fbpx

FRISS HÍREK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

- Advertisement -

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július 1-től diákok „járőröznek” majd a Strand Police program keretében, hogy megelőzzék a bűncselekményeket.

„Szeretnék minden Kecskeméti strand (élményfürdő és csúszdapark) látogatót figyelmeztetni, hogy különösen figyeljenek holmiaikra. A strand még csak nemrég nyitotta meg kapuit az idei szezon előtt. Eddig 3 alkalommal látogattunk el a családommal és mind a 3 alkalommal ,’valamik’ nélkül távoztunk” – kezdődik az a poszt, amelyet a napokban osztott meg egy hölgy a közel 45 ezer tagot számláló Kecskeméten hallottam Facebook-csoportban.

Mint leírta, értékeiket vagy az autóban hagyják, vagy pedig a megőrzőben szokták leadni, viszont nyilván vannak olyan dolgok, melyeket be kell vinni a strandra – mint például papucsot, törölközőt vagy egy plédet.

Forrás: kecskemetifurdo.hu/strand

A poszt szerint szezonbeli első strandolásuk alkalmával mind a négy (padon hagyott) törölközőt és gyermeke papucsát is ellopták. Második alkalommal egy „jó nagy pokrócot”, végül férje és fia fia papucsát vitték el ismeretlen tolvajok.

„Ma az öltözőben nagyon zokogott egy 17 éves lány, kérdeztem, tudok-e neki segíteni. Mondta, hogy míg tusolt, ellopták a padra letett tornazsákját, benne a ruháival, a bicikli zár és az otthona kulcsával együtt. Bízva abban, hogy eljut a poszt mindenkihez, aki strand látogatása alkalmával mások rovására némi plusszal távozott….kérdezném, hogy nem sül le a pofátokról a bőr? Legalább a gyerekeket vennétek figyelembe, ti mocs…os tolvajok! Az előbb említett lánynak, Ágasegyházára kellett volna kétrészes bikiniben, papucsban és egy törölközővel a kezében haza buszoznia! Szégyelljétek magatokat, remélem ez a kis ‘adrenalin löket’, amit a lopással szereztetek, lesz életetek legjobb néhány perce!” – zárul az érthetően felháborodott poszt.

Képernyőfotó – Kecskeméten hallottam Facebook-csoport

A bejegyzést rengetegen megosztottak és sokan kommentet is fűztek hozzá. Több hozzászólásból az derült ki, hogy írója pont a hasonló lopások miatt nem jár már a kecskeméti strandra, inkább például Lakitelekre mennek el, hiába van jóval messzebb.

Természetesen megkerestük a téma kapcsán az üzemeltető Hírös Sport Nonprofit Kft.-t, értesültek-e a lopásokról, miként tesznek ellenük, mi a tapasztalatuk. Hétfőn elküldött kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ.

„Hatóságunkhoz nem érkezett az idei szezonban ilyent tartalmú bejelentés” – közölte megkeresésünkre a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyelete. Itt természetesen felvetődik, hogy noha borzasztóan rosszul esik, ha bármit elloptak tőlünk, vélhetően nem sokaknak jut eszükbe a rendőrséghez fordulni, mert eltűnt a papucsuk, törölközőjük, vagy úgy vannak vele, fölösleges, úgyis bottal üthetik a tolvaj nyomát. Ha nagyobb értékről van szó, szerkesztőségünk azért mindenképpen javasolja a rendőrségi bejelentést (már csak azért is, mert ha egy tolvajt esetleg később tetten érnek/elfognak, és nála van a mi tárgyunk is, akkor a hatóság tud értesíteni erről).

Hasonló cikkünk:  A sportsikerek szőnyege alá söpri a kormány Magyarország valós problémáit (vélemény)

Kérdésünkre, miszerint idén lesz-e Strand Police program, a főkapitányság sajtóügyelete igennel válaszolt: július 1-jétől kezdik meg a diákok a szolgálatot.

A Strand Police-t 2013-ban indította közösen a Hírös Sport Nonprofit Kft. és a Kecskeméti Rendőrkapitányság. A kezdeményezés célja a strand és a fürdő területén a közbiztonság fenntartása, a fürdőző vendégek zavartalan kikapcsolódásának biztosítása, és a bűncselekmények megelőzése.

2022-ben például közel 100 fiatal döntött úgy, hogy a program keretében teljesít közösségi szolgálatot július-augusztus folyamán. A 9-11. osztályos diákok 5 órás váltásokban „járőröznek” fehér színű pólóban és Strand Police-os sapkában. A diákokat felkészítik a szolgálatra, személy- és vagyonvédelmi, prevenciós és jogi információkat kaptak, valamint tűz- és munkavédelmi oktatáson vesznek részt.

Fotó: police.hu

Az önkéntes járőrpárosok munkájának az is fontos része, hogy tájékoztatják a fürdőzőket a vagyonvédelem legfontosabb szabályairól, például felhívják a figyelmüket arra, hogy ne hagyjanak őrizetlenül értékeket autójukban, vagy a medencék közelében.

A rendőrség néhány tanácsot is küldött a KecsUP szerkesztőségének vízparti lopások megelőzése érdekében – de mint a cikk elején idézett posztból látható, ezek sem garantálják, hogy nem tűnik el valamilyen cuccunk, hiszen például a bejegyzés írója semmilyen különösebb értékeket nem vitt be a kecskeméti strandra, csupán ami feltétlenül kell a fürdéshez, de a tolvajoktól ezek sem voltak biztonságban.

Tehát a rendőrség tanácsai:

– Ne vigye magával, csak a legszükségesebb dolgokat!
– Kerülje az értékes ékszer, nagyobb mennyiségű készpénz, műszaki cikk, feltűnő érték vízpartra történő kivitelét.
– Készpénzt, autókulcsot – a fenti okok miatt – vigye magával valamilyen vízhatlan tárolóeszközben, amit esetleg nyakban hordhat.
– Amennyiben működik értékmegőrző, azt vegye igénybe. Ennek kulcsa mindig
legyen Önnél. Lopás észlelése esetén azonnal értesítse a rendőrséget, a helyi biztonsági
szolgálatot, és a fürdőhely személyzetét, adjon pontos tárgyleírást az elvitt dolgokról,
az elkövető(k) személyéről.
– Amennyiben a bankkártyát vitték el intézkedjen a telefonon vagy applikáción történő letiltásáról, lakáskulcs esetén zárcseréről (bankkártya mellett ne tárolja PIN kódját).
– Hasznos lehet, ha fényképet készít értékeiről és megjegyzi azok ismertető jeleit, amelyek a későbbi azonosítást megkönnyíthetik (műszaki cikk esetén: típus, gyári szám, IMEI szám)!
– A helyszínt őrizze meg eredeti állapotában, és ne nyúljon ahhoz, amihez a tettes láthatóan hozzáérhetett, vagy amit hátrahagyott (a rögzített nyomok bizonyítékul szolgálhatnak). A hatóság kiérkezéséig a terület őrzéséről valaki gondoskodjon.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...