fbpx
21.1 C
Kecskemét
2024. július 2., kedd

FRISS HÍREK

Bács-Kiskunban is jelentősen nőtt a használt ingatlanvásárlás költsége

- Advertisement -

6 év alatt 9 vármegyében nőtt duplájára az otthonteremtés költsége Magyarországon. Bács-Kiskun vármegyében 2018-ban még 18 millió forint volt egy használt ingatlan átlagos vételára, 2024-re azonban ez 30 millió fölé emelkedett – tudtuk meg a Duna House közleményéből.

Hangsúlyozták: az ingatlanpiac vizsgált időszakát sok fordulat és ciklusosság jellemzi, nem várt események is befolyásolták a folyamatokat. Ezt illusztrálandó megemlítették a 2020-ban berobbanó pandémiát, a 2022-es orosz-ukrán háború okozta energiaválságot, a gazdasági helyzet romlását, az elszálló inflációt és a magas kamatkörnyezetet is. Hozzátették: ezek eredményeként 2023-ban alacsony volt a vásárlási kedv, ami alacsony tranzakciószámmal is járt, 2024-re azonban a piac újjászületésének időszakaként tekintenek a szakemberek.

A Pest vármegyei ingatlanok átlagosan 125%-kal kerülnek többe most, mint 6 éve, a fővárosban azonban „csak” 65%-os drágulás mérhető. Kiemelendő, hogy Budapesten a választott ingatlanok alapterülete 6%-kal zsugorodott – az ország többi területén ez nem történt meg.

A Duna House országos értékesítési adatai szerint – a használt és az új ingatlanokat is figyelembe véve – 6 év alatt több mint 20,6 millió forinttal nőtt a lakásokra és házakra fordított összeg, ami 86%-os emelkedést és 44,7 millió forintos átlagot jelent.

Hasonló cikkünk:  Ákos koncertezik szombat este Kecskeméten, van, aki már reggel óta várja

Fotó: Duna House

Vármegyékre lebontva, csak a használt ingatlanokra vonatkozó adatok alapján megállapítható, hogy kilenc vármegyében emelkedett több mint duplájára az ingatlanvásárlásra fordított átlagos összeg.

A legjelentősebb, 130% feletti növekedés Tolna, Baranya és Komárom-Esztergom vármegyében, a legcsekélyebb, 36%-os drágulás pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében mérhető. Bács-Kiskun vármegyében ugyanezen szempontok alapján 66,6%-os növekedés történt – itt 18 millió forintról 30 millióra emelkedett az átlag.

A legdrágábban – a fővárosi adatokat leszámítva – a Pest vármegyében vásárlók jutottak ingatlanhoz, ők átlagosan 53,5 millió forintot költöttek idén használt lakásra vagy házra. Ezzel szemben a legolcsóbban a nógrádiak vásároltak ingatlant, itt alig haladja meg az átlagos érték a 17,1 milliót.

Fotó: Duna House

Vevői szempontból nézve Budapesten a vásárlás leggyakoribb oka (31%-ban) a befektetés volt 2024 márciusában, vidéken ugyanez a cél a vevők 23%-át vezérelte – a leggyakoribb ok itt a nagyobb ingatlanba költözés volt, 28%-kal.

Érdekesség, hogy míg Budapesten az eladók csupán 3%-a vált meg ingatlanjától válás miatt, ugyanez az adat vidéken pont a kétszerese, azaz 6%. az ingatlantól való megválás leggyakoribb oka mindenhol a befektetés értékesítése volt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Telt ház fogadta Puzsér Róbert és Gulyás Márton pódiumbeszélgetését a KecsUP Országos Sajtónapján (videóval)

Június 29-én, szombaton telt ház előtt tartottunk pódiumbeszélgetést Gulyás Mártonnal és Puzsér Róberttel. Az eseményre hamar elfogytak az előzetesen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...