fbpx

FRISS HÍREK

Észak-Macedóniában újra a Fidesz szövetséges párt kerül hatalomra, Magyarország milliárd eurós hitelt adhat nekik

- Advertisement -

A májusi választásokon újra hatalomra jutott VMRO, a még be sem iktatott észak-macedón kormány vélhetően Magyarországtól készül egymilliárd eurós, kedvezményes kamatozású hitelt felvenni – értesült a helyi sajtó.

A VMRO a Fidesz macedón szövetségese, Nikola Gruevszki volt tíz évig a miniszterelnökük. 2018-ban magyar diplomataautókkal menekítették ki az országból az ellene folyó eljárások miatt, azóta Gruevszki menekültként él Magyarországon. Kilenc év börtönre ítélték távollétében, a magyar kormány azonban rutinszerűen tagadja meg a kiadatását.

A hitelről a Fokus nevű megbízhatónak számító macedón lap kapott több, név nélküli forrástól információt, de ezeket hivatalosan nem erősítették meg. A VMRO alelnöke annyit mondott a hír kapcsán, hogy nem kínai kölcsönről van szó, hanem várhatóan egy EU- és NATO-tag lesz a hitelező.

Hasonló cikkünk:  Lengyelországgal szemben lezárták a jogállamisági eljárást, Magyarország egyedül maradt

Az elhangzottak kapcsán Magyarországról lehet szó, mert a magyar külpolitika előtérbe helyezi a Balkánt, NER-es cégeket hoznak helyzetbe, valamint gesztusokat tesznek a balkáni politikai szövetségesek felé. Közelebbről is vizsgálva valószínűleg az Eximbank lesz a hitelező.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor ez lesz a rendszerváltás óta a legnagyobb összegű magyar hitelkihelyezés külföldre, ám az nem világos, hogy ez miért érné meg Magyarországnak.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...