fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

A paksiak elbúcsúzhatnak a Paksi Atomerőműtől

- Advertisement -

Egy szerda este megjelent rendelet szerint különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a kormány a Paksi Atomerőmű területét, így az Paks városától átkerül a Tolna Vármegyei Önkormányzathoz. Ezzel a város elbúcsúzhat az erőmű évi hatmilliárdos iparűzési adójától – írja a Telex.

Az „Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” jelöli ki Paks város területén a különleges gazdasági övezetet a kormány. Az ide tartozó önkormányzati ingatlanokat ezzel a Tolna Vármegyei Önkormányzat tulajdonába sorolják át.

A rendelet azt is meghatározza, hogy a különleges gazdasági övezet helyi adóinak 62,5 százalékát Tolna vármegye, 37,5 százalékát pedig Bács-Kiskun vármegye kapja. A pénz 3 százalékát az önkormányzatok saját magukra, 17 százalékát saját fejlesztéseikre, a maradékot a környező települések fejlesztésére kell költeniük.

Hasonló cikkünk:  Paks II: civil szervezetek tiltakoznak a Duna élővilágát veszélyeztető túlmelegítés miatt

A Telex szerint ez a döntés összefügghet azzal, hogy a júniusi önkormányzati választáson a paksiak a fideszes jelölt helyett sok év után ellenzéki polgármestert választottak meg. Kalocsa fideszes polgármestere már azután elkezdett lobbizni az erőmű pénzéért, hogy Paks június 9-én az ellenzéki Heringes Ágnest választotta polgármesterré.

Heringes akkor azt mondta: már a kampányban azzal fenyegették a paksiakat, hogy elveszik tőlük az erőművet, ha nem jól szavaznak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...