fbpx

FRISS HÍREK

Nem biztos, hogy a törvényben így gondolták a plakátok eltávolítását

- Advertisement -

Olvasónk a Budai utcán fotózta le az utcai szemetes mellé rakott Fidesz-KDNP-s plakátokat.

A minap írtuk meg, hogy a szavazást követő 30 napon belül, azaz július 9-ig kell leszedniük a pártoknak, jelölőszervezeteknek, egyéni indulóknak a választási plakátokat. A törvény szerint ha ezt nem teszik meg, akkor az eltávolítás költségét kell állniuk.
Ezen a héten még nem kapkodták el a jelöltek és a pártaktivisták a munkát, tele van még a város választási plakátokkal. Vagy leszedték őket, de igazából minek, ha otthagyták a földön – ilyen esetről kaptunk pénteken olvasói jelzést.

„A Budai utcán láttam ezt az egyedi megoldást a plakátok eltávolítására. Rakjuk ki a leszedett plakátokat az utcai szemetes mellé, majd elviszik a kukások! Ezek után bárki kihordhatja a hulladékát a közterületre, ha ott van a közelben egy ilyen kis utcai szemetes?” – küldött fotót és tett fel egy releváns kérdést olvasónk.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó az eddig sem tétlen megafonosokat bíztatta további internetes harcra

Egyébként érdekes kérdés, hogy ha a jelölőszervezet vagy egyéni induló nem tesz eleget az előírásnak, és nem szedi le a plakátjait a 30 nap alatt, akkor mi történik, van-e ennek bármilyen következménye, kap-e például bírságot?

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még 2014-ben adott ki e tárgyban egy iránymutatást, és ebben leszögezték: a törvény által előírt kötelezettség  „jogsértő mulasztása jogkövetkezményeinek alkalmazása (…) a helyi önkormányzatok és nem a választási bizottságok hatáskörébe tartozó ügy”. Az indoklás szerint már nincs kampány, és így a plakátok igénybevétele nem minősül kampánytevékenységnek, így a választási bizottság nem is szabhat ki bírságot, ha a pártok, indulók nem tesznek eleget a kötelezettségeiknek. A plakátok eltávolíttatása pedig – a mulasztó jelölőszervezetek költségén – a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó feladat. Tehát az önkormányzatnál pattog etéren a labda.

Július 9-ig kell leszedniük a pártoknak a választási plakátokat

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...