hogy számotokra ezek közül melyik lesz az ideális, azt leginkább az fogja befolyásolni, hogy a macskád melyik típusba lesz hajlandó elvégezni a dolgát. Bár ezenkívül azért akad még néhány olyan szempont, amelyet nem árt mérlegelned.

Lássuk, melyek ezek pontosan!

Először is kiemelten fontos felmérni azt, hogy mennyire gazdaságos is az általad kiszemelt alom, mennyi ideig elég egy zacskó, és milyen gyakorisággal kell cserélni. 

De az sem utolsó szempont, hogy mennyire képes magába szívni a vizeletet, és csomósodó alom esetén mennyire csomósodik. Ezek a dolgok ugyanis nagymértékben befolyásolják, hogy mennyire könnyen is takarítható az alomtálca.

Végül, de nem utolsósorban pedig annak sem árt utánanézni, hogy porosodik-e az adott alom, illetve mennyire szórja majd szét a cicád a tappancsain keresztül a lakásban. Ha asztmás vagy, akkor erre különösen kell figyelned. 

Hogyan tisztítsd a macskaalmot és az alomtálcát?

A bársonytalpúak általában napi 6-8 alkalommal is ellátogathatnak a cica illemhelyre, ezért bármilyen macskaalomra is esett a választásod, bizony be kell iktatni részleges és teljes takarítást is.

Ez a csomósodó alom esetén a csomók naponta akár kétszer történő eltávolítását, és a hiányzó mennyiség pótlását jelenti. A teljes almot pedig körülbelül 4-5 hetente szükséges kiborítani és a helyére frisset önteni.

A nem csomósodó vagy a növényi változat esetében viszont a székletet naponta el kell távolítani, és átforgatni az alomtálca tartalmát. 1-2 hetente pedig a teljes almot is szükséges lecserélni.

Bízunk abban, hogy a cikkünk segít majd a macskaalom-választásban. Ha netán mégis lennének kérdéseid, akkor keresd nyugodtan az Isapet szakértő csapatát, akik igyekeznek mindenben a segítségedre lenni, és ellátni hasznos tanácsokkal, hogy jó döntés születhessen!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version