Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Táncsicsos diák: Igenis el kellett hagynom a koleszt

- Advertisement -

Dagadni látszik a kecskeméti Táncsics kollégiumi ügy. Tegnap megírtuk, hogy egy korábbi avatóünnepségen az igazgató fordítva fogta a nemzeti színű szalagot, amit később valaki manipulált, hogy helyes sorrendben legyenek a színek. Ebből a bakiból egy diák mémet gyártott, és feltöltötte egy koleszos belső csoportba. Az igazgatóhoz eljutott a hír, behívta a diákot, és „személyes pedagógiai célú elbeszélgetés történt” vele. Ugyanakkor azt állította hírportálunknak az igazgató, hogy a diák jogviszonya továbbra is fennáll, tehát nem igaz ami eljutott hozzánk, hogy kirúgta volna őt. Cikkünk után levelet kaptunk a diáktól, az édesanyjától és a diáktársaktól. Ezeket lentebb egészében közöljük.

A „kirúgott” diák: Papíron koleszos vagyok, de el kellett hagynom a kollégiumot

A sztorit felkapta az országos sajtó, így százezrek olvashatták a kecskeméti incidenst. Közben megkeresett bennünket az érintett diák is, aki szerint nem igaz, hogy még mindig ott lenne a kollégiumban. A kiskőrösi tanuló leírja, hogy miután megtörtént a fenyegetőző elbeszélgetés, újból megkereste őt az igazgató, és közölte vele, hogy az említett feljelentést nem teszi meg, de a kollégiumi ballagás után (két héttel az érettségi előtt) el kell hagynia az intézményt. A diáknak szerencséje volt, mert testvére éppen ebben az időben vett ki albérletet, így ott meghúzhatta magát, így nem kellett őt hozni és vinni Kiskőrősről az érettségire naponta.

A KecsUp kérdésére a diák elmondta, hogy hivatalos kirúgás valóban nem történt, semmi papírt nem írtak alá, így a jogviszony (amire az igazgató hivatkozott tegnapi cikkünkben) valóban fennáll, de nem élvezheti a kollégium nyújtotta előnyöket. Mint mondta, a mémet azért gyártotta, mert oldani akarta a feszültséget egy kis humorral az érettségi előtt. Azt írja levelében, „hogy semmiféleképpen nem az Igazgató Úr személye elleni támadások voltak, a mémeken megjelent szöveget általános hangvétellel írtam, hogy többen (legfőképpen más diákok) bele tudják magukat képzelni a mémen megjelenített helyzetbe.”

A mémek, amelyek kiverték a biztosítékot

A diák édesanyja: A lányom tudott bocsánatot kérni

Közben a diák édesanyja is írt nekünk. Elküldte azt a levelet, amelyet megírt a kollégium Facebook oldalára is, az igazgatónak címezve. Ebben kiemeli, hogy „Az ön döntése alapján a kollégiumot elkellett hagynia a lányomnak. Ezt úgy, hogy a 4 év alatt mindig illedelmes, udvarias, segítőkész tanuló volt. A házirendet betartotta. Soha semmilyen hibát nem tett. Nem vitt be alkoholt, időben vissza ért ha kimenőn volt. A rajza díszíti most az aulát. És kitűnő tanuló. Mégis az érettségi ideje alatt sem lehet már bent a kollégiumban. Gondolom azért okozott önnek álmatlan éjszakát, hogy hogyan fog időre beérni a vizsgákra, hisz nem véletlen lett koleszos. Gondolom ez is az intézmény érdekét védi?!”

Kollégista diákok nyílt levele: vegyék észre a problémákat a kollégiumon belül, hogy mással ez ne történhessen meg

A kollégista diáktársak is megkeresték szerkesztőségünket. Ők is leírták a történéseket. Majd levelük végén azt említik meg, hogy

„Nagyon zavar minket, hogy a kollégiumunkban ilyen a viszony az igazgatóval és a nevelőkkel. Sokszor nem tudunk bizalommal fordulni hozzájuk, a hasonló helyzetek miatt (tisztelet a kivételeknek). Úgy gondoljuk, nem helyén való, hogy a lányt kirúgták. Úgy érezzük, nincs aki felülbírálja a vezetés döntéseit, olyan esetekben, mint ez. Nem szeretnénk, ha ez így folytatódna, mert így élhetetlen lesz a kollégium. A lány is és mi is tisztában vagyunk azzal, hogy amit ő tett, az egy rossz vicc volt. Azonban a bocsánatkérés megtörtént és a mémeket is eltávolította első felszólításra a csoportból. A célunk az, hogy észrevegyék a problémákat a kollégiumon belül, továbbá az, hogy ez mással ne fordulhasson elő a jövőben.”

