fbpx
22 C
Kecskemét
2024. szeptember 8., vasárnap

FRISS HÍREK

Túlzottdeficit-eljárás indul Magyarországgal szemben, Varga Mihály is elismerte

- Advertisement -

A magyar költségvetési hiány nem ment le 3 százalékos szint alá, ezért az Európai Bizottság (EB) döntése alapján túlzottdeficit-eljárás indul Magyarországgal szemben – hat másik országgal együtt. Varga Mihály pénzügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök is 2026-ra ígéri a hiány csökkentését.

Az EB Magyarország mellett Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia esetében tartja indokoltnak az eljárás megindítását a költségvetési helyzetük és a kilátásaik alapján, azonban nem azonnali intézkedésekkel kell reagálnia a tagországoknak: a költségvetési hiányt fokozatosan kell csökkenteni.

A Bizottság júniusi állásfoglalásában már jelezte, hogy szükségesnek tartja az eljárás megindítását, amelynek fő kritériumai, hogy a költségvetési hiány ne legyen magasabb a GDP 3 százalékánál, és a GDP-arányos államadósság ne haladja meg a 60 százalékot.

Hasonló cikkünk:  Kevés a fizetés, a magyar bírók tömegével küldik a panaszaikat az Európai Bizottsághoz

A magyar adatok felette vannak a referenciaértékeknek: tavaly 6,7 százalékos volt a GDP-arányos államháztartási hiány, valamint 73,5 százalékos az adósságráta. A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya szerint ”a kormány idén áprilisban egyes állami beruházások átütemezésével mintegy 675 milliárd forintnyi megtakarítást ért el. Ezt követően a közelmúltban bejelentett egyes intézkedések eredményeképpen további 400 milliárd forinttal növelte a költségvetés mozgásterét.”

Magyarországon nem egyszeri kiugró deficitről van szó, a 2024-re és 2025-re szóló bizottsági előrejelzés szerint is 3 százalék feletti számokat tartalmaz – áll a határozatban. Megjegyzik azt is, hogy a magyar kormány 4,5 százalékos hiánycélt fogalmazott meg idénre, a Bizottság viszont 5,4 százalékos deficitet jósolt a tavaszi előrejelzések között.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Egy kecskeméti atyát is felfüggesztettek kiskorú szexuális bántalmazása miatt

A kecskeméti Róbert atya és a kiskunfélegyházi R. Gábor plébános ellen is kiskorúak terhére elkövetett szexuális bántalmazás kapcsán indult...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...