fbpx
12.1 C
Kecskemét
2024. szeptember 14., szombat

FRISS HÍREK

A kötelező akciózás kivezetése után a Gazdasági Versenyhivatalt eresztik rá az élelmiszerboltokra

- Advertisement -

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint az élelmiszerboltok túl nagyot emeltek az árakon a kötelező akciózás júliusi kivezetése után, ezért felszólította a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy indítson vizsgálatot a kereskedelmi láncok ellen – írta meg a 444.hu.

2022 februárjában hozta meg azt az intézkedését a kormány, amellyel úgynevezett ársapkát tett alapvető élelmiszerekre, mint például a liszt, a napraforgóolaj, a sertéshús, a csirkehús, a 2,8 százalékos tej, a kristálycukor, a krumpli és a tojás. Ezt a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer váltotta fel 2023 nyarán.

Az idén júliussal kivezetett intézkedés miatt egyes kereskedelmi láncoknál kénytelenek voltak korlátozni, mennyit lehet vásárolni az árstopos termékekből: a boltoknak nem érte meg ársapkás termékeket árusítani, a termelők pedig hoppon maradtak.

Hasonló cikkünk:  Balog Zoltánt lemondásra szólította fel egy lelkész februárban, most lett következménye

A minisztérium közleménye szerint:

„A családok védelme érdekében bevezetett kormányzati intézkedések, mint az élelmiszer árstopok, a kötelező akciózás, illetve az online árfigyelő rendszer eredményesnek bizonyultak a szankciós infláció letörésében. Ugyanakkor a kötelező akciózás kivezetését követően a kereskedelmi láncok egyidejű és jelentős mértékű áremeléseket hajtottak végre alapvető termékek esetében […].”

Az élelmiszerláncok például jelentősen megemelték a liszt, a 2,8 százalékos tej és a kristálycukor árát, egyes termékeknél akár nyolcvan-száz százalékos áremelést is tapasztalni. A Gazdasági Versenyhivatal „megteszi a szükséges intézkedéseket” – tették hozzá.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az időjárás miatt elmarad a pénteki ByeAlex koncert Kecskeméten

Az Ápoló Klub és ByeAlex is arról tájékoztatta a nyilvánosságot a Facebookon szeptember 13-án pénteken, hogy elmarad az esti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...