fbpx
27.4 C
Kecskemét
2024. szeptember 27., péntek

FRISS HÍREK

Mi köze a szarvasmarháknak az innovációhoz?

- Advertisement -

A mai modern technológiai fejlődés nem csupán az ipari területeken és a szolgáltatások terén hoz forradalmi változásokat, hanem bizony a mezőgazdaság világában is. Az olyan innovatív eszközök és módszerek, mint például a drónok alkalmazása, az ortofotózás és a lézerszkennelés új perspektívákat nyit meg az állattenyésztés és gazdálkodás előtt is.

Így pedig a szarvasmarhák is csodálhatják az égben repkedő “madarakat”, akik épp a sokhektáros otthonukat fényképezik és mérik fel alaposan.

A térszkenneléssel foglalkozó Novabird csapata legfőbb küldetése, hogy segítse az egyes iparágak és ágazatok előrehaladását, és több ízben is végzett már ilyen munkát innovatív építőipari szolgáltatásai révén. A szakértők a szkennelt adatok feldolgozásával modern módon képesek felmérni akár egy olyan többhektáros területet is, ahol szabadon mozgó állatok élnek.

Egy szarvasmarhatalap felmérési terve modern eszközökkel

Nézzük, miképpen is kell elképzelni egy szarvasmarhatelep felmérését! A körülmények itt egy több, mint 18 hektáros területet jelentettek, a cél pedig a meglévő épületek és infrastruktúra pontos feltérképezése és az adatok elemzése, értelmezése volt.

Az ortofotózás segítségével pedig sikerült is pontosan rögzíteni a meglévő és leendő, tervezett épületek helyét. A technológia által az is lehetővé vált, hogy a telepen található építmények a szarvasmarhák igényeihez is tökéletesen illeszkedjenek.

Hasonló cikkünk:  Kevés a fizetés, a magyar bírók tömegével küldik a panaszaikat az Európai Bizottsághoz

A lézerszkenneres felmérés szintén különleges élményt nyújtott – nemcsak az ott dolgozó emberek, hanem az állatok számára is. A telep tulajdonosa pedig olyan nagyra értékelte az áttekintő ortofotót, hogy az irodája falára kifüggesztve mutatta be a tervezett fejlesztési terveket a telepre látogató szakembereknek. A precíz felmérésnek köszönhetően ugyanis hat új épület terve is elkészült, melyeket mind az állatok, mind a gondozók elégedetten használnak.

Mit jelent az ortofotózás és a lézerszkennelés?

Ortofotózás alatt olyan technikát értünk, amikor légi felvételek alapján készítünk részletes térképet egy adott területről. Egy ilyen kép ugyanis milliméteres pontossággal mutatja meg az adott helyszín különböző objektumait, a lézerszkennelés segítségével pedig akár háromdimenziós modelleket készíthetünk a kinyert adatokból.

Mindkét technológia hasznosult a bemutatott esettanulmány során, így a tervezők és gazdálkodók már pontosan meghatározhatják az újabb épületek helyét, méretét és a szükséges fejlesztéseket, optimalizálva a telep működését és fenntartva, előidézve az állatok jólétét.

A távérzékelés új korszaka

A távérzékelési technológiák fejlődése tehát új korszakot jelent a mezőgazdaság világában is. A hagyományok és a modernitás ilyen szintű együttállása olyan új perspektívákat nyit meg előttünk, melyek minden szempontból a fejlődés útjára állítják a teljes ágazatot.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...