Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

A röszkei tranzitzónában éheztették az anyát két gyermekével együtt, most pert nyertek a magyar állammal szemben

- Advertisement -

A Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint elmarasztalta a magyar államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, mert egy menedékkérő családot éheztettek. A bírák összesen 7500 euró, körülbelül 3 millió forint igazságos jóvátétel megfizetésére kötelezték Magyarországot.

Egy afgán családfő még régebben kikeresztelkedett, ezért el kellett hagyniuk a hazájukat. Először a férfi és a család legnagyobb gyermeke menekült el Afganisztánból, ők eljutottak Németországba. A feleség, aki ekkor állapotos volt később követte a férjét a második gyerekkel, ők Magyarországon kértek menedéket. Ezután megindult a menedékjogi eljárás, és rögtön el is indultak a férj után, de csak Ausztriáig jutottak.

Itt a hatóságok Bulgáriába utasították ki őket, mondván, ott léptek be az Unió területére. Mivel ott esélyük sem volt védelemre, így ismét elindultak. Szerbiában várták ki, hogy újra magyar területre léphessenek. Ott született meg a harmadik gyerek is. 2017 júliusában jutottak be a röszkei tranzitzónába, ahol a magyar hatóságok ismételt kérelmezőnek minősítették az asszonyt és az öt éves gyerekét.

A tranzitzónán belül a menekültügyi részlegen 37 napon át tartották fogva őket, ami hét nappal több, mint amit a törvény gyerekeknél engedélyez, valamint emellett éheztették is őket. Miután az asszony és a két kisgyerek kijutott a tranzitzónából, kiderült, hogy a menekültkérelmük elbírálásában valójában Németország volt az illetékes. Így hivatalosan beutazhattak, majd védelmet kaptak. A család azóta is ott él.

Ezek után 2018 februárjában a Magyar Helsinki Bizottság segítségével fordult a család az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Fazekas Tamás, a Helsinki ügyvédje képviselte a három menedékkérő panaszost a strasbourgi eljárásban. Fazekas így értékelte az ítéletet:

„Ügyfeleink hat év után kaptak valamelyest elégtételt. Ismét bebizonyosodott, amire eleitől fogva figyelmeztettünk: a tranzitzónák szabályozása és gyakorlata gyakran jogszerűtlen volt, és veszélyeztette az ügyfelek fizikai biztonságát. Ez is egy ilyen eset a sok százból, sok ezerből. Jelenleg azok a menedékkérők, akik nem Ukrajna felől érkeznek, azokat lényegében nem engedik az országba, megsértve az uniós jogot is. Azon dolgozunk, hogy végre újra tisztességesen járjon el velük szemben az állam.”

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Mindent megtesznek, hogy megtisztítsák Kecskemétet a kábítószer-terjesztőktől – ígéri a rendőrkapitány

Húsz rendőr kezdi meg szolgálatát augusztus 1-jén Kecskeméten - mondta el a június 27-ei képviselő-testületi ülésen Timafalvi László rendőr...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version