Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Szabadon tekergőző kígyót videóztak a Vacsi közben – ezt csináld, ha vadállattal találkozol!

- Advertisement -

Június 14-én került fel egy videó az egyik közösségi oldalra, amelyen jól láthatóan egy hüllő szabadon tekergőzik a kecskeméti Vacsi köz egyik utcájában. A nagy riadalom után azonban kiderült, hogy szerencsére csak egy ártalmatlan vízisiklóról van szó. Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a KecsUP megkeresésére elmondta, hogy mi a teendő, amennyiben hüllő bukkan fel a környezetünkben.

Az említett videóanyag eljutott a Vadaskert szakembereihez is, akik a látottak alapján megállapították, hogy a felvételen lévő csúszómászó egy sikló, amely a környékünkön viszonylag gyakori, őshonos faj. Előfordul, hogy betévednek lakott területre, de nem kell megijedni, mert teljesen ártalmatlanok, sőt kifejezetten hasznosak, hisz irtják a rágcsálókat. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy ne piszkálják és ne bántsák őket. Magyarországon minden kétéltű és hüllő védett!

Kecskeméti Vadaskert/ Rézsikló (Coronella austriaca)

Vízisikló mellett rézsiklóval találkozhatunk még, de sokszor csak átmenetileg tartózkodnak bizonyos lakott területek közelében, majd tovább kúsznak.

Környékünkön Mérges kígyóval a homokhátságon lehet csak találkozni, de ott is ritkán, mivel a viperák nagyon félénkek és rejtőzködőek.

Velük nagyon nehéz találkozni, szinte lehetetlen, hiszen a kutatók is alig bukkannak rájuk élőhelyükön. Mérgük egyébként nem halálos.

Kecskeméti Vadaskert/ Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis)

Miközben a városlakó emberek száma nő, ezzel arányosan az állatok élettere csökken, bár sokak számára a város tulajdonképpen tökéletesek élőhelynek számít, és nagyon jól ki tudják használni a helyi adottságokat.

– Természetes folyamat az, hogy vadállatok élnek a közelünkben, ennek ellenére még könnyű meglepődni azon, ha találkozunk néhány fajjal az utcákban – fogalmazott Tokovics Tamás.

„Ha bizonytalanok vagyunk, akkor legjobban tesszük, ha lefotózzuk az állatot és beküldjük a vadaskert email címére a KÉPET és a HELYSZÍNT.”

– A szakképzett kollégáink beazonosítják az ismeretlen állatot és tájékoztatjuk az érdeklődőt az esetleges veszélyeztetettségről és a teendőkről.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Mindent megtesznek, hogy megtisztítsák Kecskemétet a kábítószer-terjesztőktől – ígéri a rendőrkapitány

Húsz rendőr kezdi meg szolgálatát augusztus 1-jén Kecskeméten - mondta el a június 27-ei képviselő-testületi ülésen Timafalvi László rendőr...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version