fbpx

FRISS HÍREK

Így látta a választást egy szavazatszámláló – olvasói levél

- Advertisement -

Olvasónk szavazatszámláló bizottsági tag volt vasárnap Kecskeméten, és leírta tapasztalatai, gondolatait – ezeket olvashatják az alábbiakban.

„Nagyon klassz csapathoz osztottak be, remek társakat ismertem meg, jó hangulatban dolgoztunk. Külön tiszteletet érdemelnek a köztisztviselők, mert ők viselik a felelősséget mindenért, és nekik kell minden váratlan helyzetet profi módon és higgadtan kezelni. Nem véletlen, hogy a többségük már hosszú évek, évtizedek óta vesz részt a szavazások lebonyolításában. Az idei dupla választás a két évvel ezelőtti duplázástól abban tért el talán a leginkább, hogy most alig voltak érvénytelen szavazatok, és nem találkoztunk sem művészien kidekorált, sem trágár lapokkal. Jegyzőkönyvezést igénylő szabálytalanság sem történt.

Ellenzéki szavazópolgárként az a véleményem, hogy a mozgósítást a Fidesz utcahosszal nyerte meg ismét, mindenki elment, aki pedig nem tudott, ahhoz pedig kikérték a mozgóurnát. Némelyik idősnél a családtagok – élve a választási törvény adta lehetőséggel – a fülke magányában kitöltötték velük a szavazólapot. Akik egyedül jöttek, azoknak gyakran kellett segíteni. Sokan csak annyit mondtak, ne olvassunk föl mindent, mutassuk meg a Klaudiát meg a Fideszt. Cetliket vagy más szabálytalan dolgot nem láttunk náluk, bár említették, hogy otthon fölírták, kire kell szavazni.

Az ellenzék számára két súlyos vereséggel zárult választás után magánemberként azt gondolom, hogy amíg a kormányváltásra törekvők nem végzik el ugyanazt a terepmunkát, amit a Fidesz és most a Tisza is megtett, addig esélyük sincsen. Itt a városban is láthatatlanok a képviselőink, tisztelet a kivételnek. Nincsenek fogadóórák, elérhetőségek, a helyi ügyeket nem képviselik. Egy valódi demokráciában szuper lenne, ha mindig sok jelölt közül lehetne választani, de a mi látszatdemokratikus kereteink között az összefogás elkerülhetetlen. Helyi szinten lehet olyan témákat találni, amelyekben pártállástól függetlenül fel lehet lépni közösen. A vereség egyértelműen a széthúzás eredménye, a Fidesz nem abszolút többséggel nyert, csak 2-3 jelölt között szóródtak szét a szavazatok.

Hasonló cikkünk:  Ki nyer a Vacsiközben-Bethlenvárosban + a belváros egy részében? - választókerületi körkép, 3. rész

Civilként csak néhány kisebb dologban vettem részt, ezeken kívül a szavazatszámlálást vállaltam el. Voltak viszont olyanok, akik végig pultozták a kampányokat, lebonyolították az előválasztást, szórólapoztak, rengeteg szabadidőt, energiát és pénzt toltak bele, hogy legyen változás. Amikor ezek után azt látjuk, hogy mindenféle háttéralkukkal mindenki csak a saját pecsenyéjét sütögeti, az felér egy hátba döféssel, nem csoda, ha ennyien elfordulnak a jelöltektől és a pártoktól. 2022-ben sem hangzott el egyetlen köszönet vagy elismerő szó azok felé a civilek felé, akik a pártok munkáját végezték el, most is csak a csodálkozás volt, hogy nincs elég mozgósítható önkéntes. Az ellenzék kapott 2022-ben egy biankó csekket, de eljátszotta, most Magyar Péter magához vette, ő eddig maximálisan kihasználta.

Már nem vagyok indulatos, egyfajta tippelős játékként tekintettem a fejleményekre. Csak az a kár, hogy ez mind a mi bőrünkre megy, a mi jövőnket játsszák el.”

——————————

A Vélemény rovatunkban megjelent írások nem feltétlenül egyeznek a szerkesztőség álláspontjával. A tartalom megtartása mellett ezeket az írásokat jogunkban áll a jobb olvashatóság érdekében megszerkeszteni.

Van véleménye? Szeretné másokkal is megosztani? Írjon nekünk a szerkesztoseg@kecsup.hu címre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...