fbpx
29 C
Kecskemét
2024. június 21., péntek

FRISS HÍREK

Sok országot ér orosz hekkertámadás, de a magyar kormánnyal ellentétben ők inkább nyilvánosságra hozzák

- Advertisement -

„Nekünk a legjobb nemzetbiztonsági rendszerünk van Európában, technikai és humán képességek szempontjából is” – nyilatkozta Orbán Viktor május elején a Telexnek. Az orosz hekkerakciókat a magyar kormány tagadta, míg több más országban magas szinten ismerték már be, ha a Kremlhez köthető hekkercsoportok kutakodtak náluk.

A Direkt36 írta meg 2022-ben, hogy a magyar külügyminisztérium rendszere ellen orosz támadás történt, akkor ezt a kormány „kampányhazugságnak” minősítette. A napokban a 444.hu bizonyítékot is mutatott arról, hogy a támadás valóban megtörtént, amiről tudott a külügy is, mégis nyilvánosan kampányhazugságnak nevezték, és a kormány elleni kampányolással vádolták meg az újságírókat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azért nevezte Szijjártó Péter kampányhazugságnak a dolgot, mert a külügy elleni orosz hekkertámadás teljesen hétköznapi volt, és nem kerültek ki érzékeny adatok. A külügyminiszter így fogalmazott:

„Mi nem szoktunk az informatikai rendszerekbe történő beavatkozásokról és bármilyen titkosszolgálati akciókról a nyilvánosság előtt nyilatkozni, mert az abból a szempontból veszélyes, hogy akkor kaphatnak olyan információt egyesek, amit rossz szándékkal fel tudnak használni.”

Európában elsősorban politikai kérdésnek számít, hogy egy ország bejelenti-e, ha orosz hekkertámadás érte – mondta a Telex műsorában Frész Ferenc, a Cyber Services alapító-vezérigazgatója, aki 2015-ig a Nemzeti Biztonsági Felügyelet kibervédelmi központjának vezetője volt. Szerinte „azt kell ilyenkor mérlegelni, hogy egy sikeres hekkertámadás nyilvánosságra hozatala nem okoz-e nagyobb nemzetbiztonsági problémát, mint az elhallgatása. Ez egy nagyon fontos szabály. Ha csak nyílt információt érintett a támadás, akkor nyugodtan be lehetett volna jelenteni.”

Mióta Oroszország 2022. február 24-én lerohanta Ukrajnát, az európai országok megnövekedett kibertámadásokkal nézhetnek szembe, amelyek szálai gyakran orosz kormányzati szereplőkig vezetnek.

Hasonló cikkünk:  Lengyelország felvetette, hogy katonákat küld Ukrajnába

A Politico nemrég a 2024-es hekkertámadásokról hozott ki összeállítást. Februárban két EP-képviselőt értek el a kémprogramok, márciusban Párizsból számoltak be arról, hogy támadás érte a miniszterelnöki hivatalt, majd hasonló támadással szembesültek lengyel és cseh kormányzati intézmények is. Az Egyesült Királyságot is támadták orosz hekkerek, ahol az ország politikusait, közéleti személyiségeit vették célba.

2023-ban Olaf Scholz Szociáldemokrata Pártjának emailjeihez is hozzá fértek orosz hekkerek, akkor másképp kommunikált a német kormány a magyarhoz képest. A Politico szerint ez is egy olyan behatolás volt, ami mutatta, hogy a Kreml aktívan próbálta megzavarni az európai politikát a júniusi EP-választás előtt. „Ez teljességgel elfogadhatatlan, és nem marad majd következmények nélkül” – mondta Annalena Baerbock zöldpárti külügyminiszter. Azt is bejelentették, hogy bekérették az orosz nagykövetet a történtek miatt.

Csehország is csatlakozott a németekhez, náluk is észleltek támadást cseh intézmények ellen. Jan Lipavský cseh külügyminiszter szerint Oroszország régóta próbálja különböző módszerekkel aláásni a demokráciát és a biztonsági helyzetet Csehországban.

„A nemzeti érdekek védelmének fontos eszköze, ha így, nyilvánosan rámutatunk egy adott támadóra” – fogalmazott.

A Carnegie Alapítvány oldalán közölt cikkben Gavin Wilde szerint nem szabad túlértékelni Oroszország kibertérben képviselt erejét, és inkább az ellenállás képességét kell növelni.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...