Az érintett diák teljes levele:

Tisztelt Szerkesztőség!

Olvastam a nemrég közzétett cikküket a Táncsics Mihály Kollégium Igazgatójával kapcsolatban (https://kecsup.hu/2023/05/manipulaltak-egy-sajtofotot-mert-a-koleszigazgato-forditva-fogta-a-nemzeti-szinu-szalagot-unikum/) és szeretnék pár dolgot tisztázni.

Történetesen én vagyok az a diák, aki azokat a mémeket készítette, és az Önök cikke alapján elmondhatom, hogy az Igazgató Úr rendesen elferdítette a valóságot.

Szeretném az elejétől kezdeni, hogy elkerüljem a lehetséges félreértéseket. Az eredeti képet – amelyen az Igazgató Úr fordítva tartja a zászlót – beküldték a kollégium zárt csoportjába, és én onnan töltöttem le azt, melyből két mémet készítettem. Szeretném előre is tisztázni, hogy ezek a mémek semmiféleképpen nem az Igazgató Úr személye elleni támadások voltak, a mémeken megjelent szöveget általános hangvétellel írtam, hogy többen (legfőképpen más diákok) bele tudják magukat képzelni a mémen megjelenített helyzetbe. A méme célja egyszerűen egy kis feszültségoldás az érettségi előtt, mások megnevettetése volt.

Nem sokkal azután, hogy felraktam a mémet egy nevelőnő kopogtatott be hozzánk, aki megkért arra, hogy szedjem le mielőtt az Igazgató Úr meglátja, mert máskülönben holnaptól már nem leszek a kollégium diákja. Én ennek a kérésnek természetesen eleget is tettem, és beismertem, hogy ezt valóban nem kellett volna. Először azt hittem, hogy ezzel vége a történetnek, azonban, mint később kiderült, a nevelőtanár lementette a mémeket mielőtt felszólított volna arra, hogy töröljem le, majd miután eleget tettem a kérésnek, megmutatta az Igazgató Úrnak, aki behívott az irodájába.

A „személyes pedagógiai célú elbeszélgetés” úgy kezdődött, hogy az Igazgató Úr megkérdezte, hogy nekem mi problémám van vele. Én elmondtam neki, hogy semmi személyes problémám sincsen vele, mire ő kérdőre vont a mémekkel kapcsolatban. Elmagyaráztam neki, hogy azok a mémek nem rosszindulatból készültek, hanem csupán egy vicces szutiációt bújtattam új köntösbe. A „beszélgetés” az Igazgató Úr részéről tele volt személyeskedéssel. Azt mondta teljes szívéből reméli, hogy nekem kettes lesz a matematika érettségim. Szóba hozta a szüleimet, és minősítette a neveltetést, amiben otthon részesültem, valamint tett olyan megjegyzést, miszerint nem tudja milyen zavar lehet a fejemben, de talán jobb is ez így. Azt mondta fel tudna jelenteni személyi jogok megsértése miatt, és hogy ketté törheti az életemet, és tönkreteheti az érettségimet. Rákérdezett a továbbtanulási terveimre, én pedig megmondtam neki, hogy pszichológus szeretnék lenni. Nem csak kétségbe vonta választásomat, hanem egyenesen kijelentette, hogy ő tartana attól, hogy a családtagjait egy olyan szakember kezelje, mint amilyen én lennék. Azt is mondta, hogy ha feljelent, az be fog kerülni az erkölcsi bizonyítványomba és nem lehetek majd pszichológus. Szeretném megjegyezni, hogy én a beszélgetés alatt tisztelettudó voltam mindvégig, beismertem a hibámat és többször is bocsánatot kértem. Kételyek között hagyva küldött ki, azzal a kijelentéssel, hogy még gondolkozik rajta följelentsen-e. Szerintem nem lep meg senkit, ha azt mondom, hogy nem igazán tudtam aludni aznap este.

Másnap délután folytatódott az incidens. Miután visszaértem az iskolából a kollégiumba, hogy összepakoljak a hétvégére ismét behivatott magához. Arról tájékoztatott, hogy feljelentésre nem fog sor kerülni, azonban a kollégiumi ballagás után, két héttel az érettségi előtt ki kell költözzek a kollégiumból. Szerencsére a nővérem ebben az időszakban költözött Kecskemétre, de ha ez nem így lett volna komoly hátránnyal indultam volna neki a maradék két hétnek, a ballagásnak és az érettséginek. Azt gondolom, hogy ezzel az Igazgató Úr teljes mértékben tisztában volt, elvégre okkal lettem kollégista.

