Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Bács-Kiskun vármegyében is nagyot zuhanhatott a megtakarítások reálértéke, 3 évet elvesztettek a megtakarítók

- Advertisement -

Az infláció miatt nagyot zuhant a megtakarítások reálértéke, a Bankmonitor számításai szerint országosan 3 évet „vesztettek el” a magyarok. Süle-Szigeti Bulcsú úgy véli, 2024. március 31-én 13,4 millió forint lehetett a Bács-Kiskun vármegyei háztartások pénzügyi eszközeinek átlagos nagysága – tudtuk meg a Bankmonitortól.

Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2024. első negyedévében minden korábbinál magasabbra, 54 721 milliárd forintra nőtt a háztartások megtakarításainak állománya. A Bankmonitor számításai szerint ez azonban csak nominális értelemben tekinthető rekordnak, reálértelemben a megtakarítók több mint 3 évet veszítettek el az infláció miatt.

Fotó: Bankmonitor

Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor munkatársa kérésünkre külön foglalkozott a Bács-Kiskun vármegyére vonatkozó adatokkal is, ehhez egy korábbi cikkét használta forrásként. Számításai szerint 2020. december 31. és 2024. március 31. között a pénzügyi eszközök 49%-kal nőttek, ez alapján tehát 2024. március 31-én 13,4 millió forint lehetett a Bács-Kiskun vármegyei háztartások pénzügyi eszközeinek átlagos nagysága.

„A NEM PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK (INGATLANOK) ÁRA 2020. DECEMBER 31. ÉS 2023. DECEMBER 31. KÖZÖTT 45%-KAL NŐTT, EZ ALAPJÁN 2023. DECEMBER 31-ÉN 26,1 MILLIÓ FORINT LEHETETT A BÁCS-KISKUN VÁRMEGYEI HÁZTARTÁSOK NEM PÉNZÜGYI ESZKÖZEINEK ÁTLAGOS ÉRTÉKE” – mondta.

Kiemelte: a 3 év veszteség úgy jött ki, hogy az országos megtakarítási állomány alakulását hasonlította az országos fogyasztóiár-emelkedéshez. „Ha feltételezzük, hogy Bács-Kiskun megyében a megtakarítások és a fogyasztói árak egyaránt az országos átlagnak megfelelő mértékben nőttek, akkor azt mondhatjuk, hogy a Bács-Kiskun megyei háztartások is 3 évet elveszítettek reálértelemben” – fogalmazott.

2024 első negyedévének végére a lakosság kezében lévő pénzügyi eszközök mennyisége átlépte a 100 ezer milliárd forintot. Hangsúlyozták, ebben a kategóriában számos olyan tétel is szerepel, például a tőzsdén kívüli vállalati részesedések, amelyek szigorúan értelmezve nem tekinthetők pénzügyi megtakarításnak.

„A tényleges megtakarítások közé a készpénzt, a bankbetéteket, a kötvényeket, a
tőzsdei részvényeket, a befektetési alapokat, valamint az életbiztosítási és
nyugdíjpénztári díjtartalékokat sorolhatjuk” – sorolta a szakember.

Fotó: Bankmonitor

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version