Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Hogyan befolyásolhatjuk szívünk egészségét?

- Advertisement -

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése érdekében fontos megértenünk, hogy mely egészségbefolyásoló tényezőkön tudunk változtatni és melyek azok, amelyeken sajnos nem. A kardiológiai problémákra számos külső és belső tényező hatással van, és ezek ismeretében hatékonyan tehetünk a szívünk egészségéért. Az alábbiakban áttekintjük, mi mindent befolyásolhatunk szívünk egészségével kapcsolatban.

Foglalkozz a szíveddel időben!

A Szíwell alapítója, Dr. Menyhárt Orsolya kardiológus szakértelme és tapasztalata segíthet megtalálni a megfelelő megoldásokat szívünk egészségének megőrzéséhez, illetve kialakult problémáink kezeléséhez. Vegyük kicsit górcső alá a szívbetegségek kialakulását befolyásoló kockázati tényezőket, amelyek közül számosat mi is képesek vagyunk alakítani a prevenció jegyében, míg más rizikófaktorokra nincs ráhatásunk. A szívbetegségek bizonyos esetekben megelőzhetők, ezért fontos, hogy bővebben tájékozódjunk a szívünk egészségére hatást gyakorló dolgokkal kapcsolatban.

Nem befolyásolható tényezők a szívbetegségek kialakulásában

Kezdjük a rosszabb hírrel: Sajnos, vannak olyan dolgok, amelyek felett nincs hatalmunk, ilyen az életkor is. Ahogy idősödünk, növekszik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, hiszen az erek idővel veszítenek rugalmasságukból, ami többek közt növeli a vérnyomást és egyéb problémák kialakulásának esélyét.

Hajlamosító tényező lehet akár etnikai hovatartozásunk is. Kutatások igazolják, hogy az afrikai származású emberek körében gyakoribb a magas vérnyomás betegség. De a genetikai tényezők is jelentős szerepet játszanak a szívbetegségek kialakulásában. Ha a családunkban gyakran fordult elő szívbetegség, mi is nagyobb kockázattal nézünk szembe. Akárcsak a férfiak, akik körében gyakoribbak a szívbetegségek, mint a nőknél.

Befolyásolható tényezők a szívbetegség kialakulásában

Vidámabb témához érkeztünk! Eláruljuk, miként befolyásolhatjuk tudatosan szívünk egészségét. Jöjjön az egyik legnagyobb rizikófaktor: a káros szenvedélyek. A dohányzás, az alkoholfogyasztás és a tudatmódosító szerek használata komoly mértékben befolyásolja érrendszerünket, vérnyomásunkat és szív izomzatunk állapotát is. A függőségek kiiktatásával jelentős mértékben csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Egészséges szokások a szív védelmében

Az egészséges étrend segíthet megelőzni a szívbetegségeket. A mediterrán diéta, amely gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, tengeri halakban és olívaolajban, különösen jótékony hatású, hála a rengeteg antioxidánsnak és az esszenciális zsírsavaknak.

A testmozgás szintúgy segíthet a megelőzésben, hiszen erősíti a szívet és javítja a vérkeringést. A stressz kiiktatásával is támogatjuk szívünket, hiszen feszült állapotban megnövekszik vérnyomásunk, ami jelentős mértékben terheli szívünket. Hosszú távon a stressz nemcsak lelki, hanem komoly fizikai károkat tesz szervezetünkben, amelynek elsődleges célpontja legfontosabb szervünk.

A szív egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy évente legalább egyszer átfogó kardiológiai vizsgálaton vegyünk részt. Különösen akkor, ha családunkban gyakran fordult elő szívbetegség vagy a fentiek közül bármely más kockázati tényező fennáll. Figyelj a szívedre, és élj jó Szíwell!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Látványos részéhez érkezett a Széktói Stadion pályájának felújítása

Hamarosan befejezik az új gyepszőnyeg lerakását a Széktói Stadionban, amelynek részeként vízelvezető rendszert és fűtést is telepítenek a pálya...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version