Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Körbeszalagozták a Szövetség képviselői és jelöltjei az új CityScreen hirdetőtáblákat

- Advertisement -

Szalaggal tekerték körbe a CityScreen Media Kft. által kihelyezett szürke digitális hirdetőtáblákat Kecskeméten, a főtéren és környékén a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselői és képviselőjelöltjei. „Ugye Te sem akarsz megfigyelt lenni?” – ilyen feliratokat is ragasztottak a cég által „okosváros képernyőknek” nevezett „dobozokra”.

Király József, a Szövetség polgármester-és képviselőjelöltje elmondta: alapvetően a hirdetőtáblák felső részén látható kamerákra akarják felhívni a figyelmet, hogy „ezek éjjel-nappal veszik az embereket”. De a kijelzőkön látható politikai tartalmak is zavarják őket, mert főleg a Hiros.hu önkormányzati hírportál cikkeit jelenítik meg, amelyekben elég gyakran a Fidesz-KDNP képviselői tűnnek fel. Király kijelentette: ha valaki feljelenti őket, vállalják az ezzel járó következményeket, „klasszikus polgári engedetlenségi akcióként” kezelik az ügyet. Azt is hozzátette, hogy képviselői kérdésre sem kapott választ azzal kapcsolatban, hogy „hova kerülnek a felvételek, ki kezeli ezeket és ki felügyeli a felvételek felhasználását”.

A főtér összes CityScreen tábláját szalaggal tekerték körbe, emellett a Katona József Könyvtár és a Itália pizzéria előttit is. Voltak köztük már működő és még nem üzemelő táblák is.

Úgy tudjuk, a CityScreen munkatársa nem sokkal leszedte a szalagokat, de a Szövetség ismét körbe akarja majd tekerni a hirdetőtáblákat.

Az ügyben emailben megkerestük Várady Zoltánt, a Városi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatóját és Lippényi Tamást, a CityScreen Media Kft. ügyvezetőjét, mit szólnak a Szövetség szalagozásához? Rákérdeztünk arra, történik-e adatgyűjtés az okosváros képernyőkkel? Pontosan milyen célt szolgálnak a kamerák, a felvételeket ki kezeli, mennyi ideig tárolja, milyen engedély alapján? Érdeklődtünk arról is, szerintük rendben van-e, hogy a hiros.hu híreinek közzétételével szinte kizárólag a Fidesz-KDNP jelöltjeinek biztosítanak megjelenési lehetőséget?

Ha kapunk választ, frissítjük cikkünket.

Frissítés (2024.06.05. 22:35): A Kétfarkú Kutya Párt még délután posztolt a közösségi oldalán egy képet: „Karnyújtásnyira hoztam nektek a kínai típusú megfigyelőállamot! Persze kiszerveztük magáncégbe, hogy valaki keressen rajta és még kérdezni se tudjatok. A felvételeken nemcsak Ti, de a gyerekeitek is rajta vannak.” A fotó a polgármestert bohóc jelmezben ábrázolta a köztérre kihelyezett szürke digitális hirdetőtáblával, aminek a kameráját piros színnel rajzolták körül – jelezve azt, hogy utcai felvételek készülhetnek.

Kérdésünkre az MKKP képviselőjelöltje, Karikó Ágnes így kommentálta a választások előtt pár nappal üzembe helyezett hirdetőtáblákat:

„Először is örülnénk bármifajta tájékoztatásnak, hogy mi az a kamera, mikor vesz, miért vesz, miért van az ott egyáltalán a polgárok engedélye nélkül, miért nem elegek a térfigyelőkamerák a városban. Esetleg leragaszthatja a polgár a kamerát, ha nem akarja, hogy meglessék, mint a laptop kameráját szokás, aztán ha meggondolja magát, leveszi. Vagy szelfikamera? Fotózkodni lehet az arra járó turistáknak? Kikhez futnak be a felvételek? Mit kezdenek velük? Eleve annyi hirdetés van már mindenhol, az egész város (ország) egy nagy hirdetőtábla, biztos, hogy szükség volt még ennyi hirdetődoboz telepítéséhez? Óriásplakátok, neonreklámok, újságok, szórólapok, online reklámok, molinók, reklámmatricák autókon, biztos kell még több? Nem elég? Legyen már elég…”

Előzmények

Már március közepén írtunk arról, hogy több mint egy tucat szürke dobozra hasonlító újfajta hirdetőtábla tűnt fel Kecskemét belvárosában (működőt márciusban még csak egyet láttunk, a piacon). Máig sok a kérdőjel a CityScreen Media Kft. által kihelyezett, általuk „okosváros képernyőknek” nevezett digitális hirdetőtáblák körül, ami biztosnak tűnik, hogy a Kecskemét Városfejlesztési Alap eddig 230 millió forinttal finanszírozta telepítésüket.