Miután lezajlott a ballagás, végleg el kellett hagynom a kollégiumot. „A diák jelenleg is rendelkezik intézményünkben folyamatos kollégiumi jogviszonnyal – tehát kollégiumunk közösségének tagja – a tanév végéig.” Az lehet, hogy még rendelkezek a jogviszonnyal, elvégre sem én, sem szüleim nem írtunk alá semmilyen dokumentumot ezzel kapcsolatban, de az Igazgató Úr utasítására idő előtt el kellett hagynom az intézményt. Az érettségire való tekintettel nem akartam onnantól kezdve nagymértékben foglalkozni az üggyel, de az, amit az Önök cikkében olvastam erősen felzaklatott. Bibok Róbert Igazgató Úr engem megfenyegetett, sértegetett, személyeskedett velem és eltanácsolt a kollégiumból úgy, hogy nem történt fegyelmi eljárás.

Vállalni kell a következményt a tetteinkért. Én ezt meg is tettem. Beismertem, hogy hibáztam, leszedtem a mémeket, bocsánatot kértem többször is, tisztelettudó maradtam. A négy éven át tartó kollégista létem alatt egy panasz sem volt rám, amelyet a többi nevelőtanár alá is tud támasztani. Nem keveredtem verekedésbe, nem mentem vissza soha alkoholos állapotban, nem voltam tiszteletlen, sőt egy-két kollégiumi pályázatra rajzokat is készítettem, ennek ellenére egy kis jóindulat sem tanúsítottak felém az eset során.

Azért írtam le ezt Önöknek, mert azt, amit az Igazgató Úr mondott már nem tudom figyelmen kívül hagyni. A saját önbecsülésem és az igazságérzetem az, ami most felemelte a hangját és remélem hogy megértő fülekre talál majd.

A diák édesanyjának levele az igazgatónak:

Táncsics „Tisztelt” Igazgató!

A kollégista évekre mindig emlékezni fog az ember.
Sok mindent megtanul, megtapasztal egy kamasz.
Sokan ilyenkor kerülnek el a családi otthonból.
4 évig volt kollégista a lányom. Nem ment könnyen, de bele rázódott. Az utolsó hetek, napok emlékezetesek lesznek számára. Még gondolni sem merem, hogy ez direkt történ, ez volt a cél.
Tett valamit egy fotóval, amit nem kellett volna. Egy egyszerű fotóval. Mémet készített. Ez a fotó most is fent található az interneten. Eredetiben. Más oldalon már „javítva” van. Az intézmény oldalán. Egy „segítő” szándékú nevelő szólt a lányomnak, hogy törölje. A lányom törölte a dolgokat. A „segítő” nevelő természetesen előbb lementette és gondolom ezért is mutatta meg. Ez pusztán segítő szándék volt és nem árulkodás vagy egy jó pont szerzés érdeke. Így magához hívatta. Pusztán nevelési szándékkal még véletlenül sem megfenyegetve, hogy kettétöri az életét és tönkreteszi az érettségiét elbeszélgetett vele, hogy mit is tett?! Persze a saját nevelőtanára jelenlétében?!
A lányom elismerte a dolgot és azt is, hogy hibázott. Többször bocsánatot is kért. Ismétlem, hogy mindent elismert bocsánatot kért. A „beszélgetés” alatt végig nem a kedvesség volt érezhető. Ez bizonyára az intézményt ért rossz megítélés miatt volt. Véletlenül sem a saját sértettségét, vagy haragot tartva szem előtt.
Az ön döntése alapján a kollégiumot el kellett hagynia a lányomnak. Ezt úgy, hogy a 4 év alatt mindig illedelmes, udvarias, segítőkész tanuló volt. A házirendet betartotta. Soha semmilyen hibát nem tett. Nem vitt be alkoholt, időben vissza ért ha kimenőn volt. A rajza díszíti most az aulát. És kitűnő tanuló. Mégis az érettségi ideje alatt sem lehet már bent a kollégiumban. Gondolom azért okozott önnek álmatlan éjszakát, hogy hogyan fog időre beérni a vizsgákra, hisz nem véletlen lett koleszos. Gondolom ez is az intézmény érdekét védi?!
A kollégiumi ballagáson sok sikert kívánó és sajnálatukat kifejező a lakhatásba segíteni  akaró nevelők és dolgozók közé ezek után már nem volt ideje beállni.
Mégis köszönjük a 4 évet.
Most már biztos, hogy jól neveltem a lányom. Ebben nem kell kételkednie. Tudja, hogy ha hibázik valamiben /még nagyon sokszor fog/ akkor következménye lesz. De ennek ellenére elismeri, belátja a hibákat. Nem hárít és nem vezeti le máson. Ami még fontos. Tud bocsánatot kérni. És meg is teszi. Tette.
Szerintem jól neveltem.
További „sikert” kívánok.

A kollégista diákok nyílt levele:

Hol az igazság?

Egy hónapja példátlan dolog történt a Kecskeméti Táncsics Mihály Kollégiumban. Egy ártatlan lányt alázott és fenyegetett meg az intézmény vezetője. Erről fogunk most részletesen írni, a nyilvánossághoz fordulva segítségért, valamint ismertetni a mi szemszögünket ezen eset kapcsán.
A kollégiumban 2023. április 19-én adták át a műfüves pályát, ahol az Igazgató Úr a nemzeti színű szalagot – annak átvágása után – fordítva tartotta. Képek készültek róla, amelyet több helyi és regionális újság is felhasznált, illetve a kollégium hivatalos Facebook oldalára is kikerült. Már másnap az egész kollégium észrevette és beszélni kezdett erről. A „hibás” képet a rákövetkező napon levetették a kollégium oldaláról, majd a zászló visszafordított állapotban került vissza a honlapra.
1-2 napig viszonylag csend volt, már-már azt gondoltuk, hogy mindenki tekintete elsiklik az ominózus eset felett. Egyszer csak beküldtek két mémet a kollégium közös Messenger csoportjába, ami eddig sem volt példátlan, ugyanis a diákok egyáltalán nem veszik komolyan ezt a csoportot. Ezeket a mémeket egy 12. osztályos lány küldte be, aki négy éve lakik a kollégiumban és eddig egyszer sem volt rá panasz. A mémeket a saját problémáiból kreálta. Az egyiken az szerepel, hogy nehezen illeszkedik be, a másikon pedig, hogy fél a matematika érettségitől. Nagy meglepetésünkre, ezt a két mémet, nem sokkal azok beküldése után, már nem találtuk a csoportban. Mint utólag kiderült, az egyik nevelő észrevette a mémeket és azonnal leszedette. Ezek után, elmondása szerint úgy érezte, hogy neki ezt jelentenie kell az Igazgató Úrnak, ugyanis a bizalmuk ezen alapszik. Innentől durvult el a helyzet, mivel az Igazgató Úr másnap este 10 órakor lehívatta a diáklányt, akit az említett nevelőnő kísért le hozzá, majd hosszasan sértegette, megmondta neki, hogy tönkre teheti az életét és azt, hogy reméli kettes lesz a matematika érettségije, illetve feljelentéssel fenyegette. Azt mondta, hogy a róla készült képeket az engedélye nélkül használta fel. Azonban, a kép a fentebb is említett helyekre került fel (pl.: Hiros.hu, BAON stb.) és még a mai napig is fent van a javítatlan verzió. Ám a legmegdöbbentőbb, hogy az Igazgató Úr még aznap közölte vele kettő héttel az érettségi előtt, hogy ki kell költöznie a kollégiumból, bár állítása szerint – ahogy a cikkben is olvashatjuk – a lány jogviszonya nem szűnt meg. (később a végítélet az lett, hogy április 28-ig még bent alhat a kollégiumban) A kollégium SZMSZ-e szerint a kollégiumi tagság, akkor szűnhet meg, ha „a kollégiumból kizáró fegyelmi határozat jogerőre emelkedik” (illetve még más okai is lehetnek pl.: ha a tanulói jogviszony megszűnik) ami ebben az esetben nem történt meg, tehát szabályellenes. A lánynak nincs érdekképviselete a kollégiumon belül, ezért inkább meghúzta magát és egy másik nevelő felszólítására bocsánatot kért az igazgatótól.
Nagyon zavar minket, hogy a kollégiumunkban ilyen a viszony az igazgatóval és a nevelőkkel. Sokszor nem tudunk bizalommal fordulni hozzájuk, a hasonló helyzetek miatt (tisztelet a kivételeknek). Úgy gondoljuk, nem helyén való, hogy a lányt kirúgták. Úgy érezzük, nincs aki felülbírálja a vezetés döntéseit, olyan esetekben, mint ez. Nem szeretnénk, ha ez így folytatódna, mert így élhetetlen lesz a kollégium. A lány is és mi is tisztában vagyunk azzal, hogy amit ő tett, az egy rossz vicc volt. Azonban a bocsánatkérés megtörtént és a mémeket is eltávolította első felszólításra a csoportból.
A célunk az, hogy észrevegyék a problémákat a kollégiumon belül, továbbá az, hogy ez mással ne fordulhasson elő a jövőben.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version