Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Schadl-Völner-ügy: minden meghallgatott miniszter tagadta, hogy tudomásuk lenne az iratok manipulálásáról

- Advertisement -

Közzé tette azt a határozatot a Fővárosi Nyomozó Ügyészség, amelyben megszüntették a nyomozást a Magyar Péter-Varga Judit-féle hangfelvétel ügyében.

Magyar Péter márciusban hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amin volt feleségével, Varga Judittal beszélgetnek otthon a Schadl-Völner-ügyről. Az ügyészség három minisztert hallgatott meg a nyomozás során: Varga Judit egykori igazságügyi minisztert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, valamint Rogán Antalt, a miniszterelnök kabinetfőnökét. A tanúvallomásokat nyilvánosságra hozták.

Varga Judit a meghallgatás során elmondta, hogy Magyar akkor rögzítette a hanganyagot, amikor már rossz viszonyban voltak, de pontosan nem tudta megmondani, hogy mikor. Magyar Péter állítása szerint 2023 januárjában. Varga szerint a beszélgetést a volt férje irányította, pletykák, hallomások alapján, ő meg csak ráhagyta ezeket.

Varga szerint ő sosem kért semmilyen iratot a Schadl–Völner-ügyben, és az ő utasítására nem járt embere az ügyészségen. Arról sem tud, hogy valaki belenyúlt volna a nyomozati iratokba, de egyébként is, „fizikai képtelenségnek tartja, hogy bárki manipulálta volna ezeket az iratokat.

A hangfelvételen elhangzott: „persze, magukat kihúzatták” – Varga erre azt vallotta, hogy fogalma sincs mit jelent, mert állítása szerint Magyar ezeket felolvasta neki, majd kérdezz-felelek formában ráhagyta ezeket. „Irányított beszélgetést művelt a férjem. Pletykákat, hallomásokat próbált felolvasni, előolvasni nekem ” – mondta Varga hozzátéve, hogy ő csak elismételte azt, amit a volt férje mondott neki.

Az ügyészség szerint egyébként egyértelmű, hogy a beszélgetés nem akkor kezdődött, amikor elindult a hangfelvétel, és nem is végződött a leállításával. „Így aztán az utólag nem állapítható meg, hogy mi volt a szövegkörnyezet eleje, és valóban pletykákat vázolt-e fel Varga Judit.”

A Polt Péterrel kapcsolatos kijelentésre, ami szerint „az ügyészségen belül nem ura a helyzetnek”, Varga azt mondta: „A férjem rendszerint gyalázta a legfőbb ügyészt, de én mindig ráhagytam, amit vele kapcsolatban mondott. Nem tudom, hogy abban a lelkiállapotban miért mondtam.

Völner Pálnak szóltak előre, vagy sem? – Varga Judit erről azt mondta: már 2021 tavaszán figyelmeztették Völnert. Sajtóértesülések szerint valóban leadhatták a drótot Völnernek, de csak 2021 novemberének első napjaiban, közvetlenül Schadl őrizetbe vétele előtt. A Központi Nyomozó Főügyészség arra jutott, hogy 2021 tavaszán biztosan nem szólt senki Völnernek, de hogy november elején szóltak-e, azt nem tudják.

„Dr. Varga Judit tanúként köteles volt az igazat vallani, míg otthon férjének igazmondási kötelezettséggel nem tartozott, különösen, hogy férje minisztériumi dolgokról faggatta, amiről hivatalos személyként amúgy sem beszélhetett otthon. Az, hogy dr. Varga Judit miért mondott el pletykákat a férjének, miért ilyen módon adta elő azokat, hogy megfelel-e a valóságnak az, hogy volt férje presszionálta őt, hogy ilyeneket mondjon, ennek kiderítése nem a nyomozás feladata” – jutott erre a következtetésre az ügyészség.

Gulyás Gergely is ugyanazt vallotta: nincs tudomása arról, hogy Rogán Antal vagy más személy bent járt volna az ügyészségen, és manipulálta volna az iratokat, és ő is csak a sajtóból tudja, amit tud. Szerinte semmi rendkívüli nincs abban, hogy Rogán Antal akár az esti órákban is berendelt miniszterhelyettest a Karmelitába – ahogy azt 2021. november 2-án is tette.

Azt nem tudni, hogy itt mi hangzott el, de ezután változás állt be Völner és Schadl viszonyában – ez feltűnt a lehallgatást végző rendőröknek a Nemzeti Védelmi Szolgálattól, és erről tanúskodtak ügyészek is.

Rogán Antal is úgy vallott: nem volt tudomása arról, hogy Völner Pállal szemben bármilyen eljárás vagy megfigyelés lenne, így aztán nem is tájékoztathatta vagy figyelmeztethette. De még csak a konkrét, 2021. november eleji találkozóra sem emlékezett.

Én soha senkit nem kértem arra, hogy ezen büntetőeljárás iratait manipulálják, nem adtam és nem is adhattam ezzel kapcsolatban semmiféle utasítást senkinek” – vallotta Rogán hozzátéve, hogy a nyomozás ügyiratait nem ismeri, azok nem kerültek hozzá, az ügyről ő is a sajtóból tájékozódott.

„Amikor Magyar Péter, Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely is azt mondják, nincs tudomásuk arról, hogy beküldött valaki valamit kihúzni, akkor a nyomozásnak itt vége is lehetne. De a Fővárosi Nyomozó Ügyészségnek ilyen súlyos állításokat mégis meg kell vizsgálnia” – mondta Fürcht Pál főügyész. Az állítást szerinte részletesen megvizsgálták, és nem találtak arra bizonyítékot, hogy az iratokat manipulálták volna.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version