Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Mennyire biztonságos valójában a böngészők inkognitó módja?

- Advertisement -

Az inkognitó üzemmódban történő böngészés nagyszerű lehetőség arra, hogy úgy tudjunk szörfölni a világhálón, hogy ne legyen nyoma annak, milyen oldalakat kerestünk fel. Ez különösen abban az esetben lehet fontos, ha egy olyan számítógépről netezünk, amit többen is használnak.

Joggal merül fel azonban a kérdés, hogy milyen mértékű biztonságot nyújt az, ha privát módra állítjuk a különféle honlapok meglátogatása előtt a böngészőnket? Adataink valóban rejtve maradnak ilyen esetben?

Erre való az inkognitó mód

Amikor inkognitó módban internetezünk, akkor az adott számítógépen nem kerülnek tárolásra a böngészés során begépelt személyes adatok. Ha valaki más később leül ugyanahhoz a számítógéphez, akkor nem fogja tudni visszakeresni, hogy milyen oldalakon barangoltunk, és azokon miket adtunk meg. Ezen információk körébe tartoznak a felhasználónevek és a sütik is, írja a kiberbiztonságban jártas Sybell a blogján.

Szinte minden internetes böngésző kínál privát módot. Ezek közé tartozik a Google Chrome, a Firefox, a Microsoft Edge és az Opera is többek között. Az inkognitó mód néhány kattintással vagy akár gyorsbillentyűvel is aktiválható.

Még a privát mód sem jelent 100%-os biztonságot

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ha privát módban interneteznek, akkor a személyes adataikhoz biztos, hogy semmilyen harmadik fél sem férhet hozzá. Valójában azonban az IP cím alapján nincs az az online tevékenység, amit ne lehetne visszakeresni. Akinek van módja arra, hogy kövesse valakinek az IP címét, az a böngészési adataihoz is hozzá tud férni.

Amennyiben egy közösségi oldalra inkognitó módban lépünk be, vagy bejelentkezve vásárolunk egy webshopban, akkor hiába vagyunk privát módban, az oldalak nyomon tudják követni a netes tevékenységünket. Így persze adott esetben személyre szabott hirdetésekkel és akciókkal is tudnak bombázni minket.

Mit lehet tenni a lehető legnagyobb biztonság érdekében?

Túl azon, hogy privát módra állítjuk a böngészőnket, célszerű más módszert is bevetni. VPN szolgáltatás használatával, azaz virtuális privát hálózat igénybe vételével az IP címünk alapján történő nyomonkövetést megakadályozhatjuk.

Érdemes egyáltalán inkognitó módban böngészni?

Amennyiben egy több személy által használt számítógépen internetezünk, akkor feltétlenül. Normál böngészési módban ugyanis a böngészők nemcsak az előzményeket jegyzik meg, hanem a felhasználóneveket is. 

Ha valahol véletlenül a jelszó megjegyzését is engedélyezzük, akkor bárki könnyedén be fog tudni lépni az általunk felkeresett felhasználói fiókokba. Hozzáférhetnek az elektronikus postafiókunkhoz és a közösségi oldalaidon történt üzenetváltásainkhoz is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version