fbpx
11.9 C
Kecskemét
2024. október 6., vasárnap

FRISS HÍREK

Vasárnap lezárult a Kodály Művészeti Fesztivál (videóval)

- Advertisement -

Egy héten át a komolyzene kedvelőié volt a kecskeméti belváros. A főtéren és az Evangélikus Templom előtt is találkozhattak a zene kedvelői a Kodály Ponttal, ahol a város zenészei, fiatal tehetségei mutatták meg tudásukat . Az eseménysorozat Daniel Rowland hegedűszólista és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjével zárult, amelyen Max Richter: Vivaldi Recomposed műve csendült fel.

A hét minden napján lehetőség volt Kecskeméten komolyzenei koncertet hallgatni kodályi inspirációra. Kilenc helyszínen tizenegy fő programelem és hét kísérőprogram szórakoztatta a nagyérdeműt.

„A zene mindenkié” – idézhetjük Kodály Zoltán szavait és ehhez hűen változatos stílusokat képviselő zenészekkel és világhírű fellépőkkel találkozhatott a zenekedvelő közönség.

„A zene akkor lehet érdekes, ha élő és friss” – fogalmazott Tóth Endre zenetörténész, a fesztivál műsorvezető házigazdája.

– Ha azt érezzük, hogy előttünk születik meg (vagy születik újjá) és buzognak benne az energiák, akkor minden másodpercben létrejön a csoda.

Forrás: Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

A fellépő művészek mellett napközben bárkinek lehetősége volt kipróbálni magát a Kodály Ponton. Kiülhetett és játszhatott az arra sétálóknak. Este viszont már a meghívott művészeké volt a színpad. Mint például Sípos Gábor Gergő gordonkaművészé, a Kodály Quartetté, Perényi Miklósé, a Holland Ifjúsági Vegyes karé vagy a Trió Passacagliáé.

Voltak különleges és meglepő műsorok is: július 23-án a Romkertben a Kodály Spicy Jazz lépett fel, akik komolyzenei műveket dolgoztak át jazzstílusba. Ez azért igazán meglepő, mert tudjuk, hogy Kodály nem igazán kedvelte a műfajt. Végh Lajos zenére készített homokanimációja kiegészítette a szerdai koncertet, amelyet Kiss Zsolt és a Four Bones Quartet adott az este folyamán, így vizuális élményben is részesülhettek a látogatók.

Hasonló cikkünk:  Háború és béke politikamentesen - zsidó kulturális estet tartanak Kecskeméten

A hét egyik fénypontja Péter Bence világhírű zongoraművész Hírös Agórában adott koncertje volt. „A világ leggyorsabb kezű zongoristája” cím birtokosa, aki még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült az egy perc alatt 765 leütésével. Saját szerzeményeit és átdolgozásait játszotta a közönségnek. Olyan sztárokkal lépett fel már a világ számos pontján, mint Sting, Paul McCartney, Ed Sheeran.

Forrás: Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

A zárókoncerten igazi nagyágyú teremtette meg a hangulatot. Daniel Rowland holland-angol hegedűvirtuóz szólózott a kecskeméti zenekar élén.

– Nagy öröm volt számomra Max Richter briliánsan fantáziadús, teljesen magával ragadó, addiktívan energizáló évszakait lemezre vinni – fejtette ki Daniel Rowland a fesztivál előtt. – Imádom, ahogy a darabban újra és újra felsejlik Vivaldi ragyogóan színes és végtelenül szuggesztív zenéje, amit Richter ugródeszkaként és inspirációnak használva egy teljesen új mesterművet alkotott, amely tele van a jelenkor elektromos energiáival és csillogó hangképeivel.

Forrás: Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

A záróest karmestere Hollókői Huba volt, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, aki tevékenyen részt vett a szervezésben is, felejthetetlen élményben részesítve ezzel a fesztivál résztvevőit.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...