Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Szerda este derül ki, kit melyik egyetemre vettek fel

- Advertisement -

A szerda este az örömé, vagy a búslakodásé lesz a felsőoktatásba jelentkezőknek, mert 8 órakor hirdetik majd ki a felvételi ponthatárokat a szeptemberben induló szakokra. A ponthatárokat a Felvi.hu oldalán teszik közzé, de a felvételizőket sms-ben is értesítik az eredményükről, Kecskeméten pedig a Deák téren lesz egy közös pontváró buli.

A különböző egyetemi szakokon különböző ponthatárokat állapítanak meg, akik ezeknél magasabb pontszámot értek el, azokat felveszik az általuk választott képzésre. Mindenkit csak egy helyre vehetnek fel, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

Idén közel 5500-zal kevesebben jelentkeztek valamelyik magyar egyetem alap, osztatlan vagy mesterképzésére, mint tavaly – közel 121 ezren várják a ma esti ponthirdetést. 2010-2011-ben még több mint 140 ezren felvételiztek, ezután kezdett csökkenni a felsőoktatás iránti érdeklődés. A jelentkezők száma 2020-ban süllyedt soha nem látott mélypontra és 2011 óta csak tavaly haladta meg először a 120 ezret.

Korábban a Népszavának nyilatkozó Polónyi István oktatáskutató szerint a forráskivonás, a férőhelyek korlátozása, a központi ponthatárok emelése, az egyetemi szakok megszüntetése vagy összevonása lehetett a csökkenés oka – ugyanis az össznépességet tekintve Magyarországon volt az egyik legalacsonyabb a felsőfokú oktatásban tanulók aránya Európában az elmúlt években.

Polónyi hozzátette, hogy a kormány rájött, az „elitszemléletű” felsőoktatási politika nem vált be, ezért több ponton lazítottak: eltörölték a minimumponthatárokat, a felvételihez szükséges kötelező emelt szintű érettségit, a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsgát. Idén pedig a központi többletpontok helyett az egyetemi hatáskörben adható plusz 100 pont is lehetőséget ad az intézményeknek a kedvezőbb mérlegelésre.

Az idén felvételizők közül 17 ezren az ELTE valamelyik szakát jelölték meg elsőként, összesítésben a második helyen a Debreceni Egyetem áll, ide közel tízezren adták be jelentkezésüket, a harmadik pedig a Szegedi Tudományegyetem lett, ahová 8395 jelentkezés érkezett, derül ki az Eduline összeállításából.

A lap összesítése szerint, amely az első helyre való megjelölést vette alapul, erre a 10 szakra jelentkeztek a legtöbben:

  • gazdálkodási és menedzsment (6801 jelentkező)
  • pszichológia (4948 jelentkező)
  • jogász (4178 jelentkező)
  • ápolás és betegellátás (3641 jelentkező)
  • kereskedelem és marketing (3581 jelentkező)
  • mérnökinformatikus (3271 jelentkező)
  • óvodapedagógus (3531 jelentkező)
  • gyógypedagógus (2944 jelentkező)
  • gépészmérnök (2656 jelentkező)
  • általános orvos (2428 jelentkező).

A pedagógusképzésbe idén 17 833-an nyújtották be jelentkezésüket – tehát a felvételi jelentkezésnél ennyien jelölték be ezt valahányadik opcióként. Ez csak kicsivel marad el a tavalyi számtól, amikor 18 673-an jelentkeztek valamilyen pedagógusszakra.

Ami a pontszámítást illeti, idén is maximum 500 pontot lehet elérni, aminek az alapját a tanulmányi (200 pont) és érettségi (200 pont) eredmények, illetve a többletpontok adják.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version