Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

A valós gazdasági helyzet nincs szinkronban a kormány növekedési álmaival

- Advertisement -

Április-júniusban gyengébben teljesített a magyar gazdaság, mint az év legelején, a legrosszabb várakozásokat igazolta a most kiadott Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb GDP-számai – írja a HVG.

A év még erősen indult, viszont Nagy Márton gazdasági miniszter már előre igyekezett óvatosabbra venni a várakozásokat. Az InfoRádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy háborús környezetben 4 százalékos növekedést elérni nem lehet, szépnek számítana az is, ha az év egészében meglenne a 2 százalék.

4 százalékos éves növekedést ígért a kormány, de mára úgy tesznek, mint ha ilyen ígéret nem is hangzott volna el. A legtöbb elemző szerint semmi köze nem volt a 4 százalékos álomnak a valósághoz, a kormány pedig egy idő után 3-4 százalékról kezdett el beszélni, majd 2,5-ről, most már a 2 is sikernek számítana a kommunikációjuk szerint.

A konkrét és részletes számokat később teszi közzé a KSH, egyelőre annyit közöltek, hogy az ipar fékezte leginkább a növekedést, az építőipar és az ingatlanügyletek pedig pörgették valamennyire a gazdaságot.

Áprilisban 2,4, májusban 4,9 százalékkal volt gyengébb az iparunk, mint egy évvel korábban, ami jelentősen visszafogja az egész magyar gazdaságot. A kormány számára oly kedves és gazdagon megtámogatott akkugyártás áprilisban 23, májusban 32 százalékot zuhant. A legfontosabb járműipar áprilisban még 7 százalékkal nőtt, májusban aztán már 14,5 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor a nagyberuházásoknál is felhasználható EU-pénzek zárolását továbbra sem oldották fel, így a beruházások és az építőipar sem nagyon tudja a korábban várt 4 százalék környékére emelni a növekedést.

A szolgáltató szektor csupán a szolgáltatásinflációval tartja a lépést, a fogyasztás igazi felpörgése, amitől a kormány azt reméli, hogy majd beindítja a gazdaságot, még várat magára. Mivel az elmúlt két évben sokan felélték a tartalékaikat, ez a folyamat legfeljebb nagyon lassan változhat a következő hónapokban.

A mezőgazdaságban várhatóan nem a második negyedév lesz a problémás, ha baj lesz, azt sokkal inkább a júliusi forró és száraz idő fogja okozni – ahogy 2022-ben is láthattuk, az tényleg visszavetheti a gazdaságot.

A KSH számításai szerint most még alacsony bázishoz viszonyíthatunk, mert az első félévben 1,5 százalékkal volt nagyobb a GDP, mint 2023 januárja és júniusa között. Viszont ha nagy változás nem történik hamar, akkor lassan a sokadszor lejjebb vitt kormányzati célkitűzéseket is elengedhetjük.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version