Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

A kormány által belengetett családi adókedvezmények duplázásával sokan nem tudnak majd élni

- Advertisement -

Az Orbán-kormány 2025-ben a családi adókedvezmények felső határát a duplájára emelné, azonban ezzel nem kétszereződnének meg a kifizetések, és a születések száma sem  növekedne jelentősen – írja a Népszava.

A miniszterelnök Tusványoson jelentette be, hogy az elmúlt évek inflációs veszteségeinek kompenzálására változtatnak az szja-kedvezményeken. Jövőre – még a 2026-os választás előtt –, két lépésben dupláznák meg a családi adókedvezmény mértékét, amitől megfordulhatnak a katasztrofális születési folyamatok.

A családi adókedvezmény mára az egyik legfontosabb családtámogatási elem lett, ugyanakkor amellett, hogy 2016 óta gyakorlatilag elinflálódott, az elmúlt évek azt mutatták, hogy nem alkalmas a demográfiai folyamatok befolyásolására, ahhoz sokkal komplexebb családpolitikai rendszerre lenne szükség.

A kabinet idén a költségvetésből 320 milliárd forintot fordít erre a célra, amit plusz 52 milliárdnyi járulékkedvezmény egészít ki. Ez utóbbira azért van szükség, mert az alacsony jövedelmek miatt sokan nem tudják igénybe venni a jelenleg érvényes teljes adókedvezményt.

A családi adókedvezmény duplázásával azok tudnak élni, akiknek van annyi jövedelmük, amely adójukból leírhatják azt. A kedvezmény egygyermekes családok esetében évi nettó 120 ezer forint, a kétgyermekeseknél 240 ezer forintos többletjövedelmet eredményezne, míg egy háromgyerekes családnál akár 1,18 millió forint plusz jövedelmet is jelentene.

Miró József, az Erste Bank vezető elemzője szerint a fenti többletjövedelmek nem reálisak, ugyanis az elmúlt évek béremelkedése ellenére a családok a lehetséges adókedvezménynek csak mintegy felét tudják igénybe venni. Az elemző rávilágít, hogy az átlagjövedelem a KSH statisztikája szerint májusra 652 ezer forintra emelkedett, s ha mindenki ennyi pénzt vinne haza, akkor gyakorlatilag az összes család igénybe tudná venni a maximális adókedvezményt.

Mintegy 600-700 milliárd forint szja- kiesést eredményezne ez a szcenárió, viszont a költségvetés „mindössze” 320 milliárdnyi adókedvezmény kifizetésével számol. Vagyis az alacsony jövedelmek miatt a családok jelenleg az adókedvezmény mindössze felét tudják igénybe venni.

A várható béremelésekkel is kalkulálva, a jövő évi emelés költségvetési hatása valószínűleg jóval 200 milliárd forint alatt marad, vagyis a kormány hiába emelné meg 2025-ben az adókedvezmények felső határát a duplájára, az nem jelentené a kifizetések megkétszereződését.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version