fbpx
23.2 C
Kecskemét
2024. szeptember 19., csütörtök

FRISS HÍREK

A fogyasztás még nem indult be, de a megtakarítások nőnek – azoknál legalábbis, akik tudnak félretenni

- Advertisement -

Nagy Márton türelemre intett a gazdasági növekedés terén, és szóba hozta, hogy a lakossági fogyasztás nem indult be eddig. Ezzel cseng egybe az MNB szerdán megjelent friss jelentése is, ami az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláiról szól.

Bank360 cikke szerint 2024 második negyedévében az ingatlanvagyon kivételével a magyar háztartások pénzügyi vagyona 105 ezer milliárd forintra nőtt. Ha nem lenne egyenlőtlenül elosztva, ez azt jelentené, hogy háztartásonként 26,3 millió forintnyi pénzügyi vagyon lenne az embereknél. Az MNB egy korábbi felmérése szerint viszont ennek az 105 ezer milliárdnak a kétharmada a felső tíz százalék kezében van.

Az idei első félévet nézve összesen 4440 milliárd forintot takarítottak meg a magyarok. Ez háztartásonként 1,1 millió forint lenne, ha egyenlően lenne elosztva. A lakosság tartozása viszont egyenlőbben van elosztva, ez az idei első félév végére 15 333 milliárd forint volt. Több mint ötmillió magánszemélynek összesen 6,9 millió hitelszerződése van. Ugyanakkor a második negyedévben gyorsabban nőttek a megtakarítások a hiteleknél, június végén 90 ezer milliárd forint volt a háztartások nettó pénzügyi vagyona – derült ki a Bank360 cikkéből.

Hasonló cikkünk:  Iványi-Orbán viszony: ha nincs közös fotó, vess magadra

A megtakarítások (készpénz, folyószámla-betét, nyugdíjtartalék, részvények stb.) tekintetében 57 ezer milliárd forint a lakosságnál idén a második negyedévben. Az egy évvel korábbihoz képest ez nominálisan 18,1 százalékkal, reálértéken nagyjából 13,5 százalékkal több – írta a Portfolio elemzése.

A magyarok állampapírban tartják a legtöbb pénzt, megközelítőleg 13 ezer milliárd forintot. E mellé kezd felzárkózni a befektetési jegyek is, 12 ezer milliárd forint értékben. Ezek állománya egy év alatt 37 százalékkal növekedett, ami azt mutatja, hogy a magyarok egyre nyitottabbak a kockázatosabb befektetésekre is.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...