Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

A Szuverenitásvédelmi Hivatal a Transparency Internationalt és az Átlátszót vette célba

- Advertisement -

62 kérdés feltevésével elindította a vizsgálatát a Transparency International Magyarország (TI) ellen a Szuverenitásvédelmi Hivatal, ezzel a civil szervezet lett az első célpont. A hivatal szerint a TI a „választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytat.

A TI közleményt adott ki, amiben leírják, hogy a kormány célja támadni „a kritikát megfogalmazó polgárokat és civil szervezeteket”, ez pedig ellentétes Magyarország Alaptörvényével és az Európai Unió alapvető értékeivel. Hozzátették, hogy az Európai Bizottság (EB) is ezen az állásponton van.

A Transparency szerint az eljárás megalapozatlan és téves, ugyanis a hivatal működését és az azt megalapozó törvényt is alaptörvény-ellenesnek tartják. Hozzátették, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal kérdéseinek többségére megtalálhatják a választ a TI honlapján, „valamint a mindenki számára hozzáférhető nyilvános kiadványainkban.” Ettől függetlenül minden kérdésre válaszolni fognak a megadott 30 napos határidőn belül.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly novemberben azt mondta, a szuverenitásvédelmi törvényjavaslatnak nincsen a sajtót érintő hatása. Azt viszont hozzátette, hogy a sajtót technikailag annyiban érintheti a hivatal működése, hogy elvileg vizsgálhatja a finanszírozásuk részleteit.

Ezzel indokolják részben a mostani vizsgálatokat is, így nem meglepő, hogy Bodoky Tamás, az Átlátszó oknyomozó portál főszerkesztője megerősítette, hogy ők is kaptak kérdéseket a Szuverenitásvédelmi Hivataltól.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version