A Budai utcai piac nyitott részén 2023 májusában kettőt állítottak fel, ezekről az önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló Városi Alapkezelő Zrt. posztolt. Többek között azt írták, hogy CityScreen elnevezésű digitális információs táblákkal „a város főbb pontjain találkozhatnak majd a közlekedők”.

Kiderült a posztból még, hogy a projektet a Kecskemét Városfejlesztési Alap befektetésével, a Keocko Holding Kft.-vel közösen valósították meg. „A fejlesztés révén a kecskeméti lakosok a piaci alapú hirdetések mellett hozzájuthatnak az őket érintő legfontosabb városi információkhoz a város közterületein, egyúttal a kihelyezett információs oszlopok környezetében a projektgazdákkal közösen ingyenes WI-FI elérést is biztosítunk minden járókelő számára” – írták.

A Városi Alapkezelő Zrt. oldalán még az olvasható, hogy az alapból összesen 230 millió forintot fordítottak CityScreen Media Kft. finanszírozására (tőkeemelés: 4,5 millió, tőketartalék emelés: 25,5 millió, tagi kölcsön: 200 millió forint). Az, hogy az alap mekkora részesedést szerez a cégben, nem közlik.

A CityScreen Media Kft. 2021-ben alakult. A Városfejlesztési Alap mellett másik tulajdonosa a kecskeméti székhelyű, 2014-ben indult Keocko Holding Kft.. Az Opten adatbázisa szerint a CityScreenben szavazati jogának mértéke meghaladja az 50 százalékot. Mindkét cég – azaz a Keocko és a CityScreen – ugyanarra a kecskeméti címre van bejegyezve, és mindkettő ügyvezetője Lippényi Tamás (aki a Keocko-ban résztulajdonos).

A hirdetőtáblákat a CityScreen weboldalán „okosváros képernyőknek” és „kioszknak” nevezik. Azt írják, „dinamikus és hatékony reklámfelületeket kínálnak, amelyek a mozgóképes reklámoknak köszönhetően jobban odavonzhatják a tekintetet, mint a hagyományos plakátok”.

További előnyeként hangsúlyozzák, hogy:
– vandálbiztos, külső burkolatuk acélból készül, a képernyő elé páncélüveget helyeznek;
– a kijelzők teljes napsütésben is tökéletesen láthatóak maradnak;
– a kioszkokba beépített kamerák által pontosan tudható, hány járókelő látta, és ezáltal mérhető a hirdetési kampányok hatékonysága;
– a tartalom központilag és azonnal cserélhető, így könnyen és gyorsan frissíthetők a reklámok vagy más tartalmak.

Ingyenes Wi-Fi hozzáférést is ígérnek – városszerte – az új tábláknál, mindezt összekötve a Fotel.hu hírgyűjtő oldallal, amelyen keresztül a hirdetők célzottan elérhetik az utcán a hálózatra kapcsolódó járókelőket.

A Fotel.hu-ról azt írják, „folyamatosan bővül”, „a kecskeméti lakosok mindig megtalálják a legfrissebb információkat”, hirdetései kifejezetten a kecskeméti lakosokat célozzák meg.

Megnézve a Fotel.hu impresszumát, kecskeméti internetes közéleti magazinként aposztrofálják magukat, hozzátéve, jelenleg próbaüzemben működnek, a teszt időszakban „a régió jelentős online médiumaiból gyűjtve” osztanak meg cikkeket, tartalmukat módosítás nélkül veszik át (magyarán „kopipészt”). A régió jelentős médiumai náluk egyet jelent a hiros.hu-val, kizárólag az önkormányzati média cikkeit osztják tovább (esetenként a KTV-re hivatkoznak). A főszerkesztő Erdei Sándor, aki a Keocko oldalán mint értékesítő van feltüntetve.

Mivel már márciusban szerettünk volna többet megtudni a hirdetőtáblákról, az egész projektről, egy közös levélben megkerestük Várady Zoltánt, a Városi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatóját és Lippényi Tamást, a CityScreen Media Kft. ügyvezetőjét.

Utóbbi akkor annyit írt, hogy a CityScreen Media Kft. „az okosváros képernyőket” a város közgyűlése által elfogadott „Okos Város” koncepcióba illeszkedően, „a vonatkozó jogszabályi és hatósági előírásoknak megfelelően helyezte és helyezi ki, azok üzemeltetésére kizárólag a mindenkor hatályos jogszabályi előírások, valamint hatósági engedélyekben foglaltak betartásával kerül majd sor”.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Visszaáll a régi forgalmi rend az ÉZI-nél lévő kereszteződésnél

Az 52-es főút ideiglenes forgalomtereléseinek megszüntetését követően július 1-jén, hétfőn az önkormányzattal egyeztetett módon visszaáll Kecskeméten az Ipoly utca...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version