Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Hűtik-e a betegszobákat a kecskeméti kórházban?

- Advertisement -

Az intenzív osztályon kívül sehol nincs légkondicionálás a kecskeméti kórházban – ilyen olvasói jelzés érkezett nemrég szerkesztőségünkhöz. De kaptunk panaszt arra is, hogy gyakran hiányzik a WC-papír és a papír kéztörlő az intézményben, és hogy csak napközben jár a páternoszter. Mindezek kapcsán megkerestük a kórházat.

Az elmúlt hetek fullasztó melege az egészséges emberek szervezetét is megterheli, nemhogy a betegekét. Ezért most az egyik legfontosabb kérdés, miként működik, vagy jól működik-e a helyiségek hűtése az egészségügyi intézményekben.

Olvasónktól kaptuk azt az üzenetet, hogy az intenzív osztályon kívül máshol nem működik a légkondicionálás a kecskeméti kórházban. Belső kórházi forrásból a múlt héten úgy értesültünk, sokáig tényleg az volt a helyzet, „hogy nem lesz klíma, de az osztályokról mentek a panaszok, és így most lett. Körlevélben előzőleg azt írták, hogy használjuk a redőnyöket, szellőztessünk”.

Megkerestük a kórházat, hogy utánajárjunk az okoknak. Azt szerettük volna megtudni, miként történik a helyiségek hűtése, milyen helyiségekben van légkondicionáló berendezés, például van-e minden műtőben, illetve az intenzív osztály teljes területén? A betegszobák és a vizsgálók mekkora része klimatizált? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre szerettünk volna választ kapni.

Ezenkívül érdeklődtünk arról is, hogy van-e protokoll, milyen hőmérsékletet kell biztosítani az egyes helyiségekben, mikor kell / lehet bekapcsolni a készülékeket. Továbbá vannak-e esetleg olyan betegek és kórházi részlegek, akiknél, illetve ahol nem szabad használni a légkondicionálást?

„A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti telephelyének fekvőbeteg-ellátó része központi klímával hűtött” – ezt az egészen rövid választ kaptuk a kórháztól.

Öt éve készített a Magyar Kórházszövetség egy országos felmérést a témában, abból kiderült: sok kórházban probléma a klimatizálás. Mint azt a Népszava akkor megírta, a 108 intézményből 46 válaszolt, és eszerint 67 százalékuknak a központi műtője klímás, 59 százalékuknak az intenzív osztálya is hűtött. A betegszobáknak viszont már csak a 2 százalékuk klimatizált, az ambuláns vizsgálónak pedig csak a 9 százaléka. A válaszokból kitűnt az is, nemcsak a hűtés hiánya a gond, hanem az is, hogy a meglévő készülékek kétharmada elavult, az intézmények felének pedig nincs pénze a karbantartásra.

A dolgozóknak kell bevinniük a WC-papírt?

  • Olvasónk azt is megírta, hogy minden kórházi dolgozónak hat tekercs WC-papírt kell leadnia havonta, ezeket központilag gyűjtik, majd szétosztják az osztályok között. Belsős forrásunk szerint ez sem légből kapott információ. Valóban vannak olyan osztályok, ahová – hogy biztosan mindig legyen – a munkatársaknak kell vinniük a WC-papírt: „úgy oldják meg, hogy mindig megbeszélik, hogy ki veszi a 16 tekercsest” az adott hónapban.
  • Olvasónktól arról is kaptunk információt, hogy időnként nincs papír kéztörlő, az ápolók, az asszisztensek ilyenkor párnahuzatba törlik a kezüket. Úgy értesültünk egy kórházi dolgozótól, hogy ez valóban így van.
  • A páternoszter csak reggel 6 és este 6 között működik – ezt is belső forrásból tudtuk meg. Az „örökmozgó” nyitott lift esetleges leállítása főleg akkor gond, ha a személyzeti lift elromlik, és éjszaka lépcsőzniük kell a kórházi dolgozóknak – például az ügyeletes orvosnak – „nem egyszer, nem kétszer”.

A légkondicionáláshoz hasonlóan ezekről a problémákról is megkérdeztük a kórházat, de választ még nem kaptunk. